Έως το τέλος του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου σύγχρονου, “πράσινου” Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και αεροπορικής Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, με χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης.
Η ελλάδα στον «χάρτη» της αεροπορικής εκπαίδευσης
Με τη δημιουργία του η χώρα μας μπαίνει στον χάρτη της αεροπορικής εκπαίδευσης, καθώς χιλιάδες πιλότοι και μέλη πληρωμάτων και από άλλες εταιρείες θα επισκέπτονται κάθε χρόνο την Αθήνα προκειμένου να λάβουν αναβαθμισμένη εκπαιδευτική εμπειρία.
Η AEGEAN συμπράττει με την CAE, την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας, για τη δημιουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης, το οποίο και θα αποτελέσει μέρος της νέας τεχνικής βάσης της AEGEAN συνολικής έκτασης 85.000 m2 που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και θα είναι ο πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένος και σύγχρονος κόμβος αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Τα οφέλη για τον όμιλό μας, για τους ανθρώπους μας, αλλά και για τον κλάδο στην Ελλάδα είναι πολυεπίπεδα και εξαιρετικά σημαντικά. H ιδέα ξεκίνησε το 2018, σε συνέχεια της μεγάλης συμφωνίας της AEGEAN για την ενίσχυση του στόλου της με τη μεγάλη παραγγελία των 46 νέων αεροσκαφών από την Airbus. Όπως φάνηκε τότε, πέρα από τον στόλο των αεροσκαφών, έπρεπε να επενδύσουμε στην ίδια τη λειτουργία της εταιρείας και τους ανθρώπους μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής Οικονομικού Σχεδιασμού της AEGEAN Γιάννης Παναγιωτόπουλος.
«Το νέο κέντρο έρχεται να καλύψει όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες από την αρχική εκπαίδευση, μέχρι την επαναληπτική για τους πιλότους και τα πληρώματα καμπίνας για την ίδια την εταιρεία μας, αλλά και για τρίτους. H αρχική ιδέα ήταν να συνδυάσουμε τις μεγάλες ανάγκες που είχε η ίδια η AEGEAN για ένα εκπαιδευτικό κέντρο κι επιπλέον τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει η εταιρεία σε εν ενεργεία εκπαιδευτές με την πρωταγωνιστική θέση που έχει η CEA στο χώρο, η οποία δεν είναι απλά κατασκευαστής προσομοιωτών, αλλά λειτουργεί παράλληλα και μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα» τόνισε ο διευθυντής εκπαίδευσης της AEGEAN, Παναγιώτης Σίσκος.
Η CAE μετρά ήδη 75, και πλέον, χρόνια ηγετικής παρουσίας στην αξιοποίηση υψηλής τεχνολογίας και ρομποτικής στην εκπαίδευση πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας. Με πάνω από 200 σημεία εκπαίδευσης σε 40 χώρες και περισσότερους από 13.000 εργαζόμενους είναι ένας οργανισμός με μοναδική τεχνογνωσία και παραγωγή καινοτομίας, όχι μόνο στην κατασκευή και την εγκατάσταση των προσομοιωτών, αλλά και στις εκπαιδευτικές μεθόδους και τις πρακτικές για την ανάπτυξη των ανθρώπων της αεροπορίας. Παράλληλα, με τη δημιουργία αυτού του νέου κέντρου επεκτείνει περαιτέρω το ήδη σημαντικό δίκτυο κέντρων εκπαίδευσης, που διαθέτει εκτείνοντάς το πλέον και στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε, επιπλέον, πως «το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του νέου εκπαιδευτικού κέντρου, έγκειται στο γεγονός ότι συνδυάζει τη μεγάλη εμπειρία της ομάδας εκπαίδευσης της AEGEAN και παράλληλα την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τις διεθνείς σχέσεις που έχει αναπτύξει η CAE σε όλο τον κόσμο, καθώς και της ανταγωνιστικότητας της τοποθεσίας της Αθήνας, που είναι εύκολα προσβάσιμη με πολύ καλό επίπεδο φιλοξενίας για έναν επισκέπτη».
Θα εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους τον χρόνο
Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας.
