Τετάρτη , 13 Νοέμβριος 2024

Κάτι «ψήνεται» γύρω από τη βάση της Σούδας

Ιδιαίτερη κινητικότητα υπάρχει γύρω από τη βάση της Σούδας, την οποία το ΝΑΤΟ και σίγουρα οι ΗΠΑ επιθυμούν να αναβαθμίσουν προκειμένου να ελαττώσουν την εξάρτησή τους από τη βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Η Ουάσιγκτον φαίνεται να είναι τουλάχιστον προβληματισμένη ως προς τη στάση που θα τηρήσει στο μέλλον απέναντι στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τα έχει «σπάσει» με τις ΗΠΑ, που πλέον εφοδιάζουν ανοιχτά τους Κούρδους του YPG, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί προέκταση του PKK.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτών των αναζητήσεων των ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ, ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Μετασχηματισμού (Supreme Allied Commander Transformation) Denis Mercier βρέθηκε στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

ankantrk1

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν επισήμως γνωστά κατά τις διμερείς επαφές, συζητήθηκε το ευρύτερο πλαίσιο των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η συμμαχία, καθώς και οι προοπτικές μετεξέλιξης της.

epepsk4 epepsk12 epepsk11 epepsk9 epepsk1

Ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε μεταξύ άλλων:

  • Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά μέσων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο.
  • Τη γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή.
  • Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
  • Την απαίτηση  εκσυγχρονισμού της συμμαχικής δομής διοίκησης και ειδικότερα της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις προκλήσεις ασφαλείας.
  • Την επιτυχή διεξαγωγή της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα από 9 έως 11 Μαΐου 2017, η οποία αποτελεί έναν περιοχικό μηχανισμό στρατιωτικής συνεργασίας.
  • Τη σκοπιμότητα συνέχισης της νατοικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.
  • Την περαιτέρω προώθηση της χρησιμοποίησης του ΚΕΝΑΠ στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της εξωστρεφούς δράσης του ΝΑΤΟ.

Ο SACT στις τοποθετήσεις του σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης ενώ εξήρε και την συνεισφορά τους στις συμμαχικές δράσεις.

Ο στρατηγός Denis Mercier, κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε επίσης για την αμυντική πολιτική της Ελλάδας καθώς και για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

epepsk3

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 ο SACΤ, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα επισκεφθεί στην Κρήτη:

  • Τον Ναύσταθμο Κρήτης όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, τη λειτουργία του και τις τεχνικοεπισκευαστικές δυνατότητες του.
  • Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο οποίο θα ενημερωθεί για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα σχολεία που αναπτύσσει ως πιστοποιημένη νατοϊκή εκπαιδευτική οντότητα.  Επίσης, ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο SACT θα απευθυνθούν στους συμμετέχοντες στο «3rd Nato Maritime Operations Law Seminar» το οποίο πραγματοποιείται στο ΚΕΝΑΠ από 29 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2017 και θα παρακολουθήσουν επίδειξη επί εκπαιδευτικών αντικειμένων στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Σούδας.
  • Την 115 Πτέρυγα Μάχης όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, λειτουργία και τις αποστολές που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας καθώς και την συνδρομή που παρέχει στην εκπλήρωση διεθνών αμυντικών υποχρεώσεων της Ελλάδας.
  • Το Πεδίο Βολής Κρήτης στο οποίο θα ενημερωθεί για την οργάνωση και το πολυεθνικό πλαίσιο λειτουργίας του.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι ΗΠΑ επιζητούν τη διεύρυνση και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Σούδας μέσω μιας μεγαλύτερης χρονικής συμφωνίας. Πιο συγκεκριμένα, ζητούν η συμφωνία να γίνει μεγαλύτερη της ετήσιας και να είναι για τουλάχιστον για 5 χρόνια έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε έργα αναβάθμισης του αεροδιαδρόμου και των εγκαταστάσεων της αεροπορικής βάσης και ίσως προέκταση του προβλήτα στη ναυτική «ευκολία» στον λιμένα της Σούδας, προκειμένου να είναι εφικτή η αγκυροβόληση περισσότερων μεγάλων πλοίων.

Από την πλευρά της η Αθήνα προσπαθεί να αποκομίσει περισσότερα και σημαντικότερα ανταλλάγματα.

localStorage.clear();


Πηγή