Σε πολιτική περιδίνηση βρίσκεται η Γαλλία, καθώς η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν συνεργάστηκε με τον αριστερό συνασπισμό, ανατρέποντας την κυβέρνηση Μπαρνιέ.
Μετά από μια τεταμένη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση, 331 από τους 577 βουλευτές ψήφισαν το τέλος του Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος έγινε ο πιο βραχύβιος πρωθυπουργός της σύγχρονης ιστορίας της γαλλικής Δημοκρατίας και ο πρώτος που εκδιώχθηκε μετά το 1962.
Σύμφωνα με τη Le Monde, ο Μπαρνιέ το πρωί της Πέμπτης θα υποβάλει την παραίτησή του, ενώ κάποιες ώρες αργότερα ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί στους Γάλλους.
Γαλλία: Πέρασε η πρόταση μομφής από Αριστερά και Λεπέν -Τέλος η κυβέρνηση Μπαρνιέ
Γαλλία: Διάγγελμα Μακρόν την Πέμπη στις 21:00, μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ρίζες της αναταραχής χρονολογούνται από τον Ιούνιο, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, καθώς προσπαθούσε να ανακάμψει από την ήττα του στις ευρωεκλογές.
Αντ’ αυτού, έκανε τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του κατέρρευσε.
Το χάος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ωθήσει τους επενδυτές ομολόγων να τιμωρήσουν το δημόσιο χρέος της Γαλλίας σε σύγκριση με τις υπόλοιες χώρες, ενώ ο Μπαρνιέ είχε προειδοποιήσει για «καταιγίδα» στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε περίπτωση απομάκρυνσής του.
Το ευρώ είχε μικρή μεταβολή -γύρω στα 1,0514 δολάρια- μετά το αποτέλεσμα, και τα futures των γαλλικών ομολόγων έχασαν κάποια από τα προηγούμενα κέρδη τους.
Ο Μάθιου Σάβαρι, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BCA research, εξέφρασε την άποψη ότι «η παράλυση θα παραμείνει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της γαλλικής πολιτικής για τα επόμενα δύο χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι το χρέος είναι απίθανο να αντιμετωπιστεί ριζικά. Έτσι, θα παραμείνουμε σε ένα περιβάλλον μεταβλητότητας γύρω από τα γαλλικά ομόλογα».
«Οι πιθανότητες να υποβαθμιστεί η Γαλλία (από έναν οίκο αξιολόγησης) αυξάνονται» πρόσθεσε.
Ο Νικ Ρις, αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στη Monex Europe, δήλωσε έκπληκτος που το ευρώ δεν μετακινήθηκε πολύ. «Η γαλλική κυβέρνηση έχει καταρρεύσει. Θα έπρεπε να είναι χαμηλότερα».
«Υπάρχουν δύο μεγάλες δυνάμεις στην Ευρώπη, η Γαλλία και η Γερμανία, και οι δύο από τις οποίες αυτή τη στιγμή είναι ευνουχισμένες».
Οι επόμενες κινήσεις Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού, αλλά συνταγματικά δεν υπάρχει προθεσμία για την απόφαση και δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος υποψήφιος, αν και γαλλικά μέσα ήδη έχουν παρουσιάσει τους πιθανούς διαδόχους Μπαρνιέ. Ο Μακρόν, πάντως, χρειάστηκε σχεδόν δύο μήνες για να καταλήξει στον Μπαρνιέ.
Μόλις οριστεί, ο νέος πρωθυπουργός προτείνει ένα υπουργικό συμβούλιο, το οποίο διορίζεται από τον πρόεδρο, και στη συνέχεια πρέπει να στείλει ένα νέο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025 στο κοινοβούλιο.
Τρεις πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Μακρόν επιθυμεί να διορίσει γρήγορα νέο πρωθυπουργό, ενώ μία εξ αυτών υποστήριξε ότι θέλει να ολοκληρώσει τη διαδικασία πριν από την τελετή για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, το Σάββατο.
Οποιοσδήποτε νέος πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις με τον Μπαρνιέ όσον αφορά την έγκριση νομοσχεδίων, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού του 2025, έχοντας ένα διχασμένο κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία δεν μπορούν να γίνουν νέες βουλευτικές εκλογές πριν από τον Ιούλιο.
Εναλλακτικά, ο Μακρόν θα μπορούσε να ζητήσει από τον Μπαρνιέ και τους υπουργούς του να παραμείνουν με υπηρεσιακή ιδιότητα, ενώ χρειάζεται χρόνο για να βρει έναν πρωθυπουργό ικανό να προσελκύσει επαρκή διακομματική υποστήριξη για να περάσει νόμους.
Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε είτε να προτείνει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για να μεταφέρει τις διατάξεις περί φόρων και δαπανών του προϋπολογισμού του 2024 στο επόμενο έτος, είτε να επικαλεστεί ειδικές εξουσίες για να περάσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025 με διάταγμα – αν και οι νομικοί τονίζουν ότι αυτό είναι μια γκρίζα ζώνη νομικά και το πολιτικό κόστος θα ήταν τεράστιο.
Το Reuters υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα για τον Μακρόν είναι το γεγονός ότι οι αντίπαλοί του καταψηφίζουν τον έναν πρωθυπουργό μετά τον άλλον. Οι αντίπαλοί του λένε ότι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για να τερματιστεί η παρατεταμένη πολιτική κρίση είναι να παραιτηθεί, κάτι για το οποίο ο ίδιος δεν δείχνει να έχει διάθεση να το πράξει.
Γαλλία: Οι πιθανοί διάδοχοι του Μπαρνιέ
- Μπερνάρ Καζνέβ, 61 ετών: Πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών υπό τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Εξετάστηκε ήδη ως πιθανός πρωθυπουργός αυτό το καλοκαίρι, πριν ο Μακρόν επιλέξει τον Μπαρνιέ. Η επιλογή του Καζνέβ θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τον Μακρόν να διασπάσει το αριστερό μπλοκ.
- Σεμπαστιέν Λεκορνί, 38 ετών: Το 2022 έγινε ο νεότερος υπουργός Άμυνας μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Είναι πιστός στον Μακρόν και προέρχεται αρχικά από το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Ο ικανός πολιτικός είναι υπουργός από τότε που ο Μακρόν έγινε πρόεδρος και βρίσκεται πίσω από την εκτίναξη των στρατιωτικών δαπανών.
- Φρανσουά Μπαϊρού, 73 ετών: Ο βετεράνος κεντρώος είναι ο ηγέτης του κόμματος MoDem, βασικού συμμάχου του Μακρόν στο κοινοβούλιο. Επί του παρόντος, ο ύπατος αρμοστής για τον κυβερνητικό σχεδιασμό υποστηρίζει την αναλογική εκπροσώπηση στις βουλευτικές εκλογές, την οποία έχει υποστηρίξει και ο Εθνικός Συναγερμός.
- Ζαν Καστέξ, 59 ετών: Πρώην πρωθυπουργός υπό τον Μακρόν, γνωστός για τη νοτιογαλλική προφορά του και τις διοικητικές του ικανότητες. Σήμερα είναι επικεφαλής της RATP, της κρατικής εταιρείας που διαχειρίζεται το μετρό του Παρισιού.
Πηγή