Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Ημέρα κρίσης για τον ΣΥΡΙΖΑ η Κυριακή -Συνεχίζεται εν μέσω κλίματος «εμφυλίου» η συνεδρίαση της ΚΕ

Επεισοδιακή ήταν η πρώτη μέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη δεύτερη ημέρα, αύριο Κυριακή, με τις εργασίες να ξεκινούν στις 11 το πρωί με ομιλίες στελεχών και να ολοκληρώνονται το απόγευμα με ψηφοφορίες.

Το κλίμα που διαμορφώνεται προσομοιάζει σε ανοιχτή ρήξη της νέας ηγεσίας με την εσωκομματική αντιπολίτευση, κάτι που επιβεβαιώθηκε μετά την αποχώρηση τριών «τάσεων» από τις εργασίες της πρώτης ημέρας.

Στην ομιλία του στην ΚΕ, το πρωί του Σαββάτου, ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε στη λύση του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές, αφού πρώτα «πέταξε την μπάλα» στην Επιτροπή Δεοντολογίας, δίνοντάς της μία εβδομάδα διορία για να συνεδριάσει για τις διαγραφές -ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, όμως, επανέλαβε ότι λογοδοτεί μόνο στο συνέδριο.

Το απόγευμα του Σαββάτου αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της ΚΕ η «Ομπρέλα» καθώς και οι ομάδες της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα, με όλα τα ενδεχόμενα για την παρουσία τους τη δεύτερη ημέρα των εργασιών να είναι ανοιχτά.

ΣΥΡΙΖΑ: Η θυελλώδης συνεδρίαση της ΚΕ -Το τελεσίγραφο Κασσελάκη για διαγραφές, αποχωρήσεις και αποδοκιμασίες

Κασσελάκης στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Ιδού η Ρόδος, δώστε λύση τώρα ή κάνω δημοψήφισμα -Φώναζαν «αίσχος»

Η «Ομπρέλα», οι «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου και η ομάδα Τεμπονέρα απέδωσαν την αποχώρησή τους στο γεγονός ότι απορρίφθηκε από το προεδρείο η πρότασή τους να γίνει «ψηφοφορία τώρα» για το δημοψήφισμα Κασσελάκη. Ο Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε μομφή κατά του προεδρείου, αίτημα το οποίο επίσης απορρίφθηκε και δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία.

Το εκρηκτικό κλίμα διαφάνηκε από νωρίς, στην εναρκτήρια ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση εν μέσω αντιδράσεων από το ακροατήριο.

Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους η «Ομπρέλα» και οι ομάδες της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα, ο λόγος της αποχώρησής τους είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Αινιγματικός Τσακαλώτος για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

«Σήμερα, μετά την ομιλία του προέδρου και των δύο γραμματέων, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα, προ ημερησίας διάταξης, το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος εχθές για το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως «δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, δηλαδή να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή, ό,τι απόφαση και να πάρει, να πάει ο πρόεδρος στη βάση -η “βάση” σε πολλά εισαγωγικά». Πρόσθεσε πως «προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση κάτω από αυτούς τους όρους», όμως «το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχθηκε καν να μπει η πρότασή μας σε ψηφοφορία». «Δηλαδή», συνέχισε, «το προεδρείο αποφάσισε ότι όλα αυτά θα γίνουν στο τέλος, άρα θα συνεχίσει να υπάρχει η σκιά πάνω από τους συντρόφους, πάνω από την Κεντρική Επιτροπή ότι μπορεί να αναιρεθεί όποια απόφαση πάρει η ΚΕ γιατί μπορεί να βραχυκυκλώσει πηγαίνοντας στα μέλη του κόμματος και άρα αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε». «Η δικιά μου ομάδα έχει αποχωρήσει και απ’ ό,τι μάθαμε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα», είπε. Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει και αποχώρηση από το κόμμα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Οτιδήποτε άλλο θα ενημερωθείτε εν καιρώ».

