Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Η Ινδία στην κορυφή της λίστας θανάτων από… σέλφι

Αν θεωρείτε πως η άκρη ενός λόφου ή μία απόκρημνη όχθη στο Ταζ Μαχάλ ή οι ράγες του τρένου υψηλής ταχύτητας είναι το κατάλληλο σημείο για να βγάλετε μία σέλφι, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Υπό αυτές τις συνθήκες –αλλά και σε άλλες καταστάσεις– βρήκαν τον θάνατο 76 άνθρωποι στην Ινδία τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ προσπαθούσαν να τραβήξουν φωτογραφία τον εαυτό τους. Η Ινδία είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους λάτρεις των σέλφι, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Πληροφορικής Ιντραπράς, στο Νέο Δελχί.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τον Μάρτιο του 2014 σε όλον τον κόσμο έχουν σκοτωθεί 127 άνθρωποι στο κυνήγι της τέλειας σέλφι -οι περισσότεροι στην Ινδία. «Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο καταστροφικό που το 2015 είχαμε περισσότερους θανάτους από σέλφι παρά από επιθέσεις καρχαριών», σχολιάζουν οι ερευνητές στο μπλογκ τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κίνητρο είναι η επιθυμία των χρηστών να συγκεντρώσουν τα περισσότερα «Like» και σχόλια στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Δεν υπάρχει όμως καμία εξήγηση για το θλιβερό ρεκόρ της Ινδίας στον τομέα του «θανάτου από σέλφι».

Στη βόρεια Ινδία, τρεις φοιτητές σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να τραβήξουν φωτογραφία τον εαυτό τους μπροστά σε μια υπερταχεία. Ένας άλλος σπουδαστής έχασε τη ζωή του όταν έπεσε σε μια χαράδρα βάθους 18 μέτρων, από την άκρη ενός γκρεμού. Στο Ταζ Μαχάλ, ένας Ιάπωνας τουρίστας τραυματίστηκε θανάσιμα γλιστρώντας στα μαρμάρινα σκαλιά του μαυσωλείου.

Το Πακιστάν βρίσκεται στη δεύτερη θέση των «θανάτων από σέλφι», με 9 θύματα και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 8 θύματα και η Ρωσία, με 6.


Πηγή