Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστήμιου Αθηνών, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτης-Αθανάσιος Δημόπουλος, στην ομιλία του τόνισε ότι οι δύο φορείς στη συνεργασία τους, άντλησαν έμπνευση από τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας και θέλησε να δείξει την σημασία και το ρόλο της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και ιδιαίτερα του ΕΚΠΑ, του αρχαιότερου πανεπιστήμιου της χώρας, στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της χώρας.
Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ του ΕΚΠΑ και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι στενοί και άρρηκτοι, καθώς πολλά από τα μέλη της επιτροπής ανήκουν στην επιστημονική κοινότητα του ΕΚΠΑ. Επίσης τόνισε ότι όλες οι δράσεις αφιερώθηκαν στο υψηλό ιδανικό της μόρφωσης και παράλληλα στην ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση της νέας γενιάς.
Ο συμβολισμός της συνεργασίας
«Η αναζήτηση τρόπων συνέργειας με το ΕΚΠΑ, ήταν εκ των ων ουκ άνευ για την επιτροπή. H συμμετοχή του ΕΚΠΑ στο πρόγραμμα που συντόνισε η επιτροπή, πέρα από την όποια πρακτική του αξία, είχε και ένα συμβολισμό: Το πανεπιστημιακό ίδρυμα που είναι σχεδόν συνομήλικο με το ελληνικό κράτος, όλα αυτά τα χρόνια με το έργο του συμμετείχε καθοριστικά στην διαμόρφωση της ταυτότητας του λαού μας. Αυτό το πανεπιστήμιο είναι παρών και σε αυτή την συμβολική επέτειο» υπογράμμισε στην ομιλία της η πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου.
Στη συνέχεια, η κ. Αγγελοπούλου προχώρησε σε ένα μίνι απολογισμό των πεπραγμένων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» τονίζοντας ότι ο στόχος ήταν «με σεβασμό στην ιστορία μας, να αναδείξουμε την χώρα μας, να τιμήσουμε τους ανθρώπους μας και να οραματιστούμε το μέλλον μας. Παρά τις αντιξοότητες που παρουσιάσθηκαν λόγω της πανδημίας, αποδειχθήκαμε, και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, συνεπείς ως προς την δέσμευσή μας».
Επιπρόσθετα, η κ. Αγγελοπούλου δήλωσε ότι οι συνεργασίες με το ΕΚΠΑ αποτελούν ιδιαίτερη τιμή για την επιτροπή και ευχαρίστησε τον πρύτανη και τους καθηγητές του πανεπιστημίου.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Ευάγγελος Καραμανωλάκης, παρουσίασε τις δύο δράσεις πάνω στις οποίες συνεργάστηκαν το ΕΚΠΑ και η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Η πρώτη δράση είναι ο 6ος Μαθητικός Διαγωνισμός για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο-λύκειο) με θέμα: «1821-2021: Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο νεοσύστατο κράτος». Στο διαγωνισμό, οι μαθητές κλήθηκαν, όπως είπε ο κ. Καραμανωλάκης, να διαλέξουν τεκμήρια από την πλούσια παρακαταθήκη του Πανεπιστήμιού Αθηνών, τα οποία συνδέονται με τον εορτασμό της Επανάστασης, αλλά και με την μνήμη της και της μελέτη της. Σκοπός του διαγωνισμού, όπως είπε ο κ. Καραμανωλάκης, είναι η σύνδεση της ιδέας της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας με την ιδέα της μόρφωσης. Η επιτροπή υποστήριξε την δράση με την διάθεση επάθλων για τους μαθητές και τα σχολεία τους. Η δράση ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, αλλά λόγω της πανδημίας πήρε παράταση μέχρι τον Απρίλιο του 2022.
Η δεύτερη δράση την οποία παρουσίασε ο κ. Καραμανωλάκης και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την βοήθεια της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ήταν ο ψηφιακός κόμβος με την ονομασία «ΕΚΠΑ e stories». Μια νέα ιστοσελίδα του Πανεπιστήμιού Αθηνών για την προβολή και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της μακράς ιστορίας του. Η ιστοσελίδα απαρτίζεται από έξι ενότητες. Η πρώτη περιέχει σημαντικά κομμάτια της ιστορίας του ΕΚΠΑ τα οποία μπορεί να μελετήσει ο επισκέπτης. Η δεύτερη είναι ένα διαδραστικό 3D χρονολόγιο. Η τρίτη ενότητα είναι ένας χάρτης που περιέχει όλα τα κτήρια του ΕΚΠΑ στην Αθήνα. Η τέταρτη ενότητα περιέχει την πολιτιστική κληρονομιά του ΕΚΠΑ και περιέχει παρουσιάσεις των μουσείων του, το ιστορικό αρχείο του και τις βιβλιοθήκες του. Στην πέμπτη ενότητα, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί διαδραστικά στα Προπύλαια. Στην έκτη δράση της ιστοσελίδας περιέχονται όλες οι τρέχουσες δράσεις του ΕΚΠΑ, ενώ εκεί θα φιλοξενούνται και περιοδικές ψηφιακές εκθέσεις.
Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., ομότιμος καθηγητής της Σχολής Θετικών Επιστημών, Θωμάς Σφηκόπουλος, τόνισε ότι η πλατφόρμα «ΕΚΠΑ e stories» αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό εγχείρημα του Πανεπιστημίου Αθηνών για την προβολή και προώθηση της πολιτιστικής του κληρονομιάς, την ανάδειξη της ιστορίας του των 184 ετών και του ρόλου του ως πρώτου πανεπιστημιακού ιδρύματος του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. «Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική του ιδρύματος για την ψηφιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του και του συνόλου των πανεπιστημιακών μουσείων και των εκθεμάτων τους, τα οποία αποτελούν πολύτιμα πειστήρια για την ιστορία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα» σημείωσε.
Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στην πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πηγή