Για τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, το αν αυτή η συμφωνία θα περάσει από το εσωτερικό της χώρας του και το κατά πόσο υπάρχει διαχωρισμός των «Μακεδόνων των Σκοπίων» από αυτούς της ελληνικής επικράτειας, μίλησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Hardtalk του BBC.
Αρχικά ο κ. Ζάεφ ανέφερε με χαμόγελο ότι είναι βέβαιος ότι πάνω από το 70% των πολιτών των Σκοπίων θα ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας στο επερχόμενο δημοψήφισμα, το οποίο προγραμματίζεται είτε για τον Σεπτέμβρη είτε για τον Οκτώβριο.
Στη συνέχεια σχολίασε για τις αντιδράσεις από τους εθνικιστές των Σκοπίων ότι «έχω ακόμα τα σημάδια μου από την επίθεση που δέχθηκα. Με κατηγορούν ότι είμαι προδότης και ότι πρόδωσα την ιστορία μας και το όνομά μας. Εγώ παρόλα αυτά είμαι χαρούμενος γιατί επιτέλους κλείσαμε το ζήτημα της ταυτότητάς μας. Είναι ένα ιστορικό γεγονός ότι αποτελούμε μέρος, το βόρειο μέρος, της ιστορικής αυτοκρατορίας της Μακεδονίας».
«Αλλάξαμε το όνομα του αυτοκινητοδρόμου και του αεροδρομίου αλλά δεν πρόκειται να ρίξουμε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό άλλωστε χρειάζεται χρήματα για να γίνει. Εμείς χρειαζόμαστε τα χρήματα για άλλες δουλειές. Όπως το να χτίσουμε σπίτια και κτίρια», σχολίασε ο Ζάεφ όσον αφορά τις κινήσεις καλής θέλησης που έκανε το προηγούμενο διάστημα η ΠΓΔΜ.
Για τις αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στα Σκόπια και στην Ελλάδα ο κ. Ζάεφ είπε ότι «είναι “copy paste” και πανομοιότυπες. Aυτό καταδεικνύει ότι η συμφωνία είναι ισορροπημένη. Καλώ τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει μια ευκαιρία στην συμφωνία των Πρεσπών καθώς υπάρχουν οι Έλληνες Μακεδόνες και οι Μακεδόνες των Σκοπίων. Διαφορετική ιστορία και πολιτισμοί».
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου εάν φοβάται ότι οι επόμενες κυβερνήσεις των Σκοπίων θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία» απάντησε ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος είχε τη Μεγάλη Μακεδονία. Εμείς έχουμε μόνο τη δική μας και προσπαθούμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με τους Έλληνες».
Τέλος ανέφερε ότι ανησυχεί για τη μικρή πλειοψηφία που θα κληθεί να κυρώσει τη συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά, όπως σχολίασε, πιστεύει ότι όλοι θα κάνουν αυτό που πρέπει.
localStorage.clear();
Πηγή