Δευτέρα , 27 Ιανουάριος 2025
Καλές ενδείξεις από τα λύματα της Θεσσαλονίκης - Τι αναμένεται να δείξουν οι μετρήσεις των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα

Καλές ενδείξεις από τα λύματα της Θεσσαλονίκης – Τι αναμένεται να δείξουν οι μετρήσεις των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα

Το σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις και ιδίως για τις μικρομεσαίες που έχουν πληγεί από την πανδημία, σκιαγράφησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο 3ο Digital Dialogue, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Regional Growth Conference, με θέμα «Περιφερειακή Ελλάδα και Ταμείο Ανάκαμψης». «Δεκατέσσερα δισ. ευρώ πήγαν το 2020 για τη στήριξη των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων και για το δεύτερο lockdown 3,3 δισ. ευρώ πρόσθετα. Υπάρχει μια πρόβλεψη 7,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για το 2021 για τη στήριξη των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων που επλήγησαν από την πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης. Σημείωσε πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων που έλαβε τα μέτρα