Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με τις συνθήκες δημοσιογραφικής κάλυψης του προσφυγικού στη Χίο και τη Λέσβο καταθέτουν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πρώτο σκέλος της ερώτησης αναφέρονται σε επιθέσεις που δέχτηκαν δημοσιογράφοι στα δύο νησιά κατά τους προηγούμενους μήνες κατά την κάλυψη θεμάτων σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Σημειώνεται ότι οι επιθέσεις αυτές καταγγέλθηκαν από συλλογικά όργανα των δημοσιογράφων στις κατά τόπους εισαγγελικές Αρχές.
Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης αναφέρονται στο φαινόμενο της κατασκευής ή και της διασποράς ψευδών ειδήσεων, κυρίως μέσω παραδημοσιογραφικών ιστοσελίδων, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια ξενοφοβικού κλίματος.
Ο υπουργός ερωτάται από τους 25 βουλευτές με ποιο τρόπο, εντός των ορίων των καθηκόντων του, σκοπεύει αφενός να προστατεύσει την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και αφετέρου να αντιμετωπίσει φαινόμενα ακραίας παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τους προηγούμενους μήνες παρουσιάστηκαν σε περιοχές όπως η Λέσβος και η Χίος, περιπτώσεις επιθέσεων, λεκτικών και φυσικών, εναντίον δημοσιογράφων από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους με στόχο τη δημοσιογραφική ιδιότητά τους και τη σχετική με αυτή λειτουργία τους.
Συγκεκριμένα -όπως αναφέρεται και στην ερώτηση- στο περιθώριο εκδήλωσης διαμαρτυρίας για το προσφυγικό, στη Χίο, δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας «Πολίτης» έγινε δέκτης φραστικών επιθέσεων και απειλών από μέλη ακροδεξιών ομάδων. Πιο σοβαρή ήταν η φυσική επίθεση που δέχθηκε ο διευθυντής της τοπικής ενημερωτικής ιστοσελίδας, www.astraparis.gr, ο οποίος υπέστη θλαστικό τραύμα στο αριστερό του χέρι.
Ο δημοσιογράφος κατέθεσε μήνυση εναντίον φερόμενου ως μέλους ακροδεξιάς οργάνωσης τον οποίο κατονόμασε ως φυσικό αυτουργό της επίθεσης. Σημειώνεται ότι δημοσιογράφοι της Χίου στις 20 του περασμένου Σεπτεμβρίου ενημέρωσαν για τα συγκεκριμένα περιστατικά καθώς και το εν γένει εχθρικό προς αυτούς κλίμα που καλλιεργείται από συγκεκριμένους κύκλους την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου.
Παρόμοια περιστατικά (εξύβριση δημοσιογράφου από συγκεντρωμένους και χειροδικία εναντίον δημοσιογράφου έξω από το ΚΥΤ Μόριας) έχουν συμβεί και στη Λέσβο, για τα οποία ενημέρωσαν την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).
Παράλληλα, παρατηρούνται φαινόμενα κατασκευής και διασποράς ψευδών ειδήσεων, κυρίως μέσω παραδημοσιογραφικών ιστοσελίδων, με σκοπό την καλλιέργεια ξενοφοβικού κλίματος, γεγονός που οι βουλευτές υποστηρίζουν πως υποδαυλίζει ακραίες συμπεριφορές απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και δημοσιογράφους.
Ενδεικτικά, οι βουλευτές αναφέρουν τις «ειδήσεις» περί απαγόρευσης της έπαρσης και υποστολής σημαίας στη Μυτιλήνη, πληροφορία που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία επεισοδίων από εθνικιστικούς κύκλους πριν διαψευστεί επισήμως από το ΓΕΣ, καθώς και πιο πρόσφατη ευρεία κυκλοφορία «είδησης» στη Χίο περί «κατάληψης» οικίας από πρόσφυγες και μετανάστες η οποία διαψεύστηκε από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγουν στην ερώτησή τους προς τον υπουργό επειδή, όπως αναφέρουν, «η κατάσταση είναι διαρκώς επιδεινούμενη και ουδεμία πρωτοβουλία έχει αναληφθεί για την αντιμετώπισή της εκ μέρους των λειτουργών της Δικαιοσύνης».
Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Αντωνίου Χρήστος, Αραχωβίτης Σταύρος, Βαγιωνάκη Βάλια, Γάκης Δημήτρης, Γιαννακίδης Στάθης, Δέδες Γιάννης, Δουζίνας Κώστας, Καββαδία Αννέτα, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μουμουλίδης Θέμης, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Μπαλλής Συμεών, Μπαλτάς Αριστείδης, Μπαλωμενάκης Αντώνης, Μπάρκας Κώστας, Ξυδάκης Νίκος, Πάλλης Γιώργος, Παπαδόπουλος Σάκης, Παπαφιλίππου Γιώργος, Παυλίδης Κώστας, Ρίζος Δημήτρης, Σεβαστάκης Δημήτρης, Σηφάκης Γιάννης, Σταμπουλή Αφροδίτη, Τζαμακλής Χάρης και Ψυχογιός Γιώργος.
Πηγή