Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Εφιάλτης: H ξηρασία μετέτρεψε σε ρυάκι τον Λίγηρα, τον μεγαλύτερο ποταμό της Γαλλίας [βίντεο]

Μπορεί
ο ποταμός Λίγηρας, ο μεγαλύτερος της
Γαλλίας, να είναι γενικώς ρηχός, αλλά
τη φετινή χρονιά ακόμη και τα ποταμόπλοια
με τη ρηχή καρίνα μόλις που μπορούν να
πλεύσουν στα νερά του, η στάθμη των
οποίων έπεσε κατακόρυφα λόγω της
πρωτοφανούς ξηρασίας.

Ακόμη και κάπου 100 χιλιόμετρα από τις εκβολές του ποταμού στον Ατλαντικό, οι αμμώδεις όχθες του εκτείνονται τώρα όσο φθάνει το βλέμμα και μεγάλες νησίδες συνδέουν τις δύο πλευρές του Λίγηρα, ενώ σε ορισμένα σημεία οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν με τα πόδια από τη μία όχθη στην άλλη!

Η κοιλάδα του Λίγηρα – Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco λόγω των επιβλητικών κάστρων στις όχθες του ποταμού, όπως τα Chambord, Chenonceau και Azay-le-Rideau, έχει δει κι άλλες φορές στο παρελθόν τη στάθμη των υδάτων του να πέφτει, αλλά η φετινή ξηρασία πρέπει να λειτουργήσει ως εγερτήριο σάλπισμα, λέει ο Ερικ Σοκέ, επικεφαλής του τμήματος Υδρολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος της Γαλλίας.

«Οι παραπόταμοι του Λίγηρα έχουν ξεραθεί εντελώς. Δεν έχει ξαναγίνει. Πρέπει να ανησυχούμε», λέει στο Reuters.

Η
χαμηλή
στάθμη είναι καταστροφική για τα ψάρια
του ποταμού, καθώς το ρηχό νερό χάνει
οξυγόνο και θερμαίνεται και τα καθιστά
ευάλωτα σε θηρευτές. «Τα ψάρια χρειάζονται
νερό για να ζήσουν, κρύο νερό. Όταν η
στάθμη των υδάτων πέφτει τόσο χαμηλά,
το περιβάλλον των ψαριών συρρικνώνεται
και εγκλωβίζονται σε λιμνούλες»,
σημειώνει ο Σοκέ.

Ανησυχία
για τη λειτουργία πυρηνικών μονάδων
κατά μήκος του ποταμού Λίγηρα

Η ροή του ποταμού κυμαίνεται τώρα στα περίπου 40 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, λιγότερο από το ένα εικοστό του ετήσιου μέσου όρου.

Ποτάμια που στερεύουν, ξηρασία και πυρκαγιές: Πώς επηρεάζεται η Ευρώπη από την κλιματική αλλαγή

Συναγερμός στην Ευρώπη για την ξηρασία -Σε εφιάλτη μετατρέπεται η κλιματική αλλαγή [εικόνες]

Και θα ήταν ακόμη χαμηλότερη αν δεν είχαν απελευθερώσει οι Αρχές όγκους υδάτων από τα φράγματα στο Νοσάκ και το Βιλρέστ, που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1980 εν μέρει για να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία με κρύο νερό για την ψύξη τεσσάρων πυρηνικών σταθμών κατά μήκος του Λίγηρα, που παράγουν συνολικά κάπου 11,6 gigawatt, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας.

Ήδη πολλά εργοστάσια της επιχείρησης ηλεκτρισμού της χώρας, της EDF, έχουν τεθεί για τεχνικούς λόγους εκτός λειτουργίας και άλλα λειτουργούν με μειωμένη απόδοση λόγω της χαμηλής στάθμης των ποταμών κι αν κλείσει άλλη μία ή και περισσότερες από τις μονάδες στο Λίγηρα μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη.

Ο
ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Ντόπιοι, αλλά και τουρίστες έχουν μείνει άναυδοι με την εικόνα του άλλοτε κραταιού ποταμού, που θυμίζει περισσότερο ρυάκι.

«Ακόμη και το 1976 δεν είχε πέσει τόσο χαμηλά η στάθμη των υδάτων», λέει η Μπριζίτ Γκαμπορί Ντεφουά, που ζει εδώ και δεκαετίες σε σπίτι στην όχθη του Λίγηρα.

Αλλά
μετά τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές
στη Γαλλία, καταρρακτώδεις βροχές
πλημμύρισαν σταθμούς του μετρό στο
Παρίσι, καταιγίδες έπληξαν νότιες
περιοχές της χώρας, ενώ σε κάποια χωριά
στη νότια Γαλλία μετέφεραν νερό με
υδροφόρες, καθώς στέρεψαν οι πηγές.

«Η κλιματική αλλαγή είναι σε εξέλιξη, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Κι όλοι οι καταναλωτές νερού θα πρέπει να ξανασκεφτούν τη συμπεριφορά τους αναφορικά με τους υδάτινους πόρους», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του τμήματος Υδρολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος της Γαλλίας.


Πηγή