Ιδιαίτερα αποτελεσματική ήταν η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.
Ο Ακάρ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη, δεν έκανε πίσω σε ό,τι αφορά τα αιτήματα της Άγκυρας, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία επιθυμεί να γίνει δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του Αιγαίου».
Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε πως «εκφράσαμε την επιθυμία μας να ζήσουμε ειρηνικά ως δύο χώρες. Επαναλάβαμε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και ρητορική που αυξάνουν την ένταση.» Καταλήγοντας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο υπ. Άμυνας της Τουρίας τόνισε:
«Αναμένουμε παρόμοια συμπεριφορά από την Ελλάδα. Θέλουμε ειρήνη, ηρεμία και σταθερότητα. Αναμένουμε από την άλλη πλευρά να ακολουθήσει μια πιο εποικοδομητική πορεία το επόμενο διάστημα. Θέλαμε να μιλήσουν οι ειδικοί επειδή υπάρχουν θέματα βάθους. Οι ειδικοί πήγαν στην Ελλάδα, στη συνέχεια η αποστολή ήλθε στην Τουρκία και μετά πήγε στην Ελλάδα. Μετέφερα στον Υπουργό ότι τους περιμένουμε τώρα στην Τουρκία. Ήρθε στην Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός. Φυσικά, είπαμε ότι εδώ δεν πρέπει να συζητείται μόνο η άμυνα και η ασφάλεια. Για τις δύο χώρες μας υπάρχει το Αιγαίο και το ιστορικό υπόβαθρο. Αναμένουμε θετικές εξελίξεις με τη γειτονική Ελλάδα.»
Η διάψευση Παναγιωτόπουλου
Ο Ακάρ, μετά από συνάντηση που είχε προ ημερών με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, είχε πει ότι «με τον κύριο υπουργό, τον Νίκο, έχουμε ειλικρινείς, διάφανες, ξεκάθαρες συνομιλίες, για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα, ένα θετικό κλίμα. Με στόχο οι λαοί των δύο χωρών να ευημερούν. Για να μοιραστούν τα πλούτη και τις ομορφιές του Αιγαίου. Υπάρχει ο τουρισμός, η αλιεία και διάφοροι άλλοι πόροι. Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης. Αυτό είπαμε. Και είδαμε θετική ανταπόκριση από τον Έλληνα ομόλογό μας».
Η φράση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να διαμηνύει ότι «ουδεμία κουβέντα έγινε στη συνάντηση που είχα με τον Τούρκο ομόλογό μου, για συνεκμετάλλευση με αντικείμενο φυσικούς πόρους στο Αιγαίο». Ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε πως δεν είχε καμία εξουσιοδότηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Εκείνο που συζητήθηκε -είχε διευκρινίσει ο υπουργός- είναι πως με δεδομένη τη μεγάλη γεωπολιτική αναταραχή στην περιοχή, θα είναι προς το συμφέρον αμφοτέρων «να πέσουν οι εντάσεις που μας δοκίμασαν ως χώρες το περασμένο καλοκαίρι και επομένως, οι υπουργοί Άμυνας θα πρέπει να επεξεργαστούν τρόπους που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων και στην εμπέδωση ηρεμότερου κλίματος στην περιοχή, προκειμένου να υπάρξει ένα ήρεμο καλοκαίρι, και από αυτό το ήρεμο καλοκαίρι να ωφεληθεί η τουριστική οικονομία και για τις δύο χώρες».
Πηγή