Σε φορτισμένο κλίμα, από τον απερχόμενο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο του υπουργείου στην Ακτή Βασιλειάδη, στον Πειραιά, η τελετή παράδοσης παραλαβής στον νέο υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
«Η αποχώρησή μου δεν είναι εθελούσια, όπως γράφτηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου, αν και ήξερα κάθε στιγμή που εργαζόμουν σε αυτό το υπουργείο ότι μπορεί και να είναι η τελευταία», τόνισε ο κ. Δρίτσας, ο οποίος δεν προχώρησε σε απολογισμό του έργου του, αλλά έκανε ειδική αναφορά σε εκκρεμότητες που απομένει να υλοποιηθούν, όπως το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ακτοπλοϊκού δικτύου και τη νησιωτικότητα. Προέτρεψε τον νέο υπουργό και υφυπουργό να κάνουν δεύτερο σπίτι τους το υπουργείο, δηλώνοντας ότι «αυτό το υπουργείο, για να σου δώσει χαρά και ικανοποίηση, πρέπει να το παντρευτείς».
Ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχημένη, από πλευράς Λιμενικού, διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Μέγα το της θαλάσσης κράτος. Με αυτόν τον ορισμό ο Θουκυδίδης προσδιόρισε τη σχέση του ελληνισμού με τη θάλασσα», σημείωσε, από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ επεσήμανε ότι θα συνεχίσει το έργο του κ. Δρίτσα, τον οποίο χαρακτήρισε πραγματικό ευπατρίδη και έναν άνθρωπο, που με την αρχοντιά και την ευπρέπεια του, εκφράζει ό,τι καλύτερο διαθέτει ο πνευματικός Πειραιάς.
Ο νέος υπουργός υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε έναν δημοκρατικό πατριωτισμό, απαλλαγμένο από σοβινισμούς και εθνικισμούς, για να προχωρήσουμε, ενώ απηύθυνε κάλεσμα προς την ηγεσία του Λιμενικού, τις ενώσεις των εφοπλιστών, των εργαζομένων και τα επιμελητήρια, να δουλέψουν όλοι μαζί για να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.
«Η πατρίδα βρίσκεται σε μία μεγάλη δίνη και δοκιμασία, από εμάς εξαρτάται να δικαιώσουμε όσους μάς εμπιστεύονται τους ρόλους», δήλωσε και σημείωσε ότι «μέσα στην οικονομική κρίση μάς συνάντησε ένα μεγάλο πρόβλημα, το προσφυγικό, που εξακολουθεί να παραμένει». Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι αντί να καταναλωνόμαστε σε κοκορομαχίες, να βρούμε όλοι τη γενναιότητα και να συναντηθούμε σε ένα κοινό μέτωπο, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα αλλά και την οικονομική κρίση, ενώ αναφέρθηκε σε ρύθμιση του χρέους με ποσοτική χαλάρωση.
Εξάλλου, ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι μέσα από μία γόνιμη και δημιουργική και αμοιβαίου σεβασμού συνεργασία με τον εφοπλισμό, που «σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο για την πατρίδα θα γίνουν Ηπειρώτες ευεργέτες της πατρίδας», θα πρέπει να αξιοποιηθεί όλο το εργασιακό δυναμικό.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε με την ανάθεση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, αλλά και τον απερχόμενο υπουργό Ναυτιλίας για το έργο που αφήνει πίσω του και έχει δώσει έντονα το στίγμα μίας ρεαλιστικής διακυβέρνησης, με ήθος και προοπτική. «Σε αυτήν την κατεύθυνση θα προσπαθήσω να κινηθώ, ελπίζοντας να φανώ αντάξιος της κληρονομιάς και των ευθυνών που μας παραδίδει σήμερα σήμερα ο Θ. Δρίτσας», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε τον νέο υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ιδιαίτερα έμπειρο και διορατικό, πιστεύοντας, όπως είπε, ότι ο συνεργασία μαζί του θα είναι εποικοδομητική και παραγωγική.
Επίσης, ο κ. Σαντορινιός υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο έχει ξεχωριστεί πολιτική θεματική, με στόχο τη διασύνδεση των εφαρμοσμένων πολιτικών με τις ανάγκες των νησιών. «Τα νησιά μας είχαν πολύ καιρό αφεθεί στο έλεος των αρνητικών επιπτώσεων της νησιωτικότητας. Αντικρουόμενες πολιτικές, που υπαγορεύονταν από διάφορα συμφέροντα, έχουν προκαλέσει την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών στα νησιά και έχουν φέρει τους κατοίκους σε θέση ώστε να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας» συμπλήρωσε.
«Στόχος της κυβέρνησης, μέσω της δημιουργίας του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, είναι να ακουστούν οι νησιώτες και να υπάρξει μία ολοκληρωμένη προσπάθεια για την αναβάθμιση των νησιών και την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας- έτσι όπως προστάζει το Σύνταγμα της χώρας αλλά και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Μαζί με τους νησιώτες θα χαράξουμε ενιαία και στοχευμένη πολιτική, που θα ξεκινά από τη βελτίωση τα καθημερινότητάς τους και θα προχωρά σε πρακτικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής τους δραστηριότητας και θα καταλήγει στο σχεδιασμό των μικρών ή μεγάλων έργων υποδομής», τόνισε.
Πηγή