Τεμπονέρας: Βαθιά διχαστική η πρόταση Κασσελάκη

Στη συνέχεια, ο Διονύσης Τεμπονέρας εξηγώντας ανέφερε ότι «η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων είναι μια πρόταση αντικαταστατική, είναι μια πρόταση βαθιά διχαστική, είναι μια πρόταση αντιδημοκρατική». Συμπλήρωσε ότι «υπό την έννοια αυτή ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, της Κεντρικής Επιτροπής», για να τονίσει πως «στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία». Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει και έξοδο από το κόμμα, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε πως «αυτό σημαίνει ότι θα συνεδριάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας». «Δηλαδή είναι όλα ανοικτά;», ρωτήθηκε εκ νέου, απαντώντας: «Όλα ανοικτά».

Αχτσιόγλου: Πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό

Εξηγώντας την απόφαση για αποχώρηση από τη συνεδρίαση, η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα». Ειδικότερα, επεσήμανε πως όσον αφορά την πρόταση που απηύθυνε χθες στο διάγγελμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος», πρόκειται για «μια πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ». Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι έθεσε στο Σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, «γιατί δεν έχει και κανένα νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα». «Αν αυτό το θέμα δεν αποσαφηνιστεί, είτε δηλαδή να το αποσύρει ο πρόεδρος είτε να καταψηφιστεί αυτό το ενδεχόμενο περί δημοψηφίσματος», σχολίασε. Ακόμη, ανέφερε ότι είπε στην τοποθέτησή της πως «η συνεδρίαση της ΚΕ είναι άνευ αντικειμένου, διότι ο πρόεδρος είπε χθες στο διάγγελμά του ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως τού τι θα πει η ΚΕ». «Υπ’ αυτήν την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για μας και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία», συνέχισε. Πρόσθεσε ότι «από την πλευρά του προεδρείου αρνήθηκε να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα του ζητήματος στην αρχή, αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα υπό ψηφοφορία». Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ζήτησε ακόμα και να ψηφιστεί το ενδεχόμενο «να συζητήσουμε πρώτα γι’ αυτό, δηλαδή να γίνει μια αμιγώς διαδικαστική ψηφοφορία προκειμένου να μπορέσουμε να το συζητήσουμε», όμως «υπήρξε απόρριψη και αυτής της θέσης». Καταληκτικά, υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη της «κατά πλειοψηφία εντός της αιθούσης, πλειοψηφικά, τα μέλη της ΚΕ ήθελαν να λυθεί αυτό το θέμα, είτε να αποσυρθεί είτε να καταψηφιστεί». «Δεν τέθηκε στην πραγματικότητα σε ψηφοφορία στο Σώμα κανένα ζήτημα, άρα ουσιαστικά η ίδια η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα», υποστήριξε. Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση γι’ αυτό αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση» και πως «δεν πρόκειται για ένα ζήτημα ούτε διαδικαστικό, δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής διαφωνίας, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό και θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή». Στην ερώτηση εάν «αυτό ανοίγει και την πόρτα εξόδου από το κόμμα», η κ. Αχτσιόγλου απάντησε: «Όχι. Σήμερα αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αποχωρούμε από αυτήν τη διαδικασία που όπως σας είπα είναι άνευ αντικειμένου».

Αιχμές Γεροβασίλη για τις αποχωρήσεις

«Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά», ανέφερε σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη για τα όσα διημείφθησαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση των στελεχών περί τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Διονύση Τεμπονέρα, ενώ «κάλεσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσές της να μιλήσουν ήρεμα και ειλικρινά χωρίς κόλπα».

Συγκεκριμένα στη δήλωσή της ανέφερε: «Μπήκε θέμα με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές να μπει σε ψηφοφορία. Η δική μου θέση είναι ότι αυτό δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, είναι πολιτικό και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι αύριο. Τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ. Κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου να μιλήσουμε ειλικρινά να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε. Η δική μου θέση σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα και ειλικρινά μεταξύ μας». Σε ερώτηση για την αποχώρηση των στελεχών είπε: «Από ότι κατάλαβα αποχώρησαν από την διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους. Πολιτικούς λόγους δεν έχω ακούσει».

