Μια επιστολή που γράφτηκε το 1945 στο στρατόπεδο του Νταχάου και δεν βρήκε ποτέ τον παραλήπτη της, έχουν στα χέρια τους δυο αδέρφια από τα Χανιά, η δικηγόρος Στέλλα Μπατάκη και ο λογιστής Διομήδης Μπατάκης.
Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη
Τα δυο αδέρφια ψάχνουν τρόπο να βρουν έναν απόγονο του Στυλιανού Βαλμά, του ανθρώπου που έγραψε το γράμμα και να του το παραδώσουν, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ιστορικό ενθύμιο.
Όπως αναφέρει η δικηγόρος Στέλλα Μπατάκη:
«Το γράμμα βρέθηκε στα χέρια τους μέσα από έγγραφα του παπού τους τα οποία εξέτασαν προσεκτικά κατά τη μετακόμιση στο γραφείο τους.
Έχω γράμμα γι αυτούς γραμμένο το 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο ΝΤΑΧΑΟΥ! Βοηθείστε κοινοποιώντας, για να φτάσει παντού!
Πώς έχει η ιστορία…
Τιμώντας τον πατέρα μας, Γιάννη Μπατάκη, και τον παππού μας (της μητρικής γραμμής), Πέτρο Μιχελιουδάκη, όταν μετακομίζαμε γραφείο με τον αδερφό μου, Διομήδη Μπατάκη, στα Χανιά, φτιάξαμε κάποιες προθήκες, στις οποίες τοποθετήσαμε αντικείμενα, βιβλία και έγγραφά τους, τα οποία χρονολογούνται απο το 1800+ και πέρα και σχετίζονται με τη δουλειά μας (δικηγόρος & λογιστής). Κατά τη διαλογή των βιβλίων και εγγράφων του παππού μας, βρήκαμε ένα γράμμα ενός Στυλιανού Βαλμά που απευθυνόταν στη μητέρα του.
Ο Στυλιανός Βαλμάς το 1945 ήταν αιχμάλωτος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου και στο Αουγκσμπουργκ μαζί με τον παππού μας. Στον ίδιο θάλαμο. Στον θάλαμο 58. Μαζί με άλλους πολλούς (βρέθηκε και η λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων αιχμαλώτων πολλών θαλάμων).
Πιθανόν ο Στυλιανός Βαλμάς έδωσε το γράμμα αυτό στον παππού μας για να το παραδώσει στην οικογένειά του. Για άγνωστο λόγο, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Ίσως να μην βρήκε κανέναν.
Από το γράμμα προκύπτει ότι το 1945, ήταν ο τρίτος του χρόνος στο Νταχάου. Πιθανόν να τον θεωρούσαν νεκρό. Δε γνωρίζουμε αν επέστρεψε. Είχε όμως οικογένεια! Σύζυγο και μία κόρη που την ελεγαν ΡΙΤΑ. Είχε και αδερφές. Την μία την έλεγαν Εμιλίτσα. Αν είχε εγγόνια, σήμερα θα είναι περίπου 35-50 ετών. Όταν ο παππούς μας επέστρεψε απο το Νταχάου ήταν περίπου 25-27 ετών.
Σήμερα θέλουμε να βρούμε έναν απόγονο του Στυλιανός Βαλμάς, να του παραδώσουμε το γράμμα που προοριζόταν για την οικογένεια τους!
Μπορεί να φτάσει αυτό παντού;
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κι ελπίζω να καταφέρουμε να ζήσουμε τη μαγική στιγμή παράδοσης – παραλαβής του γράμματος!».
Περισσότερα νέα για την Κρήτη στο flashnews.gr
Πηγή