Δευτέρα , 27 Ιανουάριος 2025

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη από την Κύπρο: «Θα αγωνιζόμαστε μέχρι να επανενωθεί» -Η απάντηση στη φιέστα Ερντογάν

Από την Κύπρο, στην επέτειο 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή , ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Κυπριακή Δημοκρατία, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής στο νησί, ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε μέρος στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στο προεδρικό μέγαρο στην Λευκωσία.

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε ομιλία με σαφή αναφορά στις εμπρηστικές δηλώσεις που προχώρησε ο Ερντογάν νωρίτερα σήμερα το πρωί, στα πλαίσια φιέστας στα Κατεχόμενα.

Στην εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, προηγήθηκε η προβολή ενός βίντεο για την μαύρη επέτειο και ένα καλλιτεχνικό αφιέρωμα.

«Ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος»

Ο Κ. Μητσοτάκης, σε φορτισμένο κλίμα, δεσμεύτηκε ότι «ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος, μέχρι να επουλωθούν οι πληγές και να γυρίσει η σταθερότητα και η ειρήνη στη μεγαλόνησο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε:

«Δεν ξεχνώ! Δύο λέξεις που έχουν σφραγίσει τη ζωή μας και τρεις ακόμα ”ενωνόμαστε, επιμένουμε αγωνιζόμαστε” με σχέδιο και συνεργασία μέχρι την τελική δικαίωση. Κυρίως με πίστη μέσα μας. Έχοντας όπλο την περήφανη καρδιά και οδηγό την ωριμότητα του χρόνου είμαστε στα 50 χρόνια από την παράνομη εισβολή. Τα διδάγματα του χθες να γίνουν προτάγματα για το σήμερα.

«Ημέρα οδύνης για αυτούς που χάθηκαν και τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν. Αναστοχασμός σε εκείνες τις στιγμές που Ελλάδα και κύπρος πλήρωσαν τόσο ακριβά. Στους επίορκους πραξικοπηματίες της χούντας που άνοιξαν τον δρόμο για το μεγάλο δράμα», πρόσθεσε.

Συνέχισε: «Ας μην ξεχνάμε ότι στον μισό αιώνα που πέρασε, το νησί στην άκρη της Μεσογείου έγινε σύγχρονη δημοκρατία. Έχοντας στο πλευρό της την Αθήνα η Λευκωσία διατήρησε ζωντανό το όραμα ένωσης της χώρας. Η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ. Ξεπέρασε κρίσεις. Η πληγή όμως εξακολουθεί να αιμορραγεί. Η γη της Αφροδίτης παραμένει διχοτομημένη. Ενώ εδώ κοντά συνεχίζει να προκαλεί το μόνο τοίχος του καιρούς μας, το οποίο διαιρεί μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Εικόνα ενοχής αυτών που το προκάλεσαν. Απέναντι σε όλα αυτά η θέση μας σαφής, δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Κυπριακή Δημοκρατία, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος, όπου όλοι οι πολίτες θα είναι Κύπριοι και Ευρωπαίοι» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ. Τώρα η εμπειρία ”χαλίβδωσε” τη συνεργασία. Δεν συμβιβαζόμαστε πως κάθε νέος χρόνος θα είναι ίδιος ή χειρότερος από τον προηγούμενο και πιστεύω πως αυτό εκφράζει και τον κ. Χριστοδουλίδη».

