Θετικές στο ενδεχόμενο για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εμφανίζονται οι περισσότερες χώρες-μέλη του.
Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που αποτελούν μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εκφράζονται θετικά στην προοπτική ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.
Ωστόσο, αρνητική στάση κρατά η Τουρκία, όπως φρόντισε να τονίσει με την τοποθέτησή του ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο λόγος έχει να κάνει -όπως είπε- με το γεγονός ότι τόσο η Στοκχόλμη όσο και το Ελσίνκι στηρίζουν τους «τρομοκράτες» του ΡΚΚ.
Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλοδεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια
Τσαβούσογλου: Ο λαός μας δεν θέλει να μπουν Φινλανδία-Σουηδία στο ΝΑΤΟ γιατί στηρίζουν τους τρομοκράτες του PKK
ΝΑΤΟ: Θετικοί σε ενδεχόμενη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας οι ΥΠΕΞ Καναδά και Ολλανδίας
Πιο συγκεκριμένα, θετικά βλέπουν την επικείμενη αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Καναδάς και η Ολλανδία, σύμφωνα με δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών τους, από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο της Συμμαχίας, στο Βερολίνο.
Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Τζόλι, τόνισε ότι οι δύο χώρες δεν πρέπει απλώς να ενταχθούν στη Συμμαχία, αλλά αυτό να γίνει και πολύ σύντομα. Αναφερόμενη στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι «αν ψάχνει κάποιον να κατηγορήσει, θα πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη, καθώς θερίζει κανείς ό,τι έσπειρε».
Ο ρόλος του Καναδά, σημείωσε, είναι αυτός της «γέφυρας» μεταξύ χωρών. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να φέρουμε όλους στο τραπέζι και προφανώς είμαστε ισχυροί σύμμαχοι της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Θα βεβαιωθούμε δε ότι θα συνεργαστούμε με την Τουρκία», πρόσθεσε η κυρία Τζόλι.
Η Ολλανδία θα είναι σίγουρα ανοιχτή σε ενδεχόμενο αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Βόπκε Χέκστρα, και τόνισε ότι «είναι μια στιγμή κατά την οποία απαιτείται ενότητα».
«Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι», δήλωσε ο κ. Χέκστρα και τόνισε ότι το θέμα είναι μόνο να το αποφασίσουν οι δύο χώρες. «Τις θεωρώ πολύ στενούς εταίρους και συμμάχους, έχουμε πολύ κοντινές αντιλήψεις και από πολλές απόψεις είναι ήδη έτοιμες να ενταχθούν (…) Αυτή είναι η στιγμή που απαιτείται ενότητα και νομίζω ότι θα την πετύχουμε», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για έναν «εντελώς αδικαιολόγητο πόλεμο, ο οποίος συνεχίζεται με τεράστιες θυσίες και τρομερά εγκλήματα» και εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα τελειώσει σύντομα. «Είναι επιτακτικής σημασίας να συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ουκρανία, με όπλα, κυρώσεις, ανθρωπιστική βοήθεια και να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει λογοδοσία».
Αν η Ουκρανία αποφασίσει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, συνέχισε, η Δύση θα την στηρίξει. «Αυτός που είναι πιο ισχυρός στο πεδίο της μάχης και δεν πιέζεται χρονικά, έχει καλύτερη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για αυτό και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Ουκρανοί θα είναι όσο το δυνατόν ισχυρότεροι στο πεδίο της μάχης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χέκστρα.
ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Καμία από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπεται να εμποδίσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας
Πεπεισμένος ότι τελικά και τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και «καμία χώρα δεν θα αναλάβει την ευθύνη να τις εμποδίσει», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.
«Εφόσον οι δύο χώρες το θέλουν, τότε καμία από τις 30 χώρες δεν επιτρέπεται να αντιταχθεί (…)Αυτό είναι ένα παιχνίδι που θα φώτιζε με πολύ αρνητικό τρόπο το ΝΑΤΟ και εύχομαι να μη συμβεί», δήλωσε ο κ. ‘Ασελμπορν και εμφανίστηκε βέβαιος ότι καμία από τις 30 χώρες, εκτός από την Τουρκία, δεν θέλει να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
«Η Τουρκία είναι μία από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ. Σημαντικός εταίρος, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά εδώ το θέμα είναι η ασφάλεια στην Ευρώπη και κυρίως σε δύο χώρες, η μία εκ των οποίων έχει πολλά χιλιόμετρα κοινών συνόρων με την Ρωσία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς πλέον να πιστέψει τον Πούτιν, ο οποίος έλεγε κάποτε και ότι δεν επρόκειτο να επιτεθεί εναντίον των Ουκρανών. Αν η Σουηδία και η Φινλανδία το θέλουν, τότε θα έχουν και τις 30 χώρες στο πλευρό τους», δήλωσε ο λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος την εξέλιξη του ΝΑΤΟ, ο κ. ‘Ασελμπορν είπε χαρακτηριστικά ότι «από εγκεφαλικά νεκρό το 2019, έφτασε σε μια αναγέννηση το 2022, χάρη στον Πούτιν». Το ΝΑΤΟ θα μεγαλώσει, είμαι πεπεισμένος, δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Συμμαχία θα παραμείνει αμυντική, όπως φάνηκε και από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Υπέρ της ένταξης της τάσσονται οι υπουργοί Εξωτερικών Τσεχίας, Νορβηγίας και Σλοβακίας
Τη στήριξή τους στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τσεχίας, της Νορβηγίας και της Σλοβακίας, λίγο πριν από το δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στο Βερολίνο.
Ο Τσέχος υπουργός, Γιαν Λιπάβσκι, δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει πλήρως την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τις θεωρεί φίλες χώρες και αυτό θα είναι το μήνυμα της κυβέρνησης της Πράγας. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η ένταξη απαιτεί «μακρύ οδικό χάρτη» και τόνισε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η υπεράσπιση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.
Η Νορβηγίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανίκε Χούιτφελντ, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς εννοεί η Τουρκία με τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει, αλλά η χώρα της στηρίζει 100% την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Πιστεύουμε ότι η ένταξή της θα ενισχύσει τη συνεργασία στον βορρά», τόνισε και έκανε λόγο για ιστορική στιγμή. «Πάντα χτίζουμε με γνώμονα την αποτροπή και την ασφάλεια, αλλά τώρα θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν και τα νέα δεδομένα με τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ΥΠΕΞ της Σλοβακίας, Ιβάν Κορτσόκ, σημείωσε ότι ο πόλεμος «γίνεται πολύ κοντά στα σλοβακικά σύνορα, οι πολίτες μας φοβούνται και πρέπει να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε όσα εκπροσωπεί το ΝΑΤΟ», ενώ ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας -και με στρατιωτικά μέσα- «μέχρι η Ουκρανία να νικήσει».
«Διαφορετικά, η Ουκρανία θα ηττηθεί και αυτό θα ήταν καταστροφή για την Σλοβακία, την Ευρώπη και την διατλαντική κοινότητα», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημείωσε ότι η Ρωσία πολιτικά έχει χάσει τον πόλεμο, καθώς έχει πετύχει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδίωκε.
Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ο Σλοβάκος υπουργός ανέφερε ότι «προφανώς χρειάζεται ομοφωνία» για την απόφαση ένταξης μιας χώρας, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «και τα 30 κράτη – μέλη θα συμφωνήσουν και αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια όχι μόνο των δύο αυτών χωρών αλλά ολόκληρης της Συμμαχίας». Η χώρα του, πρόσθεσε, είναι απολύτως έτοιμη να στηρίξει το σχετικό αίτημα.
Πηγή