Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

Δράσεις του υπουργείου Εργασίας για τον κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά

Η ουσιαστική αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου με τις Περιφέρειες , όπου παρουσιάστηκε από την υπουργό η νεοσυσταθείσα Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά.

Η κ.Φωτίου εξέφρασε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρομά μέσω συνεκτικών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την αυτοδιοίκηση α’και β΄βαθμού.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η χαρτογράφηση που εκπόνησε η Ειδική Γραμματεία και η τυπολογική κατάταξη των 370 οικισμών/καταυλισμών Ρομά σε τρεις κατηγορίες:

1. «’Ακρως υποβαθμισμένες περιοχές» σε περίπου 74 καταυλισμούς.

2. «Μικτοί καταυλισμοί» με προβλήματα πολεοδομικής οργάνωσης και με τη συνύπαρξη σπιτιών και πρόχειρων καταλυμάτων σε περίπου 180 περιοχές.

3. «Γειτονιές» οι οποίες βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές του αστικού ιστού σε περίπου 117 οικισμούς.

Το σύνολο του πληθυσμού στις παραπάνω περιοχές ανέρχεται σε περίπου 110.000 άτομα.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους καταυλισμούς της πρώτης κατηγορίας όπως δεσμεύτηκε η υπουργός, για τη χρηματοδότηση τους και με κρατικά κονδύλια, για όσες περιφέρειες-δήμους έχουν ώριμα έργα βάσει των κριτηρίων που παρουσιάστηκαν.

Η Αικατερίνη Γιάντσου, ειδική γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, παρουσίασε προτάσεις για παρεμβάσεις ανά τύπο καταυλισμού/οικισμού και ανά άξονα πολιτικής (υποδομές, στέγαση, απασχόληση, εκπαίδευση και υγεία) με στόχο την επίτευξη σταδιακής αλλά πλήρους ένταξης του εν λόγω πληθυσμού.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο οι παριστάμενες περιφέρειες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και συμφώνησαν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εντός του επόμενου διμήνου για την εξειδίκευση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων.


Πηγή