«Κάθε απειλή προς την Κύπρο, γίνεται απειλή για όλη την ΕΕ»

Σε ευθεία αναφορά σε όσα είπε ο Ερντογάν από τα Κατεχόμενα σε εκδήλωση του ψευδοκράτους, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε:

«Είμαι ειλικρινής και προς την Άγκυρα και προς κάθε κατεύθυνση. Το γεγονός ότι συζητούμε ( με την Τουρκία) δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Το αντίθετο. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλους ως ένα κράτος ισχυρό σε όλα τα πεδία. Δεν υπάρχει συνεπώς άλλος δρόμος από αυτόν που συμμερίζεται και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, πως μόνος δρόμος είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών. Άλλωστε μόνο όποιος δεν έχει δίκιο και επιχειρήματα αποφεύγει τον διάλογο. Όταν μάλιστα προσχωρεί σε προκλήσεις, τότε επιβαρύνει περισσότερο το κλίμα. Από αυτή τη κατεύθυνση δεν μπορεί να λείπει ούτε η ΕΕ. Κάθε απειλή προς την Κύπρο, γίνεται απειλή για όλη την ΕΕ».

Σημείωσε δε ότι «είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και να δικαιωθούμε. Προβάλλοντας το Κυπριακό ως μία πραγματικότητα που προσβάλλει τη διεθνή νομιμότητα. Κάτι που και στις μέρες μας βρίσκει αυταρχικούς μιμητές. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν επιτρέπονται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Έχω εμπιστοσύνη στο δίκαιο και στις θέσεις μας. Υπάρχει ελπίδα όσο τα τετελεσμένα στο έδαφος δεν είναι τετελεσμένα στην καρδιά του ελληνισμού. Η Τουρκία αργά η γρήγορα θα καταλάβει πως οι φιλοδοξίες της δεν μπορεί να ταυτιστούν με μαύρες επετείους. Με εμπρηστικές δηλώσεις που παρουσιάζουν την σημαντική συμβολή της Κύπρου στην βοήθεια προς τη Γάζα, ως δήθεν κίνδυνο της ασφάλειάς της.

Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε ή υποχωρούμε -Θα αγωνιζόμαστε μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος

Αθήνα και Λευκωσία οφείλουμε να δούμε με πραγματισμό την κατάσταση σήμερα. Τα δύο κράτη μας ανήκουν στον δυτικό κόσμο. Κάθε λύση προϋποθέτει τολμηρές αποφάσεις. Είμαστε όλοι στο ίδιο μετερίζι και για τον ίδιο σκοπό. Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουμε έτσι την μεγάλη μας προσπάθεια. Πάντα με εσάς φίλε πρόεδρε να έχετε τον πρώτο λόγο, αλλά με την Έλλάδα να στέκεται στο πλευρό σας», είπε ο Κ. Μητσοτάκος απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. κλείνοντας με τους εξής στίχους του Σεφέρη: «”Μπορεί η μνήμη όπου και την αγγίξεις πονεί”, όμως και εκείνος ήταν βέβαιος, όπως όλοι μας πως “στην Κύπρο το θαύμα λειτουργεί ακόμα”».

Χριστοδουλίδης; «Ιστορική επίσκεψη, πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού στις επετειακές εκδηλώσεις»

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία σημείωσε την ιστορικότητα της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού σε επετειακή εκδήλωση, ξεκαθαρίζοντας την ετοιμότητά του για την επανένωση του νησιού.

«Φίλε Κυριάκο θέλω να σε ευχαριστήσω για αυτή την ιστορική, γιατί πρόκειται για ιστορική επίσκεψη, την πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού στις επετειακές εκδηλώσεις για καταδίκη του τουρκικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου τονίζοντας ότι η παρουσία το πρώτου Έλληνα πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις, αντανακλά και το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και της προσωπικής σχέσης, μίας σχέσης που ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό υπάρχει αυτή η ειλικρίνεια και σεβασμός», τόνισε.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας, όπως βλέπουμε στην ευρωπαΐκή ένωση η οποία έχει τις λύσεις και τις απαντήσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και να επανενώσουμε τον τόπο μας, να επανενώσουμε την Κύπρο πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Η κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος μέλος Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνεχίσει να είναι και μετά την λύση του κυπριακού».

