Ενοχλήθηκε η Άγκυρα, από τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως δείχνουν οι πρώτες – μάλλον αμήχανες – αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς.
Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu, πηγές της αντιπροσωπείας της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη επέκριναν τον Έλληνα πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για δηλώσεις κατά της Άγκυρας, για την αποστροφή του ότι η Τουρκία «συνεχίζει να διαδραματίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο».
«Δυστυχώς, αυτή η δήλωση ήταν ένα ακόμη παράδειγμα διαστρέβλωσης των γεγονότων και εχθρικής αφήγησης κατά της Τουρκίας. Ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή της και πέρα από αυτήν εκτιμάται από τη διεθνή κοινότητα» ανέφεραν και υποστήριξαν ότι η Άγκυρα έχει εφαρμόσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η ανάρτηση Μητσοτάκη στα τουρκικά: «Θέλω να απευθυνθώ στον λαό της Τουρκίας, δεν είμαστε ο εχθρός»
Ελληνοτουρκικά: Καρότο και μαστίγιο από Μητσοτάκη σε Ερντογάν -Η διττή στρατηγική στόχευση με την ομιλία στον ΟΗΕ
Συνιστά δύο μέτρα και δύο σταθμά να κατηγορείται η Τουρκία ότι δεν επιβάλλει κυρώσεις, ενώ η ίδια η Ελλάδα παρακάμπτει άλλες κυρώσεις μέσω της πρακτικής των εργασιών μεταφοράς πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο σε δεξαμενόπλοιο», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
«Η Τουρκία δεν αμφισβητεί την ακεραιότητα ή την ενότητα της Ελλάδας»
Η τουρκική αντιπροσωπεία πρόσθεσε επίσης ότι η Άγκυρα «δεν αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα ή την ενότητα της Ελλάδας», κάνοντας λόγο για «ψευδή προπαγάνδα». «Ωστόσο, η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα να ξεκινήσει έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για να αντιμετωπίσει όχι μία αλλά όλες τις νομικά αλληλένδετες διαφορές στο Αιγαίο» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
«Η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία με επέκταση στα 12 μίλια»
Επιπλέον υποστήριξαν ότι «η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία με μονομερή επέκταση των χωρικών θαλάσσιων ορίων των έξι ναυτικών μέτρων στο Αιγαίο από τον Ιούνιο του 1995» και πως «αυτή η σοβαρή απειλή ενισχύθηκε πρόσφατα με την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες». Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονταν πως «ξ τρέχουσα αρνητική ατμόσφαιρα» στις σχέσεις Άγκυρας-Αθηνών είναι «σκόπιμη επιλογή της Ελλάδας». Μάλιστα σε μια πρωτοφανή διαστέβλωση της πραγματικότητας, κατηγορούσαν την Αθήνα: «Επέλεξαν προκλητικές ενέργειες και κλιμακωτική ρητορική σχεδόν σε καθημερινή βάση, σε αντίθεση με τη συνεργασία και την καλή γειτονία» έλεγαν και επέρριπταν την ευθύνη στην ελληνική πλευρά «που πάγωσε τις διμερείς συνομιλίες και τις συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του ΝΑΤΟ».
Η τουρκική αντιπροσωπεία επέμεινε στα fake news περί επαναπροωθήσεων καλώντας την Ελλάδα «να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο Πέλαγος» (!) κάνοντας λόγο για «ταπεινωτική και απειλητική για τη ζωή» στάση της Ελλάδας απέναντι στους παράτυπους μετανάστες η οποία «έχει τεκμηριωθεί όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από πολλούς διεθνείς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς». Τέλος σημείωναν ως προς το Κυπριακό, ότι «Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον τουρκοκυπριακό λαό και τα εγγενή δικαιώματά του, δηλαδή την κυριαρχία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς».
Πηγή