Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Η αποκάλυψη για το παράλληλο νόμισμα και τα κουπόνια σίτισης

Το σχέδιο του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος το 2015 αποκάλυψε ο τότε σύμβουλός του Γκλεν Κιμ σε εκδήλωση του κόμματος του Ιταλού Μπέπε Γκρίλο.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινούσε από τους δημόσιους υπαλλήλους εκδίδοντας κουπόνια για το 10% των μισθών τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για εξόφληση πληρωμών στην ΔΟΥ.

Εφόσον το σύστημα είχε επιτυχία, θα επεκτεινόταν και σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με τον κ. Κιμ, ο οποίος παραμένει σύμβουλος και του νυν υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, το σχέδιο είχε συζητηθεί με τραπεζίτες και θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν υπήρχε χρόνος.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα που επεξεργαζόταν ο Γ. Βαρουφάκης δεν έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, όμως, το νέο στοιχείο είναι ότι παρ’ ολίγον το σχέδιο αυτό να εφαρμοστεί.

«Έπρεπε να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει την ίδια υφή με το ευρώ χωρίς να είναι» σημειώνει κάνοντας λόγω για ένα «δημοσιονομικό νόμισμα». Μάλιστα μιλάει για ένα κουπόνι σίτισης το οποίο περιγράφει σαν τα εκπτωτικά κουπόνια που δίνουν οι εφημερίδες.

Aυτό το δημοσιονομικό νόμισμα που σχεδιαζόταν θα είχε μορφή κουπονιού, αλλά θα χρησιμοποιούνται μόνο για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, ενώ στο πίσω μέρος θα αναγραφόταν η αντιπροσωπευτική του αξία, η διάρκεια ισχύος του, αλλά και για ποιον σκοπό δημιουργήθηκε –αρχικά θα ήταν μόνο για την αποπληρωμή φορολογικών οφειλών.

Ένα ερώτημα ήταν κατά πόσον ήταν νομικά εφικτή η δημιουργία ενός δημοσιονομικού νομίσματος καθώς με βάση το νομικό πλαίσιο του 1927, απαγορεύεται στο κράτος να εκδίδει χρήματα για την αποπληρωμή οφειλών.

Το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε, αναφέρει η Καθημερινή, από την ομάδα του Κιμ, ο οποίος αποφάσισε πως το ειδικό αυτό νόμισμα θα ήταν για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα βασικά στοιχεία του συστήματος που σχεδιαζόταν, ήταν ότι αρχικά θα ήταν μόνο για τους 500.000 δημοσίους υπαλλήλους που η πρόσβαση της κυβέρνησής στο μισθολόγιό τους ήταν εύκολη και θα αφορούσε το 10% του μισθού τους.

Το 10% αποφασίστηκε όπως δήλωσε ο Κιμ, «για να μην πλημμυρίσουμε το σύστημα με αυτά τα κουπόνια». Με αυτό το 10% έπρεπε οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώσουν την εφορία και έτσι τα έσοδα θα αυξανόταν τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία είχαν αδειάσει.

localStorage.clear();


Πηγή