Υπέρ των διαγραφών ο Πολάκης

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, τάχθηκε υπέρ των διαγραφών και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία».

Φάμελλος: Να δώσουμε απαντήσεις

«Μετά από τη διπλή εκλογική ήττα και τη σοκαριστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και συνυπολογίζοντας το αρνητικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, το πραγματικό ερώτημα που τίθεται στην ελληνική κοινωνία είναι το ερώτημα της ύπαρξης και της προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και της προοπτικής της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τόνισε ότι «σε αυτό το ερώτημα φυσικά δεν μπορούν να απαντήσουν τα τοξικά, τα παράλογα και αντικομματικά φαινόμενα του τελευταίου μήνα. Εκφράζουν όμως, έστω και με λάθος τρόπο, μια εσωκομματική αγωνία. Αλλά και ελλείμματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όχι του προηγούμενου μήνα, αλλά όλων των τελευταίων χρόνων». Σχολίασε ότι «το “βέρτιγκο” της ήττας που ζούμε εσωκομματικά αναδεικνύει σοβαρότατες αδυναμίες μας. Όμως οι ακραίες εσωκομματικές εκφράσεις δεν μπορούν να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα και τις πραγματικές αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας που ζητάει απαντήσεις από εμάς».

Σημείωσε ότι το ζητούμενο στο δρόμο για το Συνέδριο δεν ήταν μόνο η εκλογή Προέδρου, αλλά ένα νέο κόμμα και μία νέα πολιτική πρόταση προς την κοινωνία και πως «το πολιτικό επίδικο της Κεντρικής Επιτροπής, του προέδρου και όλων των οργάνων είναι να δώσουμε απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα». Ανέφερε ότι είναι κατανοητή η αγωνία στα στελέχη και στη βάση του κόμματος για την αδυναμία της παρουσίας μας και της πρότασης μας. Κατανοητή η ένταση και η αγωνία γιατί αμφισβητείται το κοινό μας σπίτι», όμως «δεν είναι κατανοητή η έκφραση της αγωνίας χωρίς πολιτικό πλαίσιο και χωρίς συντροφικό χαρακτήρα και μάλιστα από στελέχη που έχουν μακρά ιστορική διαδρομή».

Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «οι κοινωνικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κοινωνία, ενός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είναι ένα αριστερό, σύγχρονο, οικολογικό κόμμα που είναι πρωτοπόρο στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Ένα κόμμα που πρέπει να είναι βαθύτατα μεταρρυθμιστικό γιατί πρέπει να είναι και κυβερνητικό».

Ο κ. Φάμελλος είπε ακόμη ότι στην πορεία προς το Συνέδριο «πρέπει να τεθεί προς συζήτηση η πολιτική μας πρόταση, με αξιολόγηση των ελλειμμάτων μας και της ήττας, αλλά και η πολιτική μας απεύθυνση προς την κοινωνία. Και έχει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη ο Πρόεδρος να τη θέσει αυτή τη συζήτηση». Σημείωσε ότι «αυτή είναι η πολιτική συζήτηση στην οποία πρέπει να τοποθετηθούν και οι σύντροφοι που διαφωνούν», σχολιάζοντας πως «το να διαφωνώ με τις συμπεριφορές δεν είναι πολιτικό. Πρέπει όλοι να κριθούμε πολιτικά».