«Γεγονός, που μας δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίζουμε διαρκώς και σημαντικά την ποιότητα και να αυξάνουμε τα επίπεδα ευελιξίας της εκπαίδευσης μας» τόνισε συμπληρωματικά, ο κ. Σίσκος και αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Υποτροφιών για νέους πιλότους, που ξεκίνησε το 2018 με 100 υπότροφους και 90 από αυτούς να βρίσκονται ήδη στα πιλοτήρια της AEGEAN και της Olympic Air, σημειώνοντας παράλληλα πως, «τα πρώτα οφέλη του νέου εκπαιδευτικού κέντρου θα εισπράξουν οι υπότροφοι του δεύτερου κύκλου του Προγράμματος Υποτροφιών, που ξεκίνησε πριν από λίγους μόλις μήνες με 120 επιπλέον υποτροφίες και τους 40 πρώτους υπότροφους να έχουν ήδη επιλεγεί, καθώς το νέο εκπαιδευτικό κέντρο μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εντάξουμε στην αρχική ακόμη εκπαίδευση των παιδιών αυτών, όπως και όλων των μελλοντικών πιλότων μας, τη χρήση προσομοιωτών».
Σημειώνεται πως η δημιουργία του νέου εκπαιδευτικού κέντρου εντάσσεται στη συνολική επένδυση της AEGEAN ύψους 140 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου οικοσυστήματος για την αερομεταφορά στην Ελλάδα, που ανακοινώθηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, ενώ παράλληλα επεκτείνει περαιτέρω το ήδη σημαντικό παγκόσμιο δίκτυο κέντρων εκπαίδευσης της CAE.
Αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης της χώρας στο κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης, καθώς ο κλάδος των αερομεταφορών προμηνύεται ότι θα έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
«Πρόκειται για μία δραστηριότητα, που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, αποφέροντας άμεσα και έμμεσα οφέλη, δεδομένου ότι η χώρα γίνεται ένας κόμβος στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης, καθώς χιλιάδες πιλότοι και μέλη πληρωμάτων τρίτων εταιρειών θα επισκέπτονται την Αθήνα κάθε χρόνο και θα είναι οι πρεσβευτές της χώρας» προσέθεσε ο διευθυντής εκπαίδευσης Παν. Σίσκος.
Η απόφαση των δύο εταιρειών να προχωρήσουν στη δημιουργία του στην Αθήνα ενισχύθηκε από τη γεωγραφική θέση της, δεδομένου ότι εξυπηρετεί εν δυνάμει πελατολόγιο σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, καθώς βρίσκεται σε απόσταση 2-4 ωρών πτήσης.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σίσκος για να κλείσει τώρα μία αεροπορική εταιρεία θέση, για την εκπαίδευση των πιλότων της θα πρέπει να περιμένει 4- 5 μήνες, παρότι τα κέντρα αυτά δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. «Επομένως, οι συνθήκες δείχνουν πως είναι ο κατάλληλος τόπος, αλλά και η κατάλληλη χρονική συγκυρία να δραστηριοποιηθεί κανείς σε μία αγορά με μεγάλη ζήτηση και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας» επεσήμανε.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το νέο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων αντικατοπτρίζει την “πράσινη” στρατηγική της AEGEAN, καθώς για τη λειτουργία του θα καταναλώνει “πράσινη” ενέργεια η οποία θα παράγεται από την εγκατάσταση 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής ισχύος 3 MW ή 4,4 GWh ετησίως, που θα είναι τοποθετημένη στη νέα τεχνική βάση της AEGEAN.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της η AEGEAN λαμβάνει μια σειρά από δράσεις, όπως είναι η πρώτη πτήση με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) στην Ελλάδα το 2021 και το πρώτο πρόγραμμα συστηματικής χρήσης SAF σε όλες τις πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη, το πρώτο “πράσινο” hangar στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη, το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου με τα νέα φιλικά στο περιβάλλον αεροσκάφη A320/321neo καθώς και τα χαμηλότερου ανθρακικού αποτυπώματος ελικοφόρα που πρόσφατα προστέθηκαν, αποτελούν μερικές από τις πρωτοβουλίες που έχει εκκινήσει και υλοποιεί η AEGEAN εδώ και χρόνια δείχνοντας το δρόμο για την πράσινη μετάβαση στις αερομεταφορές στην Ελλάδα.
Πηγή