Πέμπτη , 9 Ιανουάριος 2025

Δραγασάκης: Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ούτε ιστορικό ατύχημα ούτε ανορθογραφία

«Η αποσύνθεση του παλιού συστήματος είναι οριστική. Δεν υπάρχει ούτε δρόμος, ούτε τρόπος επιστροφής στο παρελθόν» ανέφερε απόψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από το εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου όπου μίλησε για τα δύο χρόνια κυβέρνησης της Αριστεράς.

O κ. Δραγασάκης έκανε αναφορές στο τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο τι επιτεύχθηκε αυτά τα 2 χρόνια διακυβέρνησης και ανέπτυξε το σχέδιο για τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. «Για μας είναι διαρκές καθήκον και ανάγκη η επαφή και ο διάλογος με το λαό διότι μόνο μαζί με τον λαό μπορούμε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια» είπε και πρόσθεσε πως οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών που παρουσιάζονται ως σωτήριες δεν είναι παρά τεχνάσματα μόνο για να εφαρμόζονται πολιτικές αντιλαϊκές και εχθρικές προς την κοινωνία και ειδικά προς τα αδύναμα στρώματα της.

«Τα δυο χρόνια από τις εκλογές του Γεννάρη του 15 δεν είναι μόνο αφορμή είναι και ένα ορόσημο αυτή η αλλαγή που έγινε στη χώρα μας» είπε και πρόσθεσε: «Η αποσύνθεση του παλιού πολιτικού συστήματος και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ούτε ιστορικό ατύχημα, ούτε ανορθογραφία ή μια σύντομη παρένθεση όπως πίστεψαν ορισμένοι. Ήταν έκφραση μιας βαθιάς κοινωνικής ανάγκης. Της ανάγκης να αλλάξει το κράτος, ο τρόπος ανάπτυξης, η ίδια η κοινωνία, οι λογικές και η νοοτροπίες του εύκολου πλουτισμού που διαμορφώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες».

Συνεχίζοντας ο κ. Δραγασάκης τόνισε: «γι’ αυτό και η αποσύνθεση του παλιού συστήματος είναι οριστική. Δεν υπάρχει ούτε δρόμος, ούτε τρόπος επιστροφής στο παρελθόν. Κάθε προσπάθεια παλινόρθωσης του παλιού καθεστώτος θα είναι από τη φύση της αντιδραστική. Θα οδηγεί σε αντιδράσεις των κατεστημένων συμφερόντων που θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξαν και υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια, λάθη και απογοητεύσεις, όμως όλα αυτά, είπε, πρέπει να τα συζητήσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε κοιτώντας μπροστά. Καμία επιστροφή στο παρελθόν, οποία μορφή και αν πάρει, δεν μπορεί να αποτελέσει διέξοδο. «Γι’ αυτό και προσωπικά πιστεύω πως όταν έρθει η ώρα η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θα πει όχι σε κάθε μορφή δεξιάς παλινόρθωσης, γιατί αυτή θα ισοδυναμεί με κοινωνική οπισθοδρόμηση» ανέφερε.

Επίσης ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε:«Από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση έδωσε μια διπλή μάχη. Στο εσωτερικό απέναντι σε μια κατάσταση κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής που παρέδωσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στο εξωτερικό απέναντι σε όσους επέμεναν σε μια καταστροφική για τους ευρωπαϊκούς λαούς λιτότητα». Επανέλαβε πως τα δύο αυτά χρόνια η κυβέρνηση εργάζεται για να στηρίξει την κοινωνία και να βγάλει τη χώρα από την κρίση μέσα από μικρές και μεγάλες συγκρούσεις σημειώνοντας πως «το κεντρικό μήνυμα αυτής της περιόδου είναι ένα: Τίποτα δεν έρχεται μόνο του, τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα και συνήθως η πρώτη μάχη δεν είναι και η τελική, η πρώτη προσπάθεια πολλές φορές δεν είναι επιτυχημένη. Ό,τι κάναμε ήταν αποτέλεσμα αντιπαραθέσεων, συγκρούσεων, μαχών με νίκες και ήττες. Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να υπερασπισθούν τα συμφέροντα της χώρας ή των εργαζομένων με άλλο τρόπο, είναι βαθιά νυχτωμένοι».

Αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, είπε ότι πρέπει άμεσα να κλείσει, καθώς όλοι οι στόχοι της ελληνικής πλευράς έχουν εκπληρωθεί, ενώ πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη, είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, θα έχει ένα ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης μίλησε για το τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και το τι έγινε τα δυο τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε η ανεργία σταμάτησε να αυξάνεται και μειώθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, από 26,6% σε 22,6%, το διάστημα από το 1ο τρίμηνο του 2015 έως το 3ο τρίμηνο του 2016. Δημιουργήθηκαν 99.700 καθαρές θέσεις εργασίας το 2015 και 136.260 το 2016. Σταμάτησε η μείωση των δαπανών και η μείωση προσωπικού. Έπειτα από πολλά χρονιά άρχισαν να γίνονται προσλήψεις και να αυξάνονται οι δαπάνες για νοσοκομεία και σχολεία. Για πρώτη φορά έπειτα από χρονιά, τα σχολεία άνοιξαν κανονικά. Πάρα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, πρόσθεσε, άρχισαν να δημιουργούνται δομές και θεσμοί που έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί πριν από τη κρίση στα χρονιά της ανόδου.

Επίσης ο κ. Δραγασάκης είπε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι θεσπίστηκε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για 325 δήμους σε όλη την Ελλάδα, με προϋπολογισμό 760 εκατομμύρια ευρώ και 700.000 – 800.000 δικαιούχους και ότι απέκτησαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι συμπολίτες μας.

Συνεχίζοντας συμπλήρωσε ότι τίθεται σε εφαρμογή ένα σχέδιο δημιουργίας νέων δομών του κοινωνικού κράτους κοντά στον πολίτη: Κέντρα Υποστήριξης Δανειοληπτών, Κέντρα Κοινότητας για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη, Τοπικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Κέντρα υποστήριξης ανέργων κ.ά.

Εξ άλλου μίλησε για επανεκκίνηση έργων που είχαν σταματήσει, για σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας, για διαφανή και νοικοκυρεμένη διαχείριση του ΕΣΠΑ, για προστασία της πρώτης κατοικίας, για σύσταση εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών. Για ανασυγκρότηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, για να εξυπηρετούν τους άνεργους και όχι τους επιχειρηματίες της κατάρτισης.

Ακόμη είπε πως η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά για τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι άρχισε να μπαίνει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και σταμάτησε το καθεστώς ασυδοσίας όλων των προηγούμενων χρόνων.

Στη συνέχεια ανέπτυξε το σχέδιο για τη χώρα για τα επόμενα χρόνια σημειώνοντας πως «στόχος δεν είναι απλά κάποιες μικροβελτιώσεις στο σύστημα που είχαμε ως σήμερα.

Στόχος είναι ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Ένα κοινωνικό κράτος που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες» τόνισε.


Πηγή