Η συζήτηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη στο προεδρικό μέγαρο

Σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο Κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, όταν έφτασε στο προεδρικό μέγαρο είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην οποία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε «ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, θα πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για την επανένωση του νησιού»

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης βρίσκομαι στην Κύπρο μια ημέρα με βαρύ συμβολισμό, να στείλουμε μήνυμα ότι δεν ξεχνούμε. Είναι από τις πρώτες αναμνήσεις μου αυτές του Αττίλα. Χαραγμένες για πάντα στη μνήμη μου και τα γεγονότα, χαραγμένα στη μνήμη όλου του ελληνισμού. Αμέριστη είναι η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο, στη νέα προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να επανενωθεί το νησί στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ».

«Ειναι απαραίτητη προϋπόθεση να προχωρήσουμε μαζί μπροστά με ρεαλισμό έχοντας μάθει  όλοι από τα λάθη μας και αφοσιωμένοι στην επιμονή μας να μην κάνουμε την ακινησία μια νέα πραγματικότητα. Έχουμε υποχρέωση στον ελληνισμό να κάνουμε μια προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα. Θα έχουμε και την Ευρώπη στο πλευρό μας. Στέκονται στο πλευρό της Κύπρου ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξεκινήσουν τη συζήτηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια αυτή θα είναι αμέριστη. Να γίνει αντίστηξη της τελετής αυτής σήμερα με τη σεμνότητά της με αυτά που έγιναν το πρωί στο βόρειο τμήμα του νησιού», υπογράμμισε.

«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό», ξεκαθάρισε η Φον ντερ Λάιεν

Ξεχωριστή σημασία την σημερινή μέρα, με όλους του συμβολισμούς, είχε η ανάρτηση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνοντας την αμέριστη στήριξη της ΕΕ για την επανένωση.

Συγκεκριμένα η επικεφαλής της Κομισιόν είπε:

«Σήμερα, σε αυτή την τραγική 50ή επέτειο, και κάθε μέρα, στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου.

Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία.

Οι Κύπριοι αξίζουν να ζουν σε μια επανενωμένη χώρα σε συνθήκες ειρήνης, συνύπαρξης, σταθερότητας και ευημερίας.

Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σταθερά την Κύπρο στις προσπάθειες για επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτους μέλους της ΕΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η φιέστα Ερντογάν και οι προκλητικές δηλώσεις

Η μέρα σημαδεύτηκε από την εμπρηστική ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα αλλά και με προκλητική φιέστα για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο σήμερα το πρωί.

Ο Τούρκος πρόεδρος, έφτασε νωρίς το πρωί στην κατεχόμενη Λευκωσία, συνοδεία πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής δράσης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Μιλώντας πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης- μια πραγματική πολεμική φιέστα, ο Ερντογάν επέμεινε στη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό. Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο». Προσέθεσε δε ότι δεν ωφελεί σε κανέναν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στην Ελβετία.

«Αν θέλετε λύση, αναγνωρίστε τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ελπίζω ότι θα δούμε την ημέρα που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών του νησιού θα επισκεφθούν μαζί και τα δύο κράτη. Προσωπικά εξέφρασα αυτή την ειλικρινή επιθυμία στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμβάλει αναμφίβολα στη λύση του Κυπριακού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν .

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε παράλληλα κατά του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκου Δένδια, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του είχε πει «ελπίζω να μην μας παρενοχλήσεις και εσύ από εκεί όπως ο Δένδιας».

Αναφερόμενος στο κεφάλαιο του περιουσιακού, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος των ακινήτων στο νησί. Όσοι νομίζουν ότι θα πετύχουν τους στόχους τους ασκώντας πίεση στους Τουρκοκύπριους κάνουν μεγάλο λάθος. Ούτε εμείς θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα ούτε ο τουρκοκυπριακός λαός θα υποκύψει σε απειλές».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζαν, Ιλχάμ Αλίγεφ, «για τη σταθερή ηγεσία του σε αυτή τη διαδικασία» και για την πρόσκληση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σούσα.


Πηγή