Επί τάπητος, τίθεται από την κυβερνητική πλειοψηφία, το ζήτημα του κατά πόσον η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη Novartis, έχει ή δεν έχει την αρμοδιότητα να ερευνήσει τα αδικήματα και ποιά από αυτά.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί ενώ το αδίκημα της νομιμοποίησης χρημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες πρέπει να ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη. Ως προς τα αδικήματα της δωροληψίας – δωροδοκίας, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι πρέπει να διασαφηνιστεί αν ανήκουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής να τα διερευνήσει.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ΝΔ και η ΔΗΣΥ, δια των εισηγητών τους, Μάκη Βορίδη και Θεόδωρου Παπαθεωδόρου, ανέφεραν ότι πρέπει να υπάρξει έρευνα επί της ουσίας. Ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ) διατύπωσε την άποψη ότι η διαπίστωση των αδικημάτων προϋποθέτει την κατάθεση μαρτύρων και ότι δεν είναι δυνατόν να προδικάζουμε ότι αδικήματα έχουν παραγραφεί, χωρίς να γνωρίζουμε προηγουμένως αν έχουν τελεστεί.
Από τη ΔΗΣΥ, δε, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, τόνισε ότι δεν νοείται καμία συζήτηση επί της αρμοδιότητας της Επιτροπής. «Η Επιτροπή συστάθηκε με απόφαση της Βουλής και έχει σύμφωνα με τον κανονισμό, πλήρεις αρμοδιότητες να εξετάσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων από τα αναφερόμενα πρόσωπα» είπε. Στη βάση δε, και της επιστολής του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, δεν παρέλειψε να καταγγείλει ότι η πρόταση της πλειοψηφίας δεν τεκμηριώνει δεν εξειδικεύει και δεν εξατομικεύει οποιαδήποτε σύνδεση αδικημάτων με πρόσωπα. Συνεπώς, σημείωσε ότι αυτό πρέπει να κάνει η Επιτροπή, από την αρχή, και να καλέσει τα αναφερόμενα πρόσωπα εξετάζοντας ενδείξεις και συγκροτώντας κατάλογο μαρτύρων. «’Αρα πριν μιλήσουμε για παραγραφές, θα μιλήσουμε για τα αδικήματα και την εξατομίκευση των ευθυνών. Διαφορετικά, η συζήτηση εξελίσσεται σε παρωδία διαδικασίας» παρατήρησε ο κ. Παπαθεοδώρου.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, εκ μέρους του ΚΚΕ, επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για έρευνα της υπόθεσης σε βάθος και επί της ουσίας για όλα τα αδικήματα, ακόμη και για το αδίκημα της απιστίας γιατί «είναι ο συνδετικός κρίκος». Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε δε, ότι πρέπει να ερευνηθεί και το αδίκημα της δωροδοκίας και της δωροληψίας, ούτως ή άλλως, δηλαδή είτε τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων, είτε όχι και μαζί και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. «Δεν υπάρχει νόμος, που να εμποδίζει την λειτουργία της Επιτροπής και την εξέταση σε βάθος. Αντιθέτως η έρευνα της Επιτροπής, μπορεί να διευκολύνει τη Δικαιοσύνη άρα αυτό που πρέπει να απασχολήσει τα μέλη είναι πως θα οργανωθούν οι εργασίες και οι καταθέσεις των μαρτύρων με τα ονοματεπώνυμά τους» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι ταυτοχρόνως η Επιτροπή πρέπει να έχει ανοιχτό δίαυλος με τις δικαστικές αρχές ώστε να υπάρχει αλληλοτροφοδότηση στοιχείων. «Στην περίπτωση που θελήσετε να εκφυλίσετε την Επιτροπή, εμείς δεν θα το νομιμοποιήσουμε» ξεκαθάρισε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Το Ποτάμι, δια του Γιώργου Αμυρά, δήλωσε ότι εάν επιμείνει η πλειοψηφία στην αναρμοδιότητα της Επιτροπής, δηλαδή σε αυτοκατάργηση, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιτροπή – λασπωτήριο όλων των εποχών. Ο κ. Αμυράς, ζήτησε να κληθούν μάρτυρες ο Κ. Φρουζής και το ΔΣ της Novartis, οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Ζήτησε επίσης να κατατεθεί τα στοιχεία που έχει αποστείλει η Novartis στο FBI.
Την ερχόμενη Παρασκευή, συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή, οπότε και θα συνεχιστεί η συζήτηση για την αρμοδιότητά της.
localStorage.clear();
Πηγή