Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Η Ελλάδα στις αγορές με πενταετές ομόλογο το επόμενο 48ωρο

Όλα είναι έτοιμα για τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με 5ετές ομόλογο. Τώρα, αυτό που περιμένουν όλοι είναι να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για τους επενδυτές. Εκτός κάποιου ανατρεπτικού απροόπτου, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σήμερα ή το αργότερο μέχρι αύριο το απόγευμα.

Τα κεφάλαια που προσδοκά να αντλήσει το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να διαμορφωθούν στα 3-4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ θα «ανακυκλώσουν» τα ομόλογα που λήγουν σήμερα.

Σημειώνεται ότι σήμερα λήγει το τριετές ομόλογο (2,1 δισ. ευρώ) που είχε εκδοθεί στις 17 Ιουλίου 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά ενώ την Πέμπτη εξοφλούνται τα ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (3,9 δισ. ευρώ). Όσοι έχουν ήδη τοποθετηθεί στο 5ετές ομόλογο Σαμαρά θα τους ζητηθεί να αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους τίτλους που λήγουν το 2019 με νέα ομόλογα μια διαδικασία που είναι γνωστή στην αγορά ως «ρολάρισμα». Για να θεωρηθεί επιτυχής η έκδοση του ομολόγου πρέπει το επιτόκιο να είναι χαμηλότερο από την απόδοση 4,95% της έκδοσης του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες το επιτόκιο που προσδοκά να πάρει η Ελλάδα στην έκδοση του 5ετούς θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο, κοντά στο 4,7%, με τους αισιόδοξους να κάνουν λόγο ακόμη και για επιτόκιο στην περιοχή του 4,50%-4,60%.

Στο μεταξύ την Πέμπτη 20 Ιουλίου αναμένεται η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ αναμένεται να βρει για άλλη μία φορά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν περιλάβει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους τους (DSA) και σενάριο που ενσωματώνει τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά.

Το βασικό σενάριο της έκθεσης δεν θα διαφέρει από εκείνο που είχε παρουσιάσει το Φεβρουάριο το Ταμείο και χαρακτήριζε το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Το ΔΝΤ θα εγκρίνει την απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου για μια συμφωνία επί της αρχής με κεφάλαια έως 2 δις. δολάρια εφόσον ξεκαθαρίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος.

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου, ο οίκος S&P θα αναθεωρήσει τη βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα αλλά δεν αναμένεται κάτι θεαματικό δεδομένου ότι έχει ήδη την υψηλότερη βαθμολογία από όλους τους οίκους, ήτοι Β-, ενώ η Fitch (CCC) θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή της στις 18 Αυγούστου.

localStorage.clear();


Πηγή