Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα Swift, στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, δήλωσε την Παρασκευή (25/2) ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αποκλείσει τη Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, σε έναν νέο γύρο κυρώσεων.
«Ο Πούτιν θέλει πόλεμο. Αλλά ο κόσμος θέλει ειρήνη, ελευθερία και το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του», έγραψε στο Twitter. Στην ανάρτησή της πρόσθεσε: «Επιπλέον, μαζικές κυρώσεις, που λαμβάνουν όλα τα θέματα υπόψη, είναι σημαντικές -μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT».
Ευρωπαϊκές πηγές αφήνουν πλέον αρκετά πιο ανοικτό το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα Swift. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι αυτό θα είχε μεγάλες συνέπειες για όλες τις πλευρές.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανακάμπτουν οι αγορές μετά το σοκ της εισβολής -Γιατί η Δύση κρατά τη Ρωσία στο Swift
Ουκρανία: Το Παρίσι είναι υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα Swift
Το «δυνατό χαρτί» της Ρωσίας για να μην αποκλειστεί από το Swift
Η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο η Μόσχα δεν έχει αποκλειστεί ακόμη από το σύστημα Swift.
Η Δύση δεν έχει ακόμη αποφασίσει να επιβάλει σε μαξιμαλιστικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αρνούμενη να την αποκλείσει από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών, κυρίως εξαιτίας του φόβου πολλών ευρωπαϊκών χωρών για την ενεργειακή τους τροφοδοσία. Και όπως φαίνεται, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται -τουλάχιστον προς το παρόν.
Αν και το μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι, κανένας αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από αυτό το διεθνές σύστημα πληρωμών, βασικό μοχλό του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν αποφασίσθηκε χθες (24/2) από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, διατύπωσαν επιφυλάξεις, φοβούμενες τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης στις εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου.
Τι είναι το σύστημα Swift και πώς λειτουργεί
Η Swift, ακρωνύμιο του Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, είναι μία εταιρεία με έδρα τις Βρυξέλλες και, κατά συνέπεια, διέπεται από το βελγικό και το ευρωπαϊκό δίκτυο.
Ιδρύθηκε το 1973 και είναι από σημαντικότερα δίκτυα τραπεζικής και χρηματοπιστωτικής επικοινωνίας, που επιτρέπει τις διατραπεζικές συναλλαγές μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ρωσικού οργανισμού Rosswift, η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε αριθμό χρηστών του συστήματος αυτού, με 300 ρωσικές τράπεζες και θεσμούς ως μέλη της. Στην πράξη, το Swift επιτρέπει σε μία χώρα, όπως η Γερμανία, να πληρώνει ηλεκτρονικά την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο αποκλεισμός μιας χώρας από το σύστημα αυτό θεωρείται «πυρηνικό οικονομικό όπλο», αφού οι συνέπειες στις οικονομικές σχέσεις της χώρας αυτής με τον υπόλοιπο κόσμο είναι τεράστιες.
Αλλά, ο αποκλεισμός ενός κράτους από το Swift σημαίνει ότι ούτε οι άλλες τράπεζες μπορούν να έχουν συναλλαγές με τις τράπεζες της τιμωρημένης χώρας. Ένα δεδομένο που δεν έχει διαφύγει της προσοχής των περισσότερο οικονομικά εξαρτημένων χωρών από τη Ρωσία, όπως είναι η Γερμανία.
Πηγή