Από το ξεκίνημα της πανδημίας του κορονοϊού η κυβέρνηση είχε εστιάσει στην έννοια της «ατομικής ευθύνης» των πολιτών και σε αυτή επιμένει και στο δεύτερο κύμα.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Η κυβέρνηση με άλλα λόγια επιλέγει να μην προχωρήσει σε lockdown προκειμένου να αποφύγει τις οικονομικές συνέπειες που αυτό θα είχε, αλλά καλεί τους πολίτες σε αυστηρή εφαρμογή των ισχυόντων μέτρων με την ελπίδα και την εκτίμηση ότι θα αντέξει το σύστημα υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε χθες να απευθυνθεί με νέο μήνυμα προς τους πολίτες, όπως έκανε τακτικά κατά το διάστημα του lock down, για να θέσει το δίλημμα «Αυτοπροστασία ή Καραντίνα». Και να επιλέξει από την πλευρά του την πρώτη, επικαλούμενος τις οικονομικές κυρίως, αλλά και κοινωνικές συνέπειες της δεύτερης.
Το σενάριο ενός τοπικού lockdown στην Αττική και σε άλλες επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές υπήρχε βεβαίως πάνω στο τραπέζι του Μαξίμου και θα επανέλθει εάν η αύξηση των κρουσμάτων και ιδίως των διασωληνώσεων γίνει εκθετική.
Όμως ο κ.Μητσοτάκης πήρε την πολιτική απόφαση να μην προχωρήσει σε τόσο δραστικές κινήσεις σε αυτή τη φάση.
Πρώτον, διότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί στα περίπου 300 την ημέρα. Αριθμός ιδιαίτερα υψηλός, σε σύγκριση με τα 50 κρούσματα την ημέρα που είχαν οδηγήσει την άνοιξη σε lockdown, αλλά σταθερός, με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να ευελπιστούν ότι το ΕΣΥ μπορεί να διαχειριστεί την πίεση.
Δεύτερον, διότι ακολουθεί ένας δύσκολος χειμώνας και το όπλο του lockdown ενδέχεται να χρειαστεί αργότερα.
Και τρίτον, λόγω των οικονομικών συνεπειών που θα είχε ένα νέο οριζόντιο, έστω τοπικό στην Αττική, lock down. Ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του δεν έκρυψε άλλωστε ότι η καραντίνα της άνοιξης είχε τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία, αν και βεβαίως ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρώτη φάση της καραντίνας.
Ξεκαθάρισε όμως ότι ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει και κάλεσε τους πολίτες να μάθουν να ζουν στη νέα κανονικότητα της πανδημίας, ζητώντας «νέα εγρήγορση. Χωρίς νέα, γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια. Αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν. Και με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική».
Ο κ.Μητσοτάκης εστίασε στο τρίπτυχο: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και μάσκα.
Σχολίασε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι: «Η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο». Και πρόσθεσε ότι η μάσκα πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους και να αναπτυχθεί η τηλεργασία, ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως εξετάζονται και άλλα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις έξι το πρωί με τους πολίτες και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις κατά τις ώρες αυτές, η επαναφορά του SMS γενικότερα για τις μετακινήσεις των πολιτών άνω των 65 ετών, η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην πωλείται αλκοόλ μετά τα μεσάνυχτα και να μη συνωστίζονται νέοι και νέες στις πλατείες.
Μητσοτάκης: Μαζί θα πετύχουμε και πάλι ή θα χάσουμε την ευκαιρία
Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε εξάλλου προς τους πολίτες πως: «Η εφαρμογή ακόμη και του πιο αποδοτικού μέτρου εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του. Μαζί θα πετύχουμε και πάλι ή μαζί θα χάσουμε την ευκαιρία». Κατέστησε έτσι όλους τους πολίτες συνυπεύθυνους για την εξέλιξη των πραγμάτων.
Καθώς όμως η ανησυχία για τις αντοχές του δημοσίου συστήματος υγείας και οι φωνές για ανεπάρκεια των ΜΕΘ ακόμη και σήμερα, ο κ.Μητσοτάκης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όρια τους και πρόσθεσε ότι ενισχύονται διαρκώς. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι σε λίγο θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα Εντατικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με 50 ακόμη κρεβάτια και έχει δρομολογηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, που θα προσθέσει στο Σύστημα άλλες 174 κλίνες.
Έρχονται άμεσα 100 επιπλέον λεωφορεία
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου.
Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για τα 100 από τα 200 λεωφορεία που θα προστεθούν στο στόλο της Αθήνας μέσω σύμπραξης με τα ΚΤΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τη συνάντηση του με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή, είχε ανακοινωθεί ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχουν έρθει 500 επιπλέον λεωφορεία, εκ των οποίων 200 μέσω σύμβασης με τα ΚΤΕΛ και 300 μέσω leasing.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε τα πρώτα από τα 500 αυτά λεωφορεία να φτάσουν μέσα Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.Κατόπιν όμως εντατικών προσπαθειών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και με στόχο να υπάρξει όσο πιο άμεση ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το χρονοδιάγραμμα αυτό επιταχύνεται: Τα 100 από τα 200 συνολικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα έρθουν νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη και συγκεκριμένα από τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Τα υπόλοιπα 100 λεωφορεία των ΚΤΕΛ και τα 300 λεωφορεία με leasing, θα έρθουν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.
Πηγή