Στη μάχη της Βουλής για τις παρακολουθήσεις επικεντρώνεται το ΠΑΣΟΚ.
Η Χ. Τρικούπη επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το γεγονός ότι βρίσκεται στον «αφρό» λόγω των όσων ακολούθησαν της αποκάλυψης της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη.
Το βάρος πέφτει στις κινήσεις στρατηγικής εφεξής, με πρώτο σταθμό τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που θα συγκληθεί τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, προκειμένου να συζητήσει και να ορίσει τόσο την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και απεδέχθη η κυβέρνηση, όσο και τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Για τη μεν συζήτηση αρχηγών, το ΠΑΣΟΚ -χωρίς να την υποτιμά- δεν δίνει ιδιαίτερη βάση, δεδομένου ότι δεν θα παρίσταται και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν είναι βουλευτής. Εξ ου και στελέχη του κόμματος κάνουν λόγο για «θέατρο σκιών και επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη-Τσίπρα» και υποστηρίζουν ότι «το ζητούμενο είναι να βρεθεί η αλήθεια. Και αυτή θα βρεθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».
Ως εκ τούτου, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τη δική του πρόταση -ανεξάρτητα από τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ- για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ζητώντας να προσέλθουν να καταθέσουν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρώην διοικητής Παναγιώτης Κοντολέων, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, προκειμένου να εξηγήσουν τι συνέβη με την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη.
ΠΑΣΟΚ: Να πουν δημόσια γιατί παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη
Βασικό σημείο της πίεσης του ΠΑΣΟΚ θα είναι «να πουν δημόσια τον λόγο για τον οποίο παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη, και εξηγούν γιατί:
«Το θέμα δεν αφορά μόνο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αφορά τους δημοσιογράφους, τους δημόσιους λειτουργούς και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι σοβαρά και οι απαντήσεις τους δεν είναι δυνατό να δοθούν ιδιωτικά, γιατί ο κ. Ανδρουλάκης είναι υποψήφιος πρωθυπουργός της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει δημόσια τον λόγο που αποφάσισε την παρακολούθησή του. Αν είναι πράκτορας, όπως προσπάθησαν να υπονοήσουν στην αρχή, ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει».
Σε δεύτερη φάση και εφόσον κριθεί απαραίτητο, τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαν να κληθούν και άλλα άτομα για να συνεισφέρουν, όπως οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και Θεόδωρος Δραβίλλας (επί ΝΔ-Σαμαρά).
Το ΠΑΣΟΚ ζητά και Εξεταστική
Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει από την πλευρά του να συγκληθεί εξεταστική επιτροπή. Εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, που το αρνείται, στη Χ. Τρικούπη δεν λένε «όχι» στην επέκταση της χρονικής περιόδου που θα διερευνήσει το θέμα των υποκλοπών από το 2012 και εντεύθεν. Τουναντίον, συναινούν, σημειώνοντας πως καλό θα ήταν να διερευνηθούν και εκείνες οι περίοδοι.
«Αν θέλουν να μας πουν ότι υπήρχαν παρακολουθήσεις επί Νίκου Δένδια και Βασίλη Κικίλια και επί Τσίπρα-Καμμένου, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» σχολιάζουν μάλλον σκωπτικά στο ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «στη ΝΔ μάλλον επιχειρούν να λύσουν εσωκομματικά τους θέματα».
Οι προϋποθέσεις του ΠΑΣΟΚ για να συναινέσει στη διεύρυνση της περιόδου έρευνας από την Εξεταστική
Ωστόσο, για να συναινέσουν στην επέκταση της περίοδου διερεύνησης, θέτουν μια σειρά από προϋποθέσεις:
Πρώτον, να εμφανίσουν στοιχεία ότι πράγματι υπήρχαν παρακολουθήσεις εκείνες τις περιόδους διερεύνησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Όχι άλλη μια εξεταστική χωρίς νόημα», λένε συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη. Παραλλήλως, επιμένουν ότι πρέπει να διερευνηθούν «οπωσδήποτε όλες οι παράμετροι που έχουν οδηγήσει στη διάθεση και χρήση του Predator, το οποίο είναι παράνομο στην Ελλάδα, για τις παρακολουθήσεις» όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
«Παράλληλα με την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, έγινε απόπειρα παγίδευσης μέσω του συστήματος Predator, ενός κακόβουλου λογισμικού που ρομποτοποιεί το κινητό υποκλέπτοντας δεδομένα και καταργώντας την ιδιωτικότητα. Δεν γίνεται να είναι απλή σύμπτωση το γεγονός ότι η ΕΥΠ και το Predator έδρασαν ταυτόχρονα. Όταν δεν επετεύχθη η μόλυνση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη μέσω του Predator, τότε δόθηκε παράταση στην παρακολούθηση από την ΕΥΠ», εξήγησε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Πηγή