Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας είναι έτοιμοι και επισήμως να γίνουν οι πρώτοι πρόσφυγες της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα σύμφωνα με τα αποτελέσματα του άτυπου δημοψηφίσματος που οργάνωσε η κοινότητα.
«Η νίκη του ΝΑΙ είναι συντριπτική καθώς από τις υπεύθυνες δηλώσεις που υπέγραψαν οι κάτοικοι του χωριού προκύπτουν 145 ΝΑΙ και 13 ΟΧΙ, ενώ 6 ιδιοκτήτες κατοικιών δεν εντοπίστηκαν για να υπογράψουν » λέει στο iefimerida ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πέτρος Κοντογιάννης.
Πού ζητούν οι κάτοικοι να γίνει η μετεγκατάσταση του χωριού
Η πρόταση που υπερψηφίστηκε από τους κατοίκους είναι να μετακινηθεί το χωριό σε περιοχή 200 στρεμμάτων ανάμεσα στον Παλαμά και τα Καλυβάκια. «Ζητάμε από το κράτος ολική χρηματοδότηση για να φτιάξουμε τα νέα σπίτια που θα είναι οι κύριες κατοικίες ενώ θα κρατήσουμε τις παλιές ως δευτερεύουσες για να συνεχίσουμε εκεί τις αγροτικές και κτηνοτροφικές μας δραστηριότητες στην περιοχή αφού από αυτές βιοποριζόμαστε » λέει στο o κ. Κοντογιάννης και προσθέτει: «Η πολιτεία πρέπει να μας χτίσει νέα σπίτια γιατί δεν φταίμε εμείς που δεν έγιναν τόσα χρόνια τα αντιπλημμυρικά έργα στα ορεινά ώστε να προστατευτούν οι οικισμοί. Το επόμενο βήμα είναι να συνεδριάσει αύριο το Τοπικό Συμβούλιο για να επικυρώσει την απόφαση και να τη θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά. Στη συνέχεια το λόγο έχει η κυβέρνηση ενώ εμείς θα ζητήσουμε συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.
Μεταμόρφωση Καρδίτσας: Δημοψήφισμα για μετεγκατάσταση του χωριού που θάφτηκε στις λάσπες -Πού σχεδιάζεται να μεταφερθεί
Το αίτημα μετακίνησης του χωριού βασίστηκε στη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Παλαμά που χαρακτηρίζει «επιτακτική» την ανάγκη να αλλάξει θέση το χωριό . Συγκεκριμένα στην έκθεση αποτύπωσης της αναγκαιότητας μετεγκατάστασης της τοπικής κοινότητας Μεταμόρφωσης επισημαίνεται ότι το χωριό έχει θαφτεί τρεις φορές ως τώρα κάτω από τα λασπόνερα.
«Ειδικότερα όσον αφορά την κοινότητα της Μεταμόρφωσης έχει πλημμυρίσει ολοκληρωτικά τρεις φορές, το 1953, το 1994 και πρόσφατα (2023 ) με την θεομηνία Daniel, ενώ οι καταστροφές ήταν πάντα παρόμοιου μεγέθους. Στις 22 Οκτωβρίου 1994 ,μετά από ένα 48ωρο έντονων βροχοπτώσεων, τα νερά των ποταμών Ενιπέα, Σοφαδίτη, Ιταλικού ,Καράμπαλη, Μέγα,Καλέτζη, Πάμισσου και Φαρσαλίτη, άρχισαν να φτάνουν αργά αλλά σταθερά στη Μεταμόρφωση η οποία πλημμύρισε πάλι ολοκληρωτικά» αναφέρει η έκθεση και συνεχίζει: «Αυτό οφείλεται , αφενός στην υψομετρική διαφορά της σε σχέση με τον Παλαμά ,αφού ο οικισμός της είναι χτισμένος 4 μέτρα πιο χαμηλά και συγκεκριμένα στο χαμηλότερο σημείο του Θεσσαλικού κάμπου ,σε υψόμετρο μόλις ενενήντα μέτρων , αφετέρου στη γεωμορφολογία της περιοχής στην οποία βρίσκεται καθώς όπως προαναφέρθηκε τοποθετείται ανάμεσα σε ποτάμια , με καταληκτικό σημείο τους την Μεταμόρφωση και τον Βλοχό πριν τη συμβολή τους στον Πηνειό».
Φόβοι για νέες καταστροφές
Παράλληλα στην έκθεση προεξοφλείται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες βιβλικές καταστροφές στην περιοχή.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και με δεδομένο ότι ο οικισμός έχει πλημμυρίσει και στο παρελθόν και υπάρχει βεβαιότητα , ότι κάτι τέτοιο θα επαναληφθεί και στο μέλλον , με φόντο μάλιστα τα ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται στη χώρα και ευρύτερα στη Μεσόγειο, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η μετεγκατάσταση του οικισμού σε άλλη περιοχή καθώς οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης όσο επιδεινώνεται η κλιματική κρίση τόσο πιο συχνά θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιας έκτασης βιβλικές καταστροφές», καταλήγει η έκθεση.
Πηγή