Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνούσε εδώ και δέκα χρόνια τη Λωρίδα της Γάζας, παρέδωσε σήμερα στην Παλαιστινιακή Αρχή τον έλεγχο των μεθοριακών περασμάτων με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που θεωρείται σημαντικό τεστ για την εφαρμογή της ενδοπαλαιστινιακής συμφωνίας συμφιλίωσης.
«Δεν υπάρχει κίτρινο ή πράσινο. Όλος ο παλαιστινιακός λαός (είναι ενωμένος) κάτω από την παλαιστινιακή σημαία», δήλωσε στη διάρκεια μιας τελετής ο υπουργός Οικισμού Μουφντ αλ-Χασάινεχ, αναφερόμενος στα χρώματα των δύο αντίπαλων παλαιστινιακών παρατάξεων.
Βάσει της συμφωνίας συμφιλίωσης που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, η Παλαιστινιακή Αρχή, μια οντότητα διεθνώς αναγνωρισμένη που θεωρείται ο πρόδρομος ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αναλαμβάνει από σήμερα και έως την 1η Δεκεμβρίου τον πλήρη έλεγχο της Γάζας.
Σήμερα, εκτός από την επίσημη εκχώρηση του ελέγχου των μεθοριακών περασμάτων, η Χαμάς διέλυσε τις υποδομές που είχε εγκαταστήσει στο πέρασμα Ερέζ, στα σύνορα με το Ισραήλ.
Οι λυόμενες κατασκευές που της ανήκαν διαλύθηκαν και φορτώθηκαν σε φορτηγά, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, στο νότιο τμήμα του θύλακα που συνορεύει με την Αίγυπτο, οργανώθηκε τελετή για την επισημοποίηση της μεταβίβασης του ελέγχου.
«Ξεκινήσαμε σήμερα, υπό τη διεύθυνση του πρωθυπουργού (Ράμι Χαμντάλα) να ασκούμε τα καθήκοντά μας αναλαμβάνοντας (τον έλεγχο) όλων των μεθοριακών περασμάτων», δήλωσε ο υπουργός αλ-Χασάινεχ.
Παλαιστινιακές και αιγυπτιακές σημαίες κυμάτιζαν στη διάρκεια της τελετής πάνω από το κτίριο , όπου είχαν αναρτηθεί μεγάλες φωτογραφίες του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και του αιγύπτιου ομολόγου του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.
Η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα τον Ιούνιο του 2007, έπειτα από έναν σχεδόν εμφύλιο πόλεμο με μέλη της Φάταχ, του κόμματος του Αμπάς και πολιτικού αντιπάλου της.
Η μεταβίβαση του ελέγχου των μεθοριακών περασμάτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα και, μετά την αποτυχία πολλών προσπαθειών συμφιλίωσης τα δέκα τελευταία χρόνια, θεωρείται ένα πρώτο τεστ για τη συμφωνία.
Η υπογραφή της στις 12 Οκτωβρίου με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση ήρθε σε μια στιγμή που η ανθρωπιστική κατάσταση για τα δύο εκατομμύρια κατοίκους της λωρίδας της Γάζας επιδεινωνόταν αδιάκοπα, με μόνο μερικές ώρες ηλεκτρικού κάθε μέρα και ελλείψεις σε πόσιμο νερό.
Το Ισραήλ επιβάλλει αποκλεισμό στον θύλακα εδώ και μία δεκαετία επικαλούμενο την ανάγκη να ελέγξει τη Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζει –όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες—«τρομοκρατική οργάνωση» και εναντίον της οποίας έχει εξαπολύσει τρεις πολέμους από το 2008.
Από το 2013 η Αίγυπτος έκλεισε επίσης εν πολλοίς τα σύνορά της, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι υποστηρίζει την τζιχαντιστική εξέγερση που μαίνεται στο Σινά,που γειτονεύει με τη Γάζα.
Η συμφωνία παλαιστινιακής συμφιλίωσης γέννησε ελπίδες για μια ελάφρυνση των δεινών των κατοίκων της Γάζας.
Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα δεν έχει ανοίξει ακόμα αλλά η Χαμάς δήλωσε ότι ελπίζει πως θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες ή τις επόμενες εβδομάδες.
Σε ανακοίνωσή του, ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο Νικολάι Μλάντενοφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του.
«Αναμένεται να διευκολύνει την άρση των αποκλεισμών, απαντώντας ταυτόχρονα στις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια του Ισραήλ, και να επιτρέψει να αποδεσμευθεί η αυξημένη διεθνής υποστήριξη για την ανοικοδόμηση, την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ευημερία της Γάζας», υπογράμμισε.
«Η θετική ορμή πρέπει να διατηρηθεί και η παλαιστινιακή κυβέρνηση πρέπει να έχει πλήρη δυνατότητα να λειτουργεί στη Γάζα», πρόσθεσε ο Μλάντενοφ.
Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει προσώρας αντιδράσει στη μεταβίβαση του ελέγχου των μεθοριακών περασμάτων, αλλά ο ισραηλινός οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη (Coqat) δήλωσε πως θα υπάρξουν συναντήσεις με αξιωματούχους της Αρχής τις προσεχείς ημέρες.
Οι κυριότερες παλαιστινιακές παρατάξεις αναμένεται να συναντηθούν στο Κάιρο στα τέλη του μήνα προκειμένου να συζητήσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Το Ισραήλ προειδοποίησε ωστόσο πως θα απορρίψει κάθε κυβέρνηση ενότητας που θα περιλαμβάνει τη Χαμάς, όσο η τελευταία δεν αφοπλίζεται και δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.
Αντίθετα, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) υπό τη διοίκηση του Αμπάς έχει αναγνωρίσει το Ισραήλ.
localStorage.clear();
Πηγή