Τετάρτη , 15 Ιανουάριος 2025

Η Σαουδική Αραβία είχε «στρατό» στο twitter για να καταδιώκει τον Τζαμάλ Κασόγκι

Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποίησε έναν διαδικτυακό «στρατό» για να καταδιώκει και να παρενοχλεί τον διαφωνούντα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι και άλλους επικριτές της πολιτικής του βασιλείου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, έγραψε η εφημερίδα The New York Times το Σάββατο.

Στην επιχείρηση εναντίον του Κασόγκι και άλλων Σαουδαράβων με επιρροή, καθώς και για να στραφεί η κοινή γνώμη εναντίον τους, ενεπλάκη μια «φάρμα τρολ» που εδρεύει στο Ριάντ κι ένας φερόμενος ως κατάσκοπος του βασιλείου στην εταιρεία Twitter, μέσω του οποίου οι αρχές παρακολουθούσαν από μέσα συστηματικά πολύ συγκεκριμένους λογαριασμούς, ανέφερε η εφημερίδα .

Η εταιρεία Twitter απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ένας εκπρόσωπος της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο Κασόγκι, κάτοικος των ΗΠΑ και αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post, πέθανε κατά τη διάρκεια ενός «καυγά» μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν καταγγείλει ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε από ομάδα εκτελεστών που ταξίδεψε ειδικά για τον σκοπό αυτό από το Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Times έγραψαν ότι οι άνθρωποι που δρούσαν για λογαριασμό του Ριάντ άρχισαν την εκστρατεία παρενόχλησης των επικριτών της μοναρχίας το 2010. Ο Σαούντ αλ Καχτάνι, σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ήταν ο εγκέφαλος της επιχείρησης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι συντάκτες της οποίας επικαλούνται αμερικανούς και σαουδάραβες αξιωματούχους.

Ο Καχτάνι ήταν ένας από τους πέντε σαουδάραβες αξιωματούχους που καθαίρεσε ο βασιλιάς Σαλμάν, σύμφωνα με σαουδαραβικά κρατικά ΜΜΕ, μετά την παγκόσμια κατακραυγή που προκάλεσε η εξαφάνιση του Κασόγκι.

Οι Times αναφέρονται εξάλλου στις συνέπειες που είχε ένα έγγραφο της εταιρείας συμβούλων McKinsey & Co η οποία εξέτασε το πώς εξελήφθησαν τα μέτρα λιτότητας που είχαν ανακοινώσει οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας το 2015.

Η εφημερίδα — που έχει στη διάθεσή της αντίγραφο της εννεασέλιδης αναφοράς — εξηγεί πως το κείμενο τόνιζε ότι το αίσθημα των πολιτών ήταν μάλλον αρνητικό, και παρέθετε τις απόψεις τριών Σαουδαράβων που εκφράζονταν επωνύμως.

Εξαιτίας αυτής της αναφοράς, το ένα από αυτά τα τρία πρόσωπα συνελήφθη, το δεύτερο ανέφερε πως η κυβέρνηση συνέλαβε δύο αδελφούς του και άρχισε να παρακολουθεί το κινητό του τηλέφωνο, ενώ ο λογαριασμός του τρίτου στο Twitter έκλεισε.

Η διεύθυνση της McKinsey ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι της προκαλεί «φρίκη» το ενδεχόμενο το περιεχόμενο της αναφοράς της να στάθηκε αφορμή ή να χρησιμοποιήθηκε για να στοχοθετηθούν άνθρωποι λόγω των απόψεών τους. Διαβεβαίωσε ότι δεν ετοίμασε το κείμενο για καμιά κυβερνητική υπηρεσία στη Σαουδική Αραβία όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πρόσθεσε ότι διενεργεί εσωτερική έρευνα για το ποιος και πώς την έλαβε.

localStorage.clear();


Πηγή