Βλέποντας κανείς τις φωτογραφίες νομίζει ότι πρόκειται για ένα τοπίο που βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Κι όμως πρόκειται για τη «μικρή Σαχάρα» της Ελλάδας, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν και δεν είναι άλλη από την περιοχή Αμμοθίνες της Λήμνου.
Οι Αμμοθίνες είναι από τα σπάνια φαινόμενα που απαντώνται στην Ελλάδα και δείχνει τη μεγαλουργία της φύσης. Πρόκειται για μια αμμώδη έκταση στα βόρεια του νησιού της Λήμνου, τρία περίπου χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Κατάλακκος και κοντά στην παραλία Γομάτι.
Ένα κομμάτι έκτασης περίπου 70 στρεμμάτων προσελκύει όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τα περίεργα της φύσης. Οι Αμμοθίνες είναι ουσιαστικά μια «μικρογραφία» ερήμου όπως αυτές που συναντούμε στη βόρεια Αφρική.
Στην έκταση που καλύπτουν οι Αμμοθίνες συχνά συναντά κανείς χαμηλή βλάστηση, ενώ οι χαμηλοί λόφοι που τις περιτριγυρίζουν είναι επίσης κατάφυτοι από θάμνους.
Οι Παχιές Αμμουδιές, όπως συνηθίζουν συχνά να τις λένε αποτελούνται ουσιαστικά από αμμώδεις λόφους που βλέπει κανείς σε παράκτιες περιοχές και δημιουργούνται από τη διάβρωση και την απόθεση της άμμου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Αμμοθίνες Λήμνου είναι ενδοχωρικές θίνες – και δεν βρίσκονται στην ακτή – έχοντας ως βασικό «υπαίτιο» για την δημιουργία τους το πιθανότερο, τον άνεμο που μετακίνησε την άμμο.
Αυτό το φαινόμενο μάλιστα θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο σε νησιωτικές περιοχές. Αυτά τα χρυσαφένια «βουνά» που δημιουργεί ο βόρειος άνεμος προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα στον επισκέπτη ενώ η μορφή τους αναμορφώνεται συνεχώς λόγω του αέρα.
Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα μέρος της Ελλάδας που μπορεί πολλοί να μην γνωρίζουν αλλά αξίζει να το θαυμάσουν από κοντά.
Πηγή φωτογραφιών: mylemnos.gr, atlasvisual
Πηγή