Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Κίνα: Εγκρίθηκε, μετά από 30 χρόνια, νέος νόμος για την προστασία των γυναικών

Η Κίνα ενέκρινε σήμερα έναν νόμο που αποσκοπεί να δώσει μεγαλύτερη προστασία στις γυναίκες απέναντι στις διακρίσεις λόγω φύλου και στη σεξουαλική παρενόχληση.

Μερικές ημέρες αφότου το νομοσχέδιο κατατέθηκε στο ανώτατο νομοθετικό σώμα της χώρας έπειτα από μια τρίτη αναθεώρηση και εκτεταμένη δημόσια συμμετοχή.

Ο νόμος έρχεται σε μια περίοδο όπου ακτιβιστές εκφράζουν ανησυχία σχετικά με την αυξανόμενη κυβερνητική ρητορική για την αξία των παραδοσιακών ρόλων των γυναικών και αυτό που ορισμένοι θεωρούν ως οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα των γυναικών και πιο περιοριστικές απόψεις για την άμβλωση.

Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό αυτές οι πιο συντηρητικές απόψεις θα αντανακλώνται στον νέο νόμο της Κίνας. Λεπτομέρειες για τον νόμο πέρα από την έγκρισή του δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 30 χρόνια που αλλάζει ο νόμος για την προστασία των γυναικών στην Κίνα. Με τίτλο “Νόμος για την Προστασία των Δικαιωμάτων και των Συμφερόντων των γυναικών” ο νόμος κατατέθηκε στη Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC) την Πέμπτη. Το NPC ανακοίνωσε την έγκριση του νόμου στον ιστότοπό του.

Γυναικες στην Κίνα και δικαιώματα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν στείλει εισηγήσεις για το τι ήθελαν να δουν στη νομοθεσία, ανέφερε το NPC στον ιστότοπό του. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δήλωσε την Πέμπτη πως ο νόμος “ενισχύει την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μη προνομιούχων ομάδων όπως οι φτωχές, οι ηλικιωμένες γυναίκες και οι γυναίκες με αναπηρία”.

Σύμφωνα με το Xinhua, οι εργοδότες θα είναι υπόλογοι αν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των γυναικών στην εργασία και στην κοινωνική ασφάλιση παραβιαστούν, ενώ η παρεμπόδιση της διάσωσης γυναικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων ή απαγωγής θα ορίζεται ως αδίκημα.

Η ευθύνη των τοπικών αρχών για τη διάσωση γυναικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων ή απαγωγής θα προσδιοριστεί επίσης, ανέφερε το Xinhua.

Εικόνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο νωρίτερα φέτος και δείχνουν μια γυναίκα δεμένη με αλυσίδες προκάλεσαν κατακραυγή και δημόσια συζήτηση για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές όπου τέτοιες περιπτώσεις καταγράφονται εδώ και χρόνια.


Πηγή