Είπε ότι πριν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο η πολιτική πρόταση του κόμματος, μπήκαμε «σε μία προσωπική, τοξική και αντικομματική αντίδραση». «Κακώς αμφισβητήθηκε η εκλογή του Προέδρου και μάλιστα από αυτούς που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία με γνωστούς και αποδεκτούς κανόνες. Κακώς δώσαμε με απολίτικη αφετηρία “πάσες” στο σύστημα εξουσίας. Είναι πολύ μεγάλο λάθος και αρνητικό για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Είναι απαράδεκτες οι προσωπικές αναφορές, οι εικασίες, οι προσβολές και για το πρόσωπο του Προέδρου», είπε. Υποστήριξε δε ότι «είναι ξεκάθαρη η ανάγκη πολιτικής καταδίκης στην ΚΕ αυτών των συμπεριφορών, είναι ξεκάθαρη η ανάγκη παραπομπής τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας που θα μπορούσε να γίνει και αυτεπάγγελτα» και πως «αυτά τα κρίνει η Επιτροπή Δεοντολογίας, όπως προβλέπει το καταστατικό». Πρόσθεσε ότι «από την άλλη η εκλογή του Προέδρου δεν έδωσε σε κανέναν τη δυνατότητα να πάρει εκδίκηση και να υπάρχει ρεβανσισμός και τοξικό κλίμα στο διαδίκτυο».

Τόνισε ότι διεκδικεί «να έχουμε ένα κόμμα μεταρρύθμισης, αριστερό, οικολογικό και ευρωπαϊκό και για να το έχουμε αυτό πρέπει οι κορυφαίοι ενεργοί πολίτες να έρθουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γι’ αυτό δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα οπαδών αλλά, ριζοσπαστικής, αριστερής μεταρρύθμισης με ευρωπαϊκό καινοτόμο πρόσωπο».

Ο κ. Φάμελλος εξέφρασε τη θέση ότι «γίνεται μία πολύ λανθασμένη συζήτηση σχετικά με το καταστατικό», το οποίο «είτε μάς αρέσει είτε όχι, εφόσον το έχουμε ψηφίσει, είναι η βάση της οικογένειάς μας». «Δεν μπορούμε να αμφισβητούμε την εκλογή του Προέδρου που έγινε με βάση το καταστατικό. Αλλά δεν μπορούμε και να αμφισβητούμε το καταστατικό όταν συζητάμε για καταστατικές ποινές. Δεν μπορεί τη μία φορά να το ακολουθούμε και την άλλη να μην το ακολουθούμε, γιατί είδαμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει τις τελευταίες μέρες», σχολίασε. Τόνισε ότι η ενότητα κατακτιέται από πάνω προς τα κάτω «και κατακτιέται στην πράξη διαμορφώνοντας πολιτικές με συλλογικές επεξεργασίες μαζί και μετά συζητώντας με την κοινωνία και διαμορφώνοντας συνειδήσεις, μαζί με τους συντρόφους, στην κοινωνία». Ανέφερε πως «αν θέλουμε να βάλουμε υπό συζήτηση τις αντι-καταστατικές συμπεριφορές αυτό πρέπει να το λύσει με πολιτικούς όρους η ΚΕ και στη συνέχεια με καταστατικούς όρους η Επιτροπή Δεοντολογίας». «Δεν είναι αντικείμενο δημοψηφίσματος οι καταστατικές ποινές, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο καταστατικό μας», συνέχισε. «Για να μη διχάσουμε τη βάση, για να μην προχωρήσουμε σε αντικαταστατικές λύσεις, για να μη δώσουμε “εργαλεία” στον πολιτικό μας αντίπαλο, για να μην αναλωθούμε σε δύο μήνες συζήτηση ενώ αλωνίζει ο Μητσοτάκης και ο νεοφιλελευθερισμός, η ΚΕ θα καταδικάσει αύριο πολιτικά συμπεριφορές που αμφισβητούν το κόμμα, το καταστατικό και τα κεντρικά στελέχη του κόμματος. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας, δε θα διχάσουμε εμείς τη βάση με δημοψήφισμα», είπε.

Καταληκτικά ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η συζήτηση που πρέπει να μπει μπροστά είναι «το πολιτικό σχέδιο που πρέπει να καταθέσουμε στην κοινωνία για την επόμενη μέρα». «Χρειαζόμαστε έναν ξεκάθαρο πολιτικό χάρτη για το Συνέδριο», είπε, σημειώνοντας ότι το δυνατό χαρτί μας είναι η συλλογικότητα και η συντροφικότητα «και δεν θα το ξεχάσουμε επειδή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».


Πηγή