Στην τελευταία πράξη του δράματος των Μνημονίων στρέφει πλέον το βλέμμα του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα του Politico με τις 28 προσωπικότητες της Ευρώπης με καθοριστικό ρόλο για το 2018. Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η έξοδος στις αγορές αποτελούν το νέο στοίχημα για τον υπουργό Οικονομικών.
Για το λόγο αυτό βρίσκεται από χθες στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο επαφών που θα έχει με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών. Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου από το βήμα του 19ου συνεδρίου «Invest in Greece» της «Capital Link» ο υπουργός θα προβάλει μπροστά σε ανώτατους κυβερνητικούς εκπρόσωπους, επιχειρηματίες, επενδυτές και τραπεζίτες την Ελλάδα ως επενδυτικό και επιχειρηματικό προορισμό. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν επίσης οι εξελίξεις και οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στην κεφαλαιαγορά και σε τομείς όπως είναι τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, η ενέργεια, η ανάπτυξη των υποδομών, η αγορά των ακινήτων, ο τουρισμός, ο τραπεζικός τομέας, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ναυτιλία.
Παραδοσιακά το συνέδριο προσελκύει την ελίτ της Wall Street, ενώ παρόντες θα είναι η Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ , ο Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε. και ο Νικολά Τζιαμαρόλι από τον ESM.
Επομένως στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία για ένα σύντομο τετ α τετ με την Κριστίν Λαγκάρντ εν όψει και της απόφασης που εκκρεμεί από το Ταμείο για το αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα ή θα παραμείνει με τον ρόλο του παρατηρητή χωρίς να βάλει δικά του κεφάλαια. Ας σημειωθεί ότι στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκούλεσκου, ήταν ιδιαίτερα διαλλακτική, αποφεύγοντας τις εντάσεις και τις διαφωνίες όπως συνέβαινε στις προηγούμενες αξιολογήσεις.
Άλλωστε αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε σε χρόνο εξπρές ιδιαίτερα μετά την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που για τους θεσμούς αποτελούσε κεντρικό προαπαιτούμενο για να υπάρξει τεχνική συμφωνία. Επίσης η πώληση μονάδων της ΔΕΗ αλλά και τα μέτρα λιτότητας ώς το 2020 (περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο), που έχει ψηφίσει προκαταβολικά η κυβέρνηση από τη δεύτερη αξιολόγηση, συνέβαλαν στο να κλείσει τάχιστα η τεχνική συμφωνία.
localStorage.clear();
Πηγή