Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Κίνα: Αλαλούμ με τα στοιχεία για τον κορωνοϊό -Συναγερμός στην ΕΕ, έρχονται νέες οδηγίες

Τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται ραγδαία στην Κίνα, αλλά οι πληροφορίες ρέουν με το σταγονόμετρο, με τη Δύση να ανησυχεί έντονα για τη νέα «έκρηξη», μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό στην τεράστια ασιατική χώρα.

Μάλιστα, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με επιστολή της προς τους Ευρωπαίους υπουργούς Υγείας αναφέρει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.

Και ενώ στην Κίνα τα νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς και πληθαίνουν οι αναφορές για μεγάλο αριθμό σορών θυμάτων της Covid-19 που στοιβάζονται στα νεκροτομεία, το κινεζικό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκε… ένας θάνατος εξαιτίας της Covid-19 στην Κίνα, έναντι ενός το προηγούμενο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του SARS-CoV-2 στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισεκ. κατοίκων να φθάνει τους 5.247 νεκρούς από τα τέλη του 2019!

Μέτρα από ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία και Ινδία – Κινεζικά ΜΜΕ καταγγέλλουν «επίθεση στο σύστημα της χώρας»

Εν μέσω διευρυνόμενου σκεπτικισμού για τα επίσημα δεδομένα του Πεκίνου και ανακοινώσεων μέτρων από αρκετές χώρες του κόσμου τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας των πληροφοριών και των ανησυχιών για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα, κινεζικά κρατικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «διακριτική» μεταχείριση των πολιτών της χώρας μετά την απόφαση των Aρχών να τερματιστεί η πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι του κορωνοϊού και να ανοίξει πλήρως η οικονομία στις αρχές του μήνα.

Απολύμανση σε χώρο αεροδρομίου του Πεκίνου
Απολύμανση σε χώρο αεροδρομίου του Πεκίνου / Φωτογραφία: AP Photo/Ng Han Guan

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν επέβαλαν υποχρεωτικά τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα τα τελευταία 24ωρα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκφράζει κατανόηση για τα μέτρα για τον κορωνοϊό που λαμβάνουν πολλές χώρες, δεδομένης της έλλειψης αξιόπιστων πληροφοριών από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Μαγιορκίνης: Γιατί υπάρχει έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα -Τι να προσέξουμε ενόψει Πρωτοχρονιάς

Κορωνοϊός: «Κατανόηση» από τον ΠΟΥ για τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Ωστόσο, η κινεζική κρατική ταμπλόιντ Global Times χαρακτήρισε αβάσιμα τα περιοριστικά μέτρα και «διακριτική» τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους κινέζους πολίτες, υποστηρίζοντας ότι «πραγματική πρόθεση» των χωρών αυτών είναι να «επιτεθούν στο σύστημα της χώρας».

Mεταφορά της σορού θύματος της Covid-19 σε αποτεφρωτήριο της επαρχίας Χεμπέι της Κίνας / Φωτογραφία: AP Photo
Mεταφορά της σορού θύματος της Covid-19 σε αποτεφρωτήριο της επαρχίας Χεμπέι της Κίνας / Φωτογραφία: AP Photo

Η Κίνα έχει ανακοινώσει πως οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό δεν θα χρειάζεται πλέον να τίθενται σε καραντίνα από την 8η Ιανουαρίου, ωστόσο εξακολουθεί να θέτει ως προϋπόθεση να έχουν υποβληθεί σε τεστ PCR 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

ECDC: «Αδικαιολόγητα» τα υποχρεωτικά
τεστ για τους επιβάτες που φτάνουν από
την Κίνα στην ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών  (ECDC) χαρακτήρισε χθες «αδικαιολόγητη» την εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επιβάτες από την Κίνα.

Οι χώρες της ΕΕ «έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού» και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία, εξηγώντας ότι το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ δεν είναι αναγκαίο στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ιταλία κάλεσε χθες την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση να μιμηθεί το παράδειγμά της, όμως η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία επισήμαναν πως δεν θεωρούν ότι υπάρχει ανάγκη για νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ η Αυστρία τόνισε το οικονομικό όφελος που θα έχει η επιστροφή των κινέζων τουριστών στην Ευρώπη.

Οι δαπάνες των κινέζων επισκεπτών σε
κράτη του εξωτερικού ξεπερνούσαν τα
250 δισεκ. δολάρια έναν χρόνο προτού
ξεσπάσει η πανδημία.

Στο
μικροσκόπιο τα λύματα των πτήσεων από
Κίνα για εντοπισμό τυχόν παραλλαγών

Από την πλευρά τους, οι αρχές των ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανές μεταλλάξεις του ιού, καθώς εξαπλώνεται στη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην υφήλιο, ενώ δεν κρύβουν πως θεωρούν αδιαφανή τα επίσημα δεδομένα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) σχεδιάζουν να ελέγχουν δείγματα λυμάτων σε αποχωρητήρια αεροσκαφών για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2, ανέφερε η υπηρεσία στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

COVID-19: Μπορεί το ξέσπασμα στην Κίνα να μας φέρει ξανά στο «σημείο μηδέν» της πανδημίας; Οι ειδικοί απαντούν

Βρετανία και Γαλλία δεν ενισχύουν τα μέτρα κατά του COVID για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο
της υπηρεσίας, Κρίστεν Νόρντλαντ, «η
προηγούμενη
επιτήρηση των λυμάτων του Covid-19 έχει
δείξει ότι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο
και η επιτήρηση των λυμάτων του αεροπλάνου
θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια
επιλογή».

