H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να αυξήσει αισθητά τις δαπάνες της μετά το 2020 και ως προς αυτό έχει την υποστήριξη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Σε ρεπορτάζ με τίτλο «ο Γκάμπριελ ζητεί περισσότερα χρήματα για την ΕΕ» και υπότιτλο «Ο ΥΠΕΞ υποστηρίζει τα αιτήματα Γιούνκερ», η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει τη σχετική δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας στις Βρυξέλλες σε συνέδριο σχετικά με το θέμα του μελλοντικού προϋπολογισμού της ΕΕ, τόνισε ότι «Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις παλιές υποχρεώσεις και τις νέες υποχρεώσεις της ΕΕ με το 1% επί του ΑΕΠ όπως συνέβαινε μέχρι τώρα». Όπως σημείωσε, έως σήμερα το κόστος για τους ευρωπαίους φορολογουμένους, σε ό, τι αφορά τη συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ισοδυναμούσε με αυτό για ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα: «Είμαι της γνώμης ότι η Ευρώπη αξίζει περισσότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα», σχολίασε ο Γιούνκερ
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται στα όρια της χρηματοδοτικής της ικανότητας, ενώ τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι η δυνατότητα παροχής «τζάμπα κερασμάτων προς όλους», αλλά η χρηματοδότηση των απαιτήσεων σε πεδία πολιτικής, όπως η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια ή ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων. Επιπλέον αυτών, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι απαιτείται η διαθεσιμότητα κονδυλίων και για την αγροτική πολιτική της Κοινότητας, καθώς και για τις ανάγκες των υποδομών της.
Τοποθετούμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει μία φιλόδοξη πρόταση σχετικά με τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ, τονίζοντας ότι για όσους βρίσκονται εκτός Ευρώπης, η Ένωση αποτελεί ένα πολυπόθητο τόπο και εγγύηση ειρήνης. Όπως υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ είχε ταχθεί υπέρ της αύξησης της οικονομικής συνεισφοράς της Γερμανίας προς την ΕΕ και την άνοιξη του 2017, αλλά προσέκρουσε στις αντιστάσεις της κυβέρνησης του Βερολίνου.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ έθιξε το θέμα των περισσότερων μεταβιβάσεων κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι «Στη Γερμανία η λέξη μεταβίβαση είναι μία λέξη ταμπού. Αλλά παραδέχομαι τις έξυπνες μεταβιβάσεις». Όπως πρόσθεσε, χωρίς μεταβιβάσεις δεν χρειάζονται και οι προϋπολογισμοί, προειδοποίησε ότι η συζήτηση περί προϋπολογισμού περιορίζεται στο ποιος πληρώνει πόσα και υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τους αμιγώς οικονομικώς συνεισφέροντες στην ΕΕ αποτελεί «φτηνό λαϊκισμό».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η πρόταση της Κομισιόν για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για ένα χρονικό διάστημα επτά ετών αναμένεται να παρουσιαστεί το Μάιο, ενώ τα έως τώρα ισχύοντα ανώτατα όρια για το ύψος των δαπανών της ΕΕ ανέρχονταν στο 1% του ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι το παρόν πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ τελειώνει το 2020, ο Επίτροπος Έτινγκερ δήλωσε ότι στη συνέχεια θα προκύψουν δύο μεγάλα δημοσιονομικά κενά.
Το ένα αφορά στο ετήσιο έλλειμμα 12 έως 13 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω Brexit, καθώς η Μ. Βρετανία είναι προς το παρόν ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς συνεισφέροντες στην ΕΕ. Το δεύτερο αφορά στις νέες απαιτήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί η ΕΕ και οι οποίες δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν οικονομικά μόνον μέσω εξοικονόμησης. Κατά συνέπεια, τα υπόλοιπα κράτη – μέλη μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, θα πρέπει να καταβάλλουν αυξημένη οικονομική συνεισφορά, με τον Επίτροπο Έτινγκερ να προωθεί ένα άμεσο έσοδο για την ΕΕ, με τη μορφή πχ ενός ευρωπαϊκού φόρου στο πλαστικό, καταλήγει το δημοσίευμα.
localStorage.clear();
Πηγή