Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

«Ηταν μια ωρολογιακή βόμβα»: Ειδικός αναλύει γιατί εξερράγη το τεράστιο ενυδρείο σε ξενοδοχείο στο Βερολίνο [εικόνες]

Οι εικόνες από το ενυδρείο ύψους 25 μέτρων που ισοπεδώθηκε σε ξενοδοχείο του Βερολίνου πριν από μερικές ημέρες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, ωστόσο το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί την κοινή γνώμη καθώς αναζητούνται τα αίτια του ατυχήματος.

Γερμανός εμπειρογνώμονας υποστήριξε ότι το ενυδρείο που εξερράγη στο ξενοδοχείο Radisson Blue του Βερολίνου ήταν μια «ωρολογιακή βόμβα» και ότι το ατύχημα θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί. Ο λόγος για τον Hermann Schuranm, πρώην ιδιοκτήτη της Schuran Seawater Equipment , ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι δεν τον εκπλήσσει το γεγονός ότι το ενυδρείο έσπασε στις 16 Δεκεμβρίου.

Η ρήξη δημιούργησε ένα μίνι-τσουνάμι στο λόμπι του ξενοδοχείου στις 5.50 το πρωί. Νεκρά περίπου 1.500 ψάρια που φιλοξενούσε το ενυδρείο, ενώ από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε σοβαρά κανείς από τους επισκέπτες.

Τι έφταιξε και έσπασε το ενυδρείο-γίγας στο Βερολίνο

Ειδικός στην κατασκευή παρόμοιων εγκαταστάσεων εξήγησε ότι θα έπρεπε να είχε δηλωθεί ότι το ενυδρείο θα μπορούσε να έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο ζωής, με ορισμένα να επιβιώνουν 25 χρόνια. Η συγκεκριμένη εντυπωσιακή κατασκευή έσπασε μετά από μόλις 19 χρόνια προκαλώντας το απόλυτο χάος.

Ο κ. Schuranm ισχυρίζεται ότι του ζητήθηκε προσφορά για την κατασκευή του ενυδρείου, αλλά αποφάσισε να μην προχωρήσει, σημειώνοντας ότι ήταν πολύ μεγάλο και δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα πόσο καιρό θα επιβίωνε. Ο Γερμανός εμπειρογνώμονας δήλωσε παράλληλα ότι η ευθύνη πέφτει σε αυτούς που το κατασκεύασαν, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να επιθεωρείται κάθε δύο χρόνια. «Διαφορετικά, υπάρχει αμέλεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αγνοεί τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση της δομής, αλλά συμπλήρωσε πως εάν δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν ρωγμές στο γυαλί. Όπως αναφέρει η Daily Mail, η σύμβαση αναφέρει ότι το ενυδρείο χρειάζονταν τακτικές επιθεωρήσεις, ωστόσο σ’ αυτήν δεν αναγράφονται πόσο συχνές πρέπει να είναι.

«Το AquaDom έπρεπε να είχε θερμανθεί στους 80 βαθμούς μετά την κατασκευή και ξανά αμέσως μετά την ανακαίνιση. Αυτό είναι πολύ ακριβό, αλλά είναι δυνατό να μην γίνει. Εάν δεν ακολούθησαν αυτή η διαδικασία, μπορεί να δημιουργήθηκαν ρωγμές», είπε ο Γερμανός ειδικός στο EuroWeekly.

Πλημμύρισε το ξενοδοχείο, έσωναν ψάρια με τους κουβάδες

Όπως προαναφέρθηκε πελώριο ενυδρείο στο φουαγιέ του ξενοδοχείου Radisson Blu στο κέντρο του Βερολίνου, έσκασε γύρω στις 5.50 π.μ. στις 16 Δεκεμβρίου, σκοτώνοντας 1.500 τροπικά ψάρια που φιλοξενούνταν σε αυτό.

Η έκρηξη του ενυδρείου AquaDom έστειλε ένα εκατομμύριο λίτρα νερού να αναβλύσουν στη ρεσεψιόν και διέκοψε την ηλεκτροδότηση του ξενοδοχείου. Δύο άτομα τραυματίστηκαν από θραύσματα γυαλιού και έλαβαν περίθαλψη στο νοσοκομείο.

Ψάρια στο έδαφος μετά την έκρηξη στο τεράστιο ενυδρείο στο Βερολίνο
Ψάρια στο έδαφος μετά την έκρηξη στο τεράστιο ενυδρείο στο Βερολίνο

Ωστόσο, ο απολογισμός θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο θανατηφόρος αν το φρικτό ατύχημα, που συνέβη λίγο πριν από τις 6 το πρωί, είχε συμβεί μια ώρα αργότερα, όταν το λόμπι του ξενοδοχείου είναι συνήθως γεμάτο από επισκέπτες. Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν βρήκε ενδείξεις κακόβουλης ενέργειας, αλλά η αιτία της θεαματικής κατάρρευσης παραμένει ασαφής.

Περίπου 400 με 500 κυρίως μικρά ψάρια από ένα ξεχωριστό σύνολο ενυδρείων που στεγάζονταν κάτω από το λόμπι του ξενοδοχείου απομακρύνθηκαν σε ένα γειτονικό ενυδρείο που δεν επηρεάστηκε.

Mάζευαν ψάρια με τα χέρια
Mάζευαν ψάρια με τα χέρια

Να αναφερθεί ότι το ενυδρείο άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2003 και εκσυγχρονίστηκε το 2020. Πλάνα από το εσωτερικό του ξενοδοχείου έδειξαν εκτεταμένες ζημιές στο ενυδρείο, με μόνο το πλαίσιο να παραμένει όρθιο.

Σπασμένα τζάμια και κατεστραμμένα έπιπλα σκορπίστηκαν κοντά στο σημείο.

Το ενυδρείο μετά την έκρηξη / Φωτογραφία: twitter
Το ενυδρείο μετά την έκρηξη / Φωτογραφία: twitter

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισής του το 2020, όλο το νερό αποστραγγίστηκε από τη δεξαμενή και τα ψάρια μεταφέρθηκαν σε ενυδρεία στο υπόγειο του ξενοδοχείου, όπου υπάρχει μονάδα εκτροφής για τα ψάρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του συγκροτήματος DomAquaree.

Η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι το ενυδρείο άνοιξε ξανά μόνο αυτό το καλοκαίρι μετά τη διετή ανακαίνιση που κόστισε περίπου 2,6 εκατομμύρια ευρώ.

Φωτογραφίες: GettyImages / AP


Πηγή