Παρασκευή , 15 Νοέμβριος 2024

Είναι η Σάνα Μαρίν προκλητική ως πρωθυπουργός ή η Φινλανδία καθόλου ανεκτική στα σκάνδαλα; Ο Guardian απαντά

Σε μια χώρα σαν την Φινλανδία, όπου οι πολιτικοί έχουν πολύ υψηλά ηθικά πρότυπα, δεν χρειάζονται πολλά για να προκληθεί συζήτηση. Η Σάνα Μαρίν έχει κάνει ελάχιστα.

Η Σάνα Μαρίν βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ασυνήθιστης –για τα φινλανδικά πρότυπα– διεθνούς προσοχής από τότε που, σε ηλικία 34 ετών, έγινε η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο, τον Δεκέμβριο του 2019. Δεν έχουν φιλοξενηθεί όλοι οι Φινλανδοί πρωθυπουργοί στο εξώφυλλο του Time, ούτε οι διακοπές τους γίνονται θέμα σε ιταλικές εφημερίδες εθνικής εμβέλειας.

Μεγαλωμένη σε (σχεδόν) συνηθισμένες συνθήκες από τη μητέρα της και τη σύντροφό της, η Μάριν εργαζόταν σε ηλικία 20 ετών ως ταμίας σε ένα πολυκατάστημα. Τώρα, εκτός από πρωθυπουργός, είναι μητέρα ενός μικρού παιδιού, έχει κοινωνική ζωή και κατά καιρούς πηγαίνει σε φεστιβάλ και πάρτι. Για τα πιο συντηρητικά μέλη της κοινωνίας, όλα αυτά δύσκολα συνδυάζονται σε ένα άτομο, επισημαίνει η αρθρογράφος του Guardian, Minna Ålander.

Σάνα Μαρίν: Έφαγε με τον σύζυγό της από ελληνικά χέρια στο Ελσίνκι -Τι αποκαλύπτει ο σομελιέ στο iefimerida.gr

Φινλανδία: H «συγγνώμη» της γυμνόστηθης influencer και τα δάκρυα της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν

Μάλιστα, δεν είναι μόνο η Μαρίν που έγινε πρωτοσέλιδο όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, αλλά ολόκληρη η κυβέρνησή της: εκτός του δικού της Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, και των άλλων τεσσάρων κομμάτων του συνασπισμού (το Κέντρο, οι Πράσινοι, η Αριστερή Συμμαχία και το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα) ηγούνται γυναίκες -και τέσσερις από τις πέντε αρχηγούς κομμάτων είναι κάτω των 40 ετών.

Οι νεαρές γυναίκες οδηγούν τη Φινλανδία και, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων το εγκρίνει. Η ανά διετία δημοσκόπηση για την Helsingin Sanomat, τη μεγαλύτερη καθημερινή εφημερίδα της Φινλανδίας, δείχνει ότι η κυβέρνηση της Μαρίν απολαμβάνει υψηλά ποσοστά αποδοχής. Ξεκινώντας από το 73% το 2020, βρισκόταν στο 48% έως τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους της πανδημίας -διατηρώντας ποσοστό μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη φινλανδική κυβέρνηση από το 2011- και φέτος τον Ιούνιο επέστρεψε στο 58%.

Ο μισογυνισμός και ο σεξισμός δεν έχουν γίνει παρελθόν στη Φινλανδία

Θα ήταν λάθος, ωστόσο, να συμπεράνουμε ότι ο μισογυνισμός και ο σεξισμός έχουν γίνει παρελθόν στη Φινλανδία.

Πολλά από τα συχνά σκάνδαλα που έχουν προκαλέσει φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης γύρω από τη Μαρίν -όπως το λεγόμενο «Breakfastgate», που αφορούσε τα έξοδα για το πρωινό γεύμα της ή μια διαμάχη για τη συνήθεια της να καθαρίζει μόνη της την επίσημη κατοικία της ή διάφορα άλλα πάρτι- έχουν την οσμή μισογυνισμού και διαφωνιών με την ίδια παρά τις πολιτικές της.

Ωστόσο, το τελευταίο «Partygate» είναι το πλέον χαρακτηριστικό της πολύ ιδιαίτερης κουλτούρας της Φινλανδίας όσον αφορά τα σκάνδαλα: οι πολιτικοί εκεί διατηρούν πολύ υψηλά ηθικά πρότυπα και, κατά συνέπεια, το όριο της χώρας για σκάνδαλα είναι πολύ χαμηλό.

Το 2014 ένας άνδρας πρωθυπουργός προκάλεσε διαμάχη φορώντας σορτς σε μια συνέντευξη Τύπου. Το 2008 ένας άνδρας υπουργός Εξωτερικών αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω διαρροών μηνυμάτων που είχε ανταλλάξει με αισθησιακή χορεύτρια. Δεν χρειάζονται πολλά για να δημιουργήσει κανείς ένα σκάνδαλο στη Φινλανδία.

Η τωρινή καταιγίδα, που επικεντρώθηκε σε βίντεο και φωτογραφίες που διέρρευσαν από πάρτι στα οποία η Μαρίν παρευρέθηκε ή διοργάνωσε στην επίσημη κατοικία της, βρίσκεται στην επικαιρότητα εντός και εκτός Φινλανδίας για περισσότερο από μια εβδομάδα. Οι ερμηνείες των διεθνών μέσων ενημέρωσης έχουν δείξει σε πολλές περιπτώσεις κάτι σαν έλλειψη κατανόησης του εγχώριου πολιτικού πλαισίου.

Φινλανδία: Στις «επάλξεις» οι πολιτικοί αντίπαλοι της Μαρίν λόγω των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών

Οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία πλησιάζουν, καθώς έχουν προγραμματίστει για τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Το κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην αντιπολίτευση, επωφελήθηκε από τη θέση του ως το μόνο μεγαλύτερο κόμμα που υποστήριξε την υποψηφιότητα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και προηγείται στις δημοσκοπήσεις, λίγο πιο μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες. Επίσης στην αντιπολίτευση είναι το κόμμα των Φινλανδών, ο αρχηγός του οποίου κάλεσε τη Μάριν να κάνει τεστ ναρκωτικών (το οποίο τελικά ήταν αρνητικό).

Ο ισχυρισμός περί ναρκωτικών, βασισμένος σε μια λέξη που ακούστηκε λάθος στο βίντεο του πάρτι, προήλθε αρχικά από ένα ανώνυμο διαδικτυακό φόρουμ γνωστό για τον μισογυνισμό και τη ρητορική μίσους.

Στην πραγματικότητα, αυτό που αποτελεί η τελευταία διαμάχη –και όλα τα άλλα υπερβολικά «σκάνδαλα» που αφορούν τη Μάριν– και αυτό που πρέπει να θεωρηθεί, είναι η αρχή μιας δημόσιας συζήτησης σχετικά με το ποιος και τι πρέπει να είναι ένας Φινλανδός πρωθυπουργός και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται.


Πηγή