Ανησυχία
για την έλλειψη διαφάνειας των κινεζικών
Αρχών

Οι αριθμοί που ανακοινώνει η Κίνα δεν έχουν καμιά σχέση με την εμπειρία σε άλλες χώρες: οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς. Στο Χονγκ Κονγκ, πόλη που αποτελεί τμήμα της Κίνας, με πληθυσμό 7,4 εκατομμυρίων κατοίκων, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει ξεπεράσει τους 11.000 νεκρούς.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ιατρικών δεδομένων Airfinity, ενδέχεται να πεθαίνουν καθημερινά στην Κίνα εξαιτίας της COVID-19 έως και 9.000 άνθρωποι. Ο αριθμός των θανάτων στην Κίνα από την 1η Δεκεμβρίου πιθανόν κυμαίνεται γύρω στους 100.000 και οι μολύνσεις από τον ιό περί τις 18,6 εκατομμύρια, κατά την ίδια πηγή. Η Airfinity αναμένει ότι η κορύφωση του τρέχοντος κύματος της πανδημίας στην Κίνα θα καταγραφεί περί τα μέσα του Ιανουαρίου (τη 13η), με 3,7 εκατ. κρούσματα ημερησίως.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, το αμερικανικό
Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) εκτιμούσε
πως οι θάνατοι στην Κίνα εξαιτίας της
COVID-19 θα ξεπεράσουν το εκατομμύριο εντός
του 2023. Κατά τους υπολογισμούς του, τα
κρούσματα θα φθάσουν στην κορύφωσή τους
περί την 1η Απριλίου, όταν περί το ένα
τρίτο του πληθυσμού της Κίνας θα έχει
μολυνθεί από τον ιό.

Η
Κίνα εντείνει την παρακολούθηση
παραλλαγών της Covid-19

Με την αγωνία να εντείνεται για τυχόν μεταλλάξεις του ιού η Κίνα εντείνει, στο μεταξύ, την παρακολούθηση των παραλλαγών της Covid-19 . Τις τελευταίες ημέρες Κινέζοι ερευνητές και αξιωματούχοι άρχισαν να ανεβάζουν δεδομένα αλληλουχίας γονιδιώματος από δεκάδες δείγματα κορωνοϊού στο Gisaid, μια παγκόσμια διαδικτυακή βάση δεδομένων που επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθούν μεταλλάξεις του ιού, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Covid-19: «Αδικαιολόγητα» τα υποχρεωτικά τεστ για τους επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα στην ΕΕ, λέει το ECDC

Γιατί η έξαρση Covid στην Κίνα φοβίζει τους ειδικούς -5 χώρες πήραν μέτρα, συνεδριάζει επιτροπή της Κομισιόν

Τα
δεδομένα, αν και περιορισμένα, δείχνουν
ότι οι κύριες υποπαραλλαγές της
Όμικρον, που εξαπλώνονται
στην Κίνα είναι παρόμοιες με εκείνες
που έχουν ήδη εντοπιστεί στην Ευρώπη
και τη Βόρεια Αμερική, όπου ως
επί το πλείστον έχουν ήδη μπει στο
περιθώριο από πιο
μολυσματικά στελέχη.

Ερευνητική ομάδα σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο του Πεκίνου, που έχει αρχίσει να υποβάλλει δείγματα αλληλουχίας από την πρωτεύουσα της Κίνας, είπε ότι περίπου το 80% των δειγμάτων τους αφορά στην υποπαραλλαγή BF 7 της Όμικρον, ενώ το 20% ήταν ΒΑ. 5.2. Η BF. 7 είναι ένα παρακλάδι του στελέχους BA.5. «Το μέγεθος του δείγματος είναι μικρό, επομένως χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερα δεδομένα για να αντιληφθούμε την πλήρη εικόνα», είπε ένα μέλος της ερευνητικής ομάδας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Τα ευρήματα συνάδουν με δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων υγείας, οι οποίοι είπαν ότι οι δύο υποπαραλλαγές Όμικρον είναι υπεύθυνες για την πλειονότητα των κρουσμάτων στη χώρα, καθώς και με άλλα δείγματα που ανέβηκαν στο Gisaid από τις επαρχίες Φουτζιάν, Γκουανγκντόνγκ και Σετσουάν.

Συναγερμός στην ΕΕ, επιστολή Κομισιόν στα κράτη-μέλη

Την ίδια στιγμή, επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό στην Κίνα.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου», επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως η επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους Κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.


Πηγή