Σχεδόν 651 εκατομμύρια ευρώ υπεξαιρέθηκαν από δημόσιες τράπεζες του Ιράκ.
Πρόκειται για μια οικονομική απάτη μεγάλης κλίμακας στην οποία ενεπλάκησαν 41 πρόσωπα, όπως αποκάλυψε σήμερα η Επιτροπή για την ακεραιότητα, κυβερνητικό όργανο για την καταπολέμηση της διαφθοράς που υπάρχει παντού στο Ιράκ.
Τα 926 δισεκατομμύρια δηνάρια (σχεδόν 651 εκατομμύρια ευρώ) υπεξαιρέθηκαν συγκεκριμένα μέσω «πλαστογραφιών, υπεξαιρέσεων, χειραγωγήσεων, ξεπλύματος χρήματος, κατάχρησης θέσης, εξήγησε η επιτροπή σε ανακοίνωση.
Η απάτη έγινε σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας της νότιας επαρχίας Μισάν, καθώς και σε τέσσερα υποκαταστήματα της τράπεζας Αλ-Ρασίντ στη Μισάν και τη Βαγδάτη σε χρονική περίοδο που η επιτροπή δεν διευκρίνισε.
Πρόκειται, τόνισε η επιτροπή, για μια «οργανωμένη διαδικασία δολιοφθοράς της εθνικής οικονομίας».
Για τις υπεξαιρέσεις χρημάτων στο Ιράκ, θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για 41 άτομα
Αξιωματούχος της επιτροπής αυτής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι έρευνες είχαν αρχίσει το 2019. «Εντάλματα σύλληψης θα εκδοθούν σε βάρος 41 προσώπων που κατηγορούνται», δήλωσε η ίδια πηγή.
Μεταξύ των υπόπτων υπάρχουν «υπάλληλοι των τραπεζών καθώς και πελάτες των εν λόγω υποκαταστημάτων», σύμφωνα με την επιτροπή για την ακεραιότητα.
Στο Ιράκ, η διαφθορά μολύνει όλα τα γρανάζια του κράτους, αλλά τα πρόσωπα που κατηγορούνται είναι γενικά μεσάζοντες διευθυντές χωρίς μεγάλη ισχύ.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πέρυσι, η κακοδιαχείριση στο Iράκ καταβρόχθισε σε σχεδόν 20 χρόνια περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια ευρώ, των οποίων το ένα τρίτο έφυγε στο εξωτερικό. Και στην κατάταξη της μκο Διεθνής Διαφάνεια, η πετρελαϊκή χώρα βρίσκεται στην 157η θέση σε σύνολο 180 πιο διεφθαρμένων χωρών.
Κατά τη διάρκεια των μεγάλων αντκυβερνητικών διαδηλώσεων το φθινόπωρο του 2019, δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί διαμαρτύρονταν επί μήνες καταγγέλλοντας την παρακμή των δημοσίων υπηρεσιών, την ανεργία των νέων αλλά κυρίως τη διαφθορά.
Πηγή