Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προχώρησε σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
«Επιζητούμε πραγματικά την ειρήνη, και εγώ την επιζητώ. Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, είχαν συνομιλίες με τον Πούτιν, θα μιλήσω και εγώ μαζί του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενέργειας, σήμερα έγιναν βήματα προόδου προς την κατεύθυνση των αποφάσεων που θα πρέπει να λάβουμε μαζί, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Η κατάσταση των διαφόρων χωρών μελών, στο θέμα των έως τώρα προμηθειών ενέργειας διαφέρει, και αυτό το στοιχείο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας», είπε ο Ντράγκι.
Χαρακτήρισε σημαντικό το ότι τον Μάιο θα έχει καταρτισθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από εκείνη του φυσικού αερίου.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης είπε στους δημοσιογράφους ότι θεωρεί πως θα μπορέσει να τεθεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή της ενέργειας, «διότι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου στον κόσμο και έχει μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ»
Σύνοδος Κορυφής-Μητσοτάκης: Καταφέραμε να υπάρχει ρητή αναφορά σε πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου
Σύνοδος Κορυφής: Οι 9 ώρες μάχης Βορά-Νότου για την ενέργεια -Η αποχώρηση Σάντσεθ, ο τελικός συμβιβασμός
Τι ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι για τις αμυντικές δαπάνες
Εξήγησε, δε, ότι η ανάγκη να διατεθεί το 2% του Αεπ για αμυντικές δαπάνες, «οφείλεται στο ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, βάσει λογικών που ανήκαν σε άλλες εποχές» και ότι «η αναγκαστική επιστροφή, ξαφνικά, σε ένα παρελθόν που νομίζαμε ότι είχε ξεχαστεί, μας οδήγησε στην επιβεβαίωση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός τόνισε, δε, ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν την Ευρώπη», δεδομένου και του ότι «οι κυρώσεις πλήττουν πολύ περισσότερο τις ευρωπαϊκές χώρες, απ΄ότι την Αμερική».
Κατά τον Ντράγκι, τέλος, η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή των προμηθειών ενέργειας σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των συμφωνηθέντων όρων, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες «δεν αναμένουν να υπάρξει μείωση των μέχρι τώρα προμηθειών».
Πηγή