Με πληθώρα ελληνικών, και όχι μόνο, προϊόντων να φιγουράρουν στα ράφια και τις βιτρίνες των ψυγείων τους, τα παντοπωλεία- ντελικατέσεν που ακολουθούν μοιάζουν η ιδανικότερη επιλογή για παρεΐστικες στιγμές συνοδεία γευστικών μεζέδων και εκλεκτών ποτών. Μάλιστα, εκείνο το προϊόν που θα σας αρέσει περισσότερο, μπορείτε να το προμηθευτείτε και για το σπίτι. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να συνδυάσετε την διασκέδαση με τα ψώνια του σπιτιού, και μάλιστα σε χώρους που τις περισσότερες φορές θυμίζουν παντοπωλεία άλλων εποχών;
Τα Καραμανλίδικα του Φάνη
Η ιδέα προέρχεται από το βυζαντινό «παστομαγειρείο». Μπορείτε να ψωνίσετε εκλεκτά προϊόντα, παλαιωμένα τυριά και εξαιρετικά αλλαντικά ωρίμανσης, αλλά και να δοκιμάσετε επί τόπου νόστιμες γεύσεις σε παραδοσιακές συνταγές. «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη», στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, δίπλα στη Βαρβάκειο αγορά, στεγάζονται σε ένα παραμυθένιο αρχοντικό που διατήρησε κάποια αρχιτεκτονικά στοιχεία, με τα εντυπωσιακά ταβάνια, να κλέβουν την προσοχή. Το όνομα προέρχεται από τη διάλεκτο των Ελλήνων της Καππαδοκίας –από όπου κατάγεται και ο παστουρμάς. Σήμερα, μπορείτε να απολαύσετε τις αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές μαγειρικής και να προμηθευτείτε τα βραβευμένα προϊόντα των εργαστηρίων αλλαντοποιίας Sary. To παστράμι μόσχου, το χοιρινό ζαμπόν με δενδρολίβανο, το μπούτι μόσχου με γλυκιά πάπρικα, το προσούτο Δράμας, ο καβουρμάς μόσχου, η sardinella, ο καραμανλίδικος παστουρμάς και το πολίτικο σουτζούκι αποτελούν μόνιμες ατραξιόν. Εδώ, θα βρείτε ντόπια είδη παντοπωλείου όπως προϊόντα από κράνο, χειροποίητα ζυμαρικά από την Ξάνθη, οξύρρυγχο, καπνιστό σολομό και μια απίθανη συλλογή τυριών που περιλαμβάνουν γιδοτύρι, κατσικίσιες και αγελαδινές γραβιέρες, τυριά άλμης, κασέρι Ξάνθης και παλαιωμένα τυριά από όλη την Ελλάδα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μετρημένα πιάτα, που πραγματικά είναι ένα κι ένα, ενώ μπορείτε να διαμορφώσετε και μόνοι σας την ποικιλία σας.
Πληροφορίες
Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Αθήνα, τηλ. 210 3254184, www.karamanlidika.gr
Ergon
Πολυεθνικό πλέον, το Ergon μετά τη Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και το Μαϊάμι ήρθε και στο κέντρο της Αθήνας για να μας συστήσει στο πρωτότυπο και άκρως επιτυχημένο concept του. Μεζεδοπωλείο και deli δύο σε ένα, η κουζίνα του είναι εμπνευσμένη από την ελληνική παράδοση και χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τα προϊόντα –μπορείτε να τα προμηθευτείτε και για το σπίτι– του παντοπωλείου που προέρχονται απ’ όλη την Ελλάδα. Λειτουργεί από το πρωί σερβίροντας ελληνικό πρωινό.
Πληροφορίες
Μητροπόλεως 26, Αθήνα, τηλ. 210 3315547, www.ergonfoods.com, fb page: ERGON Athens – Syntagma
Mystic Pizza & Pasta
Πολυχώρος γεύσης και Τέχνης, το Mystic Pizza & Pasta συναντάται πίσω από το Καλλιμάρμαρο και φιλοξενείται στο κτήριο όπου για δεκαετίες ολόκληρες βρισκόταν η ταβέρνα Μεγαρίτης, μία από τις πιο ιστορικές του Παγκρατίου με πολλές δεκαετίες λειτουργίας στην «πλάτη» της. Με την φιλοσοφία του να διατηρείται η ίδια με το ομώνυμο κατάστημα των Εξαρχείων και τις φημισμένες πίτσες από αλεύρι βιολογικής κάνναβης (πρωτοτυπία σε ολόκληρη την Ελλάδα) να αποτελούν σημείο αναφοράς του, η λειτουργία του ενισχύεται και με το «μπακαλάκι», ένα μικρό μπακάλικο στην είσοδο του μαγαζιού γεμάτο με επιλεγμένα προϊόντα μικρών παραγωγών από διάφορα σημεία της Ελλάδας –καβουρμάς και λουκάνικο Έβρου, κρόκος και υποφαές Κοζάνης, ανθότυρο Σύρου, κασέρι Ξάνθης, καπνιστό τυρί γίδινο Νάουσας, καπνιστό απάκι Χανίων κ.α. Μερικά από αυτά, μάλιστα, χρησιμοποιούνται και σε κάποια πιάτα του καταλόγου, ενώ μπορείτε, φυσικά, να τα προμηθευτείτε και για το σπίτι. Σε όλους τους χώρους του φιλοξενούνται εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που διοργανώνονται και live events κυρίως με jazz και εναλλακτικά, μουσικά ακούσματα. Αγαπημένο μας σημείο το υπόγειο κελάρι με τους πέτρινους τοίχους –διατίθεται για πιο prive στιγμές και διοργανώσεις.
Πληροφορίες
Φερεκύδου 2, τηλ. 210 9592092, www.mystic.com.gr, fb page: Mystic pizza & pasta
Τυροκομείο Κωσταρέλου
Το Τυροκομείο Κωσταρέλου στο Κολωνάκι λειτουργεί με διαφορετικό concept, απ’ ότι τα υπόποιπα καταστήματα της αλυσίδας, καθώς στην ουσία πρόκειται για ένα ελληνικό ντελικατέσεν στο οποίο μπορεί κανείς να βρει τα προϊόντα του τυροκομείου και να τα γευτεί σε μοναδικές συνταγές τις οποίες έχει επιμεληθεί ο γνωστός σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος. Σε καθημερινή βάση και με επιλεγμένα παραδοσιακά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα, ετοιμάζονται ξεχωριστές γευστικές προτάσεις, από εκλεκτές πρώτες ύλες –τα τυριά, τα αλλαντικά και τα άλλα προϊόντα που υπάρχουν στο κατάστημα. Τα πιάτα περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία από σάντουιτς όπως «μαλακή φέτα, ψητά μανιτάρια και μπέικον με μαγιονέζα τρούφας σε φέτες ψωμιού ολικής αλέσεως», σαλάτες όπως «ρόκα, ντοματίνια, παξιμάδια λαδιού, κατίκι και βινεγκρέτ από πετιμέζι», καθώς και μοναδικά πλατό τυριών και αλλαντικών αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης, τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε ιδανικά με ελληνικά κρασιά και μπύρες από μικροζυθοποιίες της χώρας μας.
Μάθετε περισσότερα για το Τυροκομείο Κωσταρέλου
Culpa Deli
Ένας παράδεισος εκλεκτών προϊόντων διατροφής με γεύσεις από όλο τον κόσμο σας περιμένει στο Culpa Deli, στο Νέο Ψυχικό. Η έμφαση δίνεται κυρίως στην ποιότητα, γι’ αυτό ό,τι και να επιλέξετε από τις βιτρίνες και τα ράφια του να ξέρετε πως είναι πραγματικά εκλεκτό. Η μεγάλη γκάμα σε τυριά (γραβιέρες, φέτα, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ροκφόρ κ.ά.) και η πληθώρα σε αλλαντικά (ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο παστουρμάς, το προσούτο, το κουλατέλο, το σπεκ κ.ά.) συγκαταλέγονται στα δυνατά χαρτιά του. Στις ευχάριστες εκπλήξεις το γεγονός ότι, πλέον, μπορείτε να απολαύσετε την γεύση της επιλογής σας συνοδεία ενός κρασιού, κάποιου ποτού ή οποιουδήποτε άλλου ροφήματος στο χώρο του Culpa Deli, καθώς έχει διαμορφωθεί αναλόγως. Έτσι, για ένα μικρό, σύντομο και άκρως απολαυστικό γεύμα “στο… πόδι” επιλέξτε κάποιο από τα ολόφρεσκα σάντουιτς με πρώτες ύλες αλλαντικά και τυριά που κόβονται την ώρα της παραγγελίας, κάποια ποικιλία αλλαντικών και τυριών ή κάποια από τις προτάσεις των κρύων πιάτων συνοδεία πάντα του ροφήματος της αρεσκείας σας.
Ενημερωθείτε για το Culpa Deli
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com
Πηγή