Η μεγάλη απόσταση που χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία αποτυπώθηκε τόσο συμβολικά όσο και επί της ουσίας στην Πράγα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να αποδεικνύει με την στάση του ότι φέρει την ευθύνη για το βαρύ κλίμα που σκιάζει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Από την φυσική απόσταση που χώριζε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Ερντογάν όσες φορές βρέθηκαν μαζί στην ίδια αίθουσα και κατέδειξε η οικογενειακή φωτογραφία με τους δύο να στέκονται στα δύο άκρα αυτής, μέχρι το επεισόδιο που σημειώθηκε στο δείπνο των ηγετών.
Από την στιγμή που ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία ότι ο κ. Ερντογάν θα δώσει το παρόν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, εν μέσω συνεχών προκλήσεων και απειλών κατά της Ελλάδας, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε επικίνδυνα, και όσο δεν υπήρχαν σημάδια αποκλιμάκωσης και ένα ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών απομακρυνόταν, γινόταν ακόμα πιο βαριά. Τελικά οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν στο δείπνο των ηγετών με τον Τούρκο πρόεδρο να εξαπολύει άλλη μια απρόκλητη επίθεση κατά της χώρας μας και τον πρωθυπουργό να αντιδρά άμεσα απαντώντας ευθέως στις κατηγορίες.
Η ελληνική πλευρά είχε πληροφορηθεί εγκαίρως ότι ο κ. Ερντογάν θα έπαιρνε το λόγο στο δείπνο και ήταν προετοιμασμένη να απαντήσει εφόσον προκληθεί. Στο τέλος της παρέμβασης του και αφού προηγουμένως είχε κατηγορήσει την Ευρώπη ότι δεν δίνει στην Τουρκία αυτά που ζητά σε θέματα όπως η βίζα, απρόκλητα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι είναι αυτή που ανεβάζει την ένταση και προκαλεί. Τότε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε άμεσα τον λόγο και απάντησε ευθέως στον Τούρκο πρόεδρο ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, του τόνισε ότι αντί να προκαλεί θα πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου αφήνοντας κατά μέρος τις εντάσεις και τις προκλήσεις, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.
Αποχώρησε εκνευρισμένος από το δείπνο ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος, αφού αποχώρησε από το δείπνο, κατευθύνθηκε στην αίθουσα της συνέντευξης τύπου. Ευρισκόμενος ξανά σε ένα βήμα όπου δεν υπήρχε αντίλογος επιδόθηκε εκ νέου στη δημιουργία εντυπώσεων επανερχόμενος στο γνωστό του μονοπάτι της επιθετικής ρητορικής και των απειλών κατά της Ελλάδας. Πίσω από το νέο κρεσέντο απειλών, αλλά και αντιφατικών μηνυμάτων, κατά την συνέντευξη τύπου, η ελληνική πλευρά διακρίνει αμηχανία και εκνευρισμό. Πηγή τους το γεγονός πως καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου, τόσο στις διμερείς επαφές που είχε με ευρωπαίους ηγέτες, όσο και κατά την συζήτηση στο θεματικό τραπέζι για την ασφάλεια, δεν βρήκε ευήκοα ώτα για τις θέσεις του και τις κατασκευασμένες και διανθισμένες με fake news εντυπώσεις που προσπαθεί να δημιουργήσει εις βάρος της Ελλάδας. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε αντιμέτωπος με συστάσεις για να σταματήσει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου. Την εκτίμηση αυτή στοιχειοθετούν οι διαρροές από την γαλλική προεδρία ότι κατά την συνάντηση τους, ο Εμμανουέλ Μακρόν προέταξε το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την ανάγκη να σταματήσει τη δημιουργία εντάσεων και τον κάλεσε να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα.
Ο Μητσοτάκης έβαλε «στοπ» στους μονολόγους του Ερντογάν
Παρόλα αυτά, ο κ. Ερντογάν επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με την τοποθέτηση του στο δείπνο, ποντάροντας και στο γεγονός ότι λόγω πρωτοκόλλου δεν θα έχει αντίλογο, όπως φάνηκε και από αυτά που είπε στη συνέντευξη τύπου, όπου κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πήρε το λόγο χωρίς να προβλέπεται. Λογάριασε όμως λάθος, και η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη δεν του επέτρεψε να συνεχίσει τους μονολόγους που έχει συνηθίσει στην Τουρκία, όπως αναφέρουν από την ελληνική πλευρά. Αντιθέτως, με ψύχραιμο και αποφασιστικό λόγο, γνωρίζοντας το περιβάλλον και την νοοτροπία των άλλων ηγετών που είδαν από πρώτο χέρι τι αντιμετωπίζει καθημερινά η Ελλάδα από έναν ασταθή γείτονα, τον κάλεσε χωρίς περιστροφές, σύμφωνα με πληροφορίες να σταματήσει άμεσα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου. Το πνεύμα της απάντησης, όπως μεταδίδουν πηγές, ήταν στη λογική της παρέμβασης που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη. Δηλαδή, καμία ανοχή σε απειλές αλλά διάθεση για διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Άλλωστε, όπως τονίζεται από ελληνικής πλευράς, η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά όταν προκαλείται θα απαντά άμεσα και ξεκάθαρα, όπως και έγινες χθες. Και χωρίς αντιφάσεις, αντίθετα από ότι έπραξε στη συνέντευξη τύπου, ενδεικτικό της θέσης που βρέθηκε από το κλίμα που συνάντησε στην Πράγα και των μηνυμάτων που έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από την μία επέμεινε στις απειλές, αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισε την ελληνική κυριαρχία των νησιών και σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του υποστήριξε ότι δεν έχει να συζητήσει κάτι με την Ελλάδα, αλλά ίσως και μέσα στο χρόνο να τα πουν οι δύο πλευρές.
Ο πρωθυπουργός θα καταδείξει την τουρκική προκλητικότητα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής
Όλη αυτή η εικόνα δείχνει ότι υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και όχι μεγάλη διάθεση από την πλευρά της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, θα τοποθετηθεί αναλυτικά για την Τουρκία, καταδεικνύοντας στους ομολόγους του που έγιναν μάρτυρες της συμπεριφοράς Ερντογάν, τους κινδύνους για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που απορρέουν από την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, αναδεικνύοντας όλα τα στοιχεία της πολιτικής που ακολουθεί η Άγκυρα τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου.
Πηγή