Έσκισαν και φέτος τους αιθέρες τα δύο F16 που εμφανίστηκαν πάνω από τα νησιά του Ιονίου, τιμώντας την 156η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στους πιλότους να κάνουν τους γνωστούς ελιγμούς, που περιμένουν κάθε χρόνο να θαυμάσουν οι Επτανήσιοι, αλλά και μόνο η παρουσία τους προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλους.
«Η 21η Μαΐου του 1864 αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για τα Ιόνια Νησιά. Είναι η ημέρα της πολυπόθητης Ένωσης των Επτανησίων με την μητέρα Ελλάδα. Αποτελεί το επιστέγασμα των αγώνων και των θυσιών των Επτανησίων, οι οποίοι ανέκαθεν πίστευαν στο ιδεώδες της Ελευθερίας.
Η ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στον εθνικό κορμό επέδρασε θετικά στους τομείς του Πολιτισμού, της Παιδείας και της Οικονομίας, ενώ μετέφερε στον υπόδουλο ακόμη Ελληνισμό την ελπίδα της ελευθερίας από τον τουρκικό ζυγό. Το μήνυμα της Ένωσης, ειδικά σήμερα, είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, με ομόνοια, συνεργασία και υπευθυνότητα θα ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και αυτής της κρίσης και θα βγούμε ξανά νικητές», ανέφερε σε δηλώσεις του για την ημέρα ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την ίδια ώρα, από το ιστορικό κτίριο της Ιονίου Βουλής, όπου εκφράστηκε η βούληση των εκπροσώπων του Λαού των Ιονίων Νήσων για την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα, έστειλε το μήνυμά της η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.
«Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Περιφερειακό Συμβούλιο η ελευθερία, η φιλοπατρία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η εθνική αξιοπρέπεια των εκπροσώπων των λαών της Επτανήσου αποτελούν μια μεγάλη παρακαταθήκη. Με μεγάλη συγκίνηση και τιμή βρίσκομαι σήμερα σε αυτόν τον χώρο, τον ιερό για την ψυχή και την ιστορία των Επτανησίων. Εδώ σε αυτόν το χώρο, εκφράστηκαν με απαράμιλλη θέρμη και αποφασιστικότητα τα αισθήματα των εκπροσώπων των λαών της Επτανήσου για την ελευθερία, τη φιλοπατρία , την κοινωνική δικαιοσύνη, την εθνική αξιοπρέπεια, αυτά τα ιδανικά που ενέπνευσαν τον αγώνα των Επτανησίων κατά των ξένων προστάτιδων δυνάμεων. Αυτή την ιστορική παρακαταθήκη, οφείλουμε να την τιμήσουμε και να την αναδείξουμε και να δεσμευθούμε για να υπηρετήσουμε ένα κοινό μέλλον με συνοχή, ανάπτυξη και ευημερία για όλους», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης.
«Η επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα είναι μια μεγάλη μέρα για το Λαό της Κέρκυρας. Μια μεγάλη μέρα για τα Ιόνια Νησιά και για την Πατρίδα μας. Μας υπενθυμίζει το ιστορικό μας χρέος, να ανταποκρινόμαστε με ευθύνη, σύνεση και τόλμη στην υπεράσπιση της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της Δημοκρατίας. Μας βοηθάει να αναβαθμίσουμε την ιστορική μας μνήμη και να αντλήσουμε απ’ αυτήν χρήσιμα συμπεράσματα. Να αποκωδικοποιήσουμε την κοινωνική και πολιτική εμπειρία, για να σχεδιάσουμε με επιτυχία μια δυναμική εξέλιξη στο μέλλον. Έχουν περάσει 156 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα τα Επτάνησα έχουν τη δική τους ουσιαστική συμβολή στην πορεία της χώρας. Η “Ένωση” δε μας χαρίστηκε, υπήρξε αποτέλεσμα σκληρών και αιματηρών αγώνων», δήλωσε μεταξύ άλλων στο μήνυμά της η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων Μερόπη Υδραίου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, Νικόλαος Μουζακίτης στο μήνυμά του για την Επέτειο της 21ης Μαΐου 1864, υπογράμμισε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ, η έννοια της Ένωσης αποκτά πιο βαθιά σημασία και νόημα, αφού μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και προκλήσεις που παρουσιάζονται».
Εξαιτίας των περιορισμών που έχει επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού, δεν πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο νησί οι καθιερωμένοι εορτασμοί της 156ης επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, ωστόσο μεγαλειώδης ήταν η μαγνητοσκοπημένη εκδήλωση της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος», όπου παρουσιάστηκε, διαδικτυακά, απόσπασμα, από το μνημειώδες έργο (1823) του Εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», το οποίο μελοποίησε, σε πέντε διαφορετικές μορφές από το 1828 έως το 1861, ο εθνικός συνθέτης Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος.
Πηγή