Ευτυχές και ειρηνικό ραμαζάνι εύχεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους μουσουλμάνους της χώρας, με ανάρτησή του στο Twitter.
«Σε όλους τους μουσουλμάνους στη χώρα μας και όλο τον κόσμο, εύχομαι ένα ευτυχές και ειρηνικό ραμαζάνι. Ramadan Mubarak» αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Σε όλους τους μουσουλμάνους στη χώρα μας και όλο τον κόσμο, εύχομαι ένα ευτυχές και ειρηνικό ραμαζάνι. Ramadan Mubarak
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 17 Μαΐου 2018
Τι σημαίνει όμως το «Ramadan Mubarak» που έγραψε ο πρωθυπουργός; Κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού οι μουσουλμάνοι συνηθίζουν να εύχονται ο ένας στον άλλο είτε λέγοντας «Ramadan Mubarak» είτε «Ramadan Kareem».
Οι δυο φράσεις έχουν μια ελαφρώς διαφορετική ερμηνεία η μια από την άλλη. Το «Ramadan Mubarak» σημαίνει «ευλογημένο ραμαζάνι» ή «ευτυχισμένο ραμαζάνι».
Αντίθετα το «Ramadan Kareem» σημαίνει «ας είναι το ραμαζάνι γενναιόδωρο μαζί σου». Για τη συγκεκριμένη ευχή, ωστόσο, υπάρχει -στον μουσουλμανικό κόσμο- μια διχογνωμία για το αν πρέπει να χρησιμοποιείται και γι αυτό πολλοί αποφεύγουν να τη δίνουν.
Η διαφορά των δυο ευχών είναι πως για το «Ramadan Kareem» θεωρείται ότι ο πιστός ζητά από το ραμαζάνι να είναι γενναιόδωρο κάτι που θεωρείται ανεπίτρεπτο σε σύγκριση με το «Ramadan Mubarak» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός και το οποίο απλά δίνει την ευχή να είναι ευλογημένο.
Τέλος, το «Ramadan Mubarak» θεωρείται σήμερα η πιο συνηθισμένη ευχή διότι τη συγκεκριμένη χρησιμοποιούσε αρχικά και ο προφήτης Μωάμεθ.
localStorage.clear();
Πηγή