Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Ζορμπά: Άτοπη η απεργία των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού

«Το θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει απασχολήσει πολύ, παρόλο που εμείς θεωρούμε δεδομένη την προστασία» δήλωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Μ. Ζορμπά, χαρακτηρίζοντας «άτοπη» την 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για τις 11/10 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ).

Η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ απεργεί καταγγέλλοντας την «παραχώρηση-παράδοση κτηρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο, που δημιουργήθηκε για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους προς τους δανειστές της χώρας».

«Η εξαίρεση του νόμου για τους αρχαιολογικούς χώρους δεν εγείρει νομικές αμφιβολίες, αλλά ανησυχίες σε διάφορες πλευρές» τόνισε η κ. Ζορμπά «ωστόσο είμαστε σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ώστε να τεθεί σύντομα στη διάθεση του υπουργείου Πολιτισμού, ο πλήρης κατάλογος των ακινήτων που εξαιρούνται και τα οποία αντιστοιχούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, ιστορικούς τόπους και ακίνητα που προορίζονται για την εν γένει εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Αναλυτικά η δήλωση του υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή για την απεργία:

«Η απεργία έχει συγκεκριμένα αιτήματα, που περιγράφονται στο εξώδικο της Ομοσπονδίας τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και συνέχισε: «’Να μας δοθεί’, να δοθεί δηλαδή στην Ομοσπονδία Εργαζομένων, ‘ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο των δανειστών’. Πάει μαζί με το δεύτερο αίτημα, τη δημοσιοποίηση των όρων παράδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αυτό που ζητούν είναι μια λευκή κόλλα χαρτί. Δεν έχει μεταβιβαστεί τίποτα. Όσον αφορά τους όρους παράδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν υπάρχει κανένας όρος παράδοσης. Τουλάχιστον γι’ αυτή την κυβέρνηση, η πολιτιστική κληρονομιά είναι και θα παραμείνει στη διαχείριση του Δημοσίου.

Τίθενται κάποια ζητήματα σχετικά με τη θεσμική κατοχύρωση από την πλευρά των ανθρώπων που έχουν αποφασίσει την απεργία. Δεν υπάρχει κάποιο νομικό κενό, το έχουμε κοιτάξει, είμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης των ΚΑΕΚ. Έτσι, η γενική εξαίρεση, που είναι ρητή και ισχυρή στο νόμο, θα γίνει και ονομαστική. Εδώ μας δίνεται η ευκαιρία να θυμίσουμε, ότι τα μόνα ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί είναι αυτά που μεταβίβασε η προηγούμενη κυβέρνηση και αναφέρομαι στα ακίνητα της Πλάκας. Ένα ζήτημα το οποίο προσπαθεί να υποβαθμίσει στη δημόσια συζήτηση η αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν είναι και κάτι σημαντικό.

Θα αναφερθώ σε ακίνητα που μεταβιβάστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία αποτελούν περιβάλλοντα χώρο του μνημείου του Λυσικράτη. Όσοι είναι αρχαιολόγοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ένα ακίνητο να είναι περιβάλλων χώρος ενός μνημείου της κλασικής αρχαιότητας, στο οποίο πρωτοεμφανίζεται ο κορινθιακός ρυθμός στο εξωτερικό ενός κτιρίου. Υπάρχουν ακίνητα που στα ΦΕΚ απαλλοτρίωσης αναφέρονται ως σημαντικά για τη διάσωση του παραδοσιακού χαρακτήρα της Πλάκας και ως αντιπροσωπευτικά δείγματα της εποχής τους.

Όλα αυτά μαζί αποτελούν ακίνητα που βρίσκονται μέσα στη λεγόμενη ζώνη προστασίας, που το ελληνικό κράτος έχει δηλώσει στην UNESCO για την Ακρόπολη. Δεν είναι κάπου αυτά τα ακίνητα, είναι στον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης.

Αυτά τα ακίνητα τα στερήθηκαν ελληνικές οικογένειες μέσω απαλλοτριώσεων για το δημόσιο σκοπό της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτά τα ακίνητα μεταβιβάστηκαν το 2013-2014 στο ΤΑΙΠΕΔ, με υπογραφές των τότε υπουργών – μεταξύ αυτών της κυρίας Κεφαλογιάννη και του κ. Γεωργιάδη ανάμεσα στους άλλους, οι οποίοι πρωτοστατούν σε αυτό το θόρυβο.

Έχω επίσης μπροστά μου δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξή του τον Ιούλιο. ‘Βλέπω θετικά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση και των αρχαιολογικών χώρων’.

Κατηγορούμαστε ότι έχουμε μεταβιβάσει στην ΕΤΑΔ αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία – που δεν το έχουμε κάνει – από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δια του αρχηγού τους έχουν πει ότι η διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ιδιωτών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι δική μας πολιτική αυτή, ούτε την υλοποιούμε. Θα πρέπει να πάρει θέση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τι εννοούσε λέγοντας ότι βλέπει θετικά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων.

Λέει και κάτι άλλο στη συνέντευξή του αυτή. ‘Αν κάποιος δοκιμάσει για παράδειγμα να κλείσει την Ακρόπολη, θα τον πετάξω έξω’. Εμείς δεν ακολουθούμε αυτή την τακτική. Εμείς μιλάμε με τους εργαζόμενους, τους εξηγούμε λογικά τα επιχειρήματα που έχουμε – και τα πολιτικά και τα νομικά – και τους καλούμε να σκεφτούν πού βρισκόμαστε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια απεργία, η οποία θα στερήσει μισό εκατομμύριο έσοδα από το υπουργείο Πολιτισμού για ένα μη θέμα. Έχουμε δει το Σύλλογο Αρχαιολόγων, τα λέμε δημοσίως σε εσάς και μέσω υμών στον ελληνικό λαό» είπε τέλος, ο κ. Στρατής.

localStorage.clear();


Πηγή