Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024

«Η βοήθειά μας στη Βρετανία για την υπόθεση Σκριπάλ απορρίφθηκε»

Τη βοήθειά της στις έρευνες για την υπόθεση της δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ του πρώην πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, καθώς και της κόρης του, Γιούλια, είχε προσφέρει η Ρωσία, ωστόσο η Μεγάλη Βρετανία δεν τη δέχθηκε, τόνισε με ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε ως απάντηση στην έκκληση που απηύθυνε προς τη Μόσχα ο υπουργός Ασφάλειας της Μεγάλης Βρετανίας, Μπέν Γουάλας, για να δώσει πληροφορίες σχετικά με τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ, τον περασμένο Μάρτιο στο Σάλσμπερι.

Μέχρι στιγμής οι βρετανικές Αρχές δεν έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για ανάμιξη στο νέο περιστατικό δηλητηρίασης δύο Βρετανών, εικάζουν όμως ότι δηλητηριάσθηκαν από ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ από την προηγούμενη επίθεση εναντίον των Σκριπάλ.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το Σπούτνικ και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας, Αλεξέι Κοντράτιεφ, τόνισε ότι η χώρα είναι έτοιμη να παράσχει στο Ηνωμένο Βασίλειο όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Τη ίδια ώρα, στη Μεγάλη Βρετανία συνεδριάζει εκτάκτως η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Σατζίντ Τζαβίντ.

Θέση στη υπόθεση πήρε και ο Ρώσος πρέσβης στην Ολλανδία, αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μήνυμα πως η «Μεγάλη Βρετανία κάνει μεγάλο λάθος, εάν νομίζει ότι η Ρωσία πραγματοποίησε νέα επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στην Αγγλία, στα μέσα της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου».

Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί τις κατηγορίες ότι αυτή βρίσκεται πίσω από την επίθεση κατά των Σκριπάλ, ενώ αυτήν την περίοδο φιλοξενεί το Μουντιάλ, το οποίο ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου με τον τελικό στο «Λουζνίκλι» της Μόσχας.

«Το νέο αυτό περιστατικό μοιάζει σαν μία προσπάθεια του Λονδίνου να αμαυρώσει τη θετική εικόνα των Βρετανών φιλάθλων για τη Ρωσία», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ζελέζνιακ.

Οι δύο Βρετανοί νοσηλεύονται από τον περασμένο Σάββατο στο Έιμσπερι, μία μικρή πόλη λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Σάλσμπερι, όπου είχαν δεχθεί επίθεση. Εκείνοι κατάφεραν να θεραπευθούν μετά από νοσηλεία πολλών εβδομάδων.

Οι βρετανικές Αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δύο ασθενών. Σύμφωνα όμως με έναν άνδρα, τον Σαμ Χόμπσον, που δηλώνει φίλος τους, πρώτα ασθένησε η γυναίκα «βγάζοντας αφρούς από το στόμα της», κατόπιν ο άνδρας «έγινε κάθιδρος και δεν μπορούσες να του μιλήσεις και κουνιόταν μπρος-πίσω».

localStorage.clear();


Πηγή