Με καθυστέρηση τριών ετών, και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2022 και μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ξεκίνησε τις τακτικές και μηνιαίες ενημερώσεις της Βουλής για θέματα απορρήτου των επικοινωνιών, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος.
Όπως εξήγησε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής, πριν από την επίμαχη περίοδο ο κ. Ράμμος περιοριζόταν στις ετήσιες εκθέσεις που παρέδιδε στο κοινοβούλιο.
Ράμμος (ΑΔΑΕ): Βαθύτατα προσβλητικό ότι φιλοδοξώ να παίξω ρόλο πολιτικού παράγοντα
ΑΔΑΕ: Και συνεργάτης του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Αποστολίδη το τακτικό μέλος Κατερίνα Παπανικολάου
Πάντως ο κ. Τασούλας παρότι ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους δεν θέλησε να πάρει θέση και να σχολιάσει τους λόγους που οδήγησαν τον επικεφαλής της αρχής σε αυτή την αλλαγή στάσης, καθώς είχε τοποθετηθεί στην θέση αυτή ήδη από το 2019.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τασούλας ρωτήθηκε για τους λόγους που δεν κάλεσε το διάστημα αυτό τον Ράμμο προκειμένου να τον ενημερώσει παρά το γεγονός πως το ζητούσε στις επιστολές του και απάντησε αυτό δεν έγινε ούτε από τους αρχηγούς των κομμάτων οι οποίοι ήταν και αυτοί ενήμεροι.
Από κει και πέρα, ο κ. Τασούλας, ενημέρωσε πως απέστειλε ερώτημα στην επιστημονική υπηρεσία της Βουλής αναφορικά με το αν μπορούσε ο κ. Ράμμος να προκαλέσει συζήτηση στην επιτροπή θεσμών προκειμένου να την ενημερώσει, όπως ακριβώς ζήτησε στην πρώτη του επιστολή την περασμένη εβδομάδα στον Θανάση Μπούρα.
Στην απάντησή της η επιτροπή δικαιώνει τον πρόεδρο καθώς επισημαίνει πως: «ουδείς άλλος έχει αρμοδιότητα να υποδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας της (επί παραδείγματι αν η συνεδρίασή της θα είναι δημόσια ή μυστική)».
Επίσης, σε άλλο σημείο τονίζουν: «Από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει ότι τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, πλην των Υπουργών και των Υφυπουργών που δεν διαθέτουν τη βουλευτική ιδιότητα δεν δύνανται, εν γένει, να εμφανίζονται ενώπιον της Βουλής, αυτοκλήτως, και ότι οι κατά το Σύνταγμα ανεξάρτητες αρχές υποβάλλουν στον Πρόεδρο της Βουλής, αφενός, έκθεση πεπραγμένων, και μπορούν να υποβάλλουν και ειδικές εκθέσεις για θέματα της αρμοδιότητάς τους, αφετέρου, αναφορές για την προώθηση και την επίλυση θεμάτων που ανάγονται στην εκπλήρωση της αποστολής τους και κατά τρίτον καταθέτουν στον Πρόεδρο της Βουλής αντίγραφο του σχεδίου προϋπολογισμού τους […] Στις αναφορές των ανεξάρτητων αρχών προς τον ΠτΒ πρέπει επομένως να αναφέρονται τα θέματα που ανάγονται στην εκπλήρωση της αποστολής των ανεξάρτητων αρχών, ώστε να μπορεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να διατυπώνει εγγράφως προς τον Πρόεδρο της βουλής τις απόψεις της επι των εν λόγω αναφορών. Γενική αναφορά σε αυτά δεν επαρκεί. Περαιτέρω δεν προβλέπεται κατά τον Κανονισμό της βουλής δια των ως άνω αναφορών, ούτε η υπόδειξη περι συγκλήσεως της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ούτε η υπόδειξη περί του τρόπου “δημόσια ή μυστική συνεδρίαση” κατά τον οποίο αυτή συνεδριάζει ούτε η υπόδειξη περι κοινοποιήσεως εγγράφου στα μέλη της».
Πηγή