Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για πιθανή επιδημία από την εμφάνιση του πρώτου θετικού κρούσματος πολυομυελίτιδας στο Ισραήλ και μάλιστα μεταλλαγμένης μορφής- μετά από 30 ολόκληρα χρόνια- ξεκαθαρίζει μέσω του iefimerida.gr o Καθηγητής Ιατρικής, Nadir Arber.
Ο Ισραηλινός γιατρός που έγινε γνωστός στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, μετά την ανακάλυψη του πρωτοποριακού φαρμάκου «EXO-C24», που έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της Covid-19, τονίζει ότι «δε θα πρέπει ανησυχούμε από ένα και μόνο κρούσμα, το οποίο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση των αρμοδίων Αρχών».
Το παιδί δεν ήταν εμβολιασμένο για τον ιό της πολυομυελίτιδας
Πρόκειται για ένα 4χρονο κορίτσι το οποίο δεν είναι εμβολιασμένο κατά του ιού, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία για να κάνει το εμβόλιο που από το 1955 οπότε και ανακαλύφθηκε έχει σώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την υφήλιο.
Οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές ξεκίνησαν επιδημιολογική έρευνα, ενώ σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες βρίσκονται σε επαφή με τους γονείς της 4χρονης έχοντας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Οι ειδικοί στο Ισραήλ εξακολουθούν να αναζητούν την πηγή μόλυνσης του παιδιού και αν βεβαίως έχει μεταδώσει τον ιό σε άλλα πρόσωπα. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει γνωστό. Πάντως, η εμφάνιση του ιού προκαλεί έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα καθώς ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες και είναι η πρώτη περίπτωση που καταγράφεται από το 1988.
Ενδείξεις του ιού στα λύματα της Ιερουσαλήμ
Σημειώνεται ότι ενδείξεις του ιού βρέθηκαν σε δείγματα λυμάτων της περιοχής της Ιερουσαλήμ αν και αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν, το 2013, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί κάποια μόλυνση. Η ανακάλυψη πάντως του ιού οδήγησε τις Αρχές να προβούν σε μαζικούς εμβολιασμούς παιδιών σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο κίνδυνος μολύνσεων. Όπως και σε μεγάλο μέρος του κόσμου, στο Ισραήλ χορηγούνται εμβόλια κατά της πολυομυελίτιδας σε παιδιά ως μέρος του υποχρεωτικού εμβολιασμού με τέσσερις δόσεις που χορηγούνται μεταξύ των ηλικιών 2 μηνών και 7 ετών.
Δεν πρέπει να παραλείπεται ο εμβολιασμός των παιδιών από τους γονείς
Σε κάθε περίπτωση ο Ισραηλινός Καθηγητής συνιστά ψυχραιμία και καλεί τους γονείς να μην αμελούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους «ειδικά με το εμβόλιο της πολυομυελίτιδας, μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας, την οποία την έχουμε ξεχάσει ακριβώς λόγω της αποτελεσματικότητας του».
Οι ειδικοί στο Ισραήλ συστήνουν το πρώτο εμβόλιο κατά της πολυομυελίτιδας να μετακινηθεί έως και έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση και το δεύτερο 12 εβδομάδες μετά τη γέννηση.
Μπορεί να προκαλέσει παράλυση μέσα σε λίγες ώρες
Η μόλυνση μπορεί να αποβεί καταστροφική για την υγεία ενός ατόμου. Η πολυομυελίτιδα είναι εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια και μεταδίδεται από άτομα σε άτομο ή μέσω μολυσμένου νερού. Εισβάλλει στο νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει παράλυση ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες. Επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, μπορεί να προληφθεί με το εμβόλιο.
Η πολυομυπολυελίτιδα έχει εξαλειφθεί στις πλούσιες χώρες και στην Ασία καταγράφεται στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν όπου ο ιός εξακολουθεί να δημιουργεί πρόβλημα. Το κρούσμα στο Ισραήλ έρχεται μετά το ξέσπασμα του ιού στο Μαλάουι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).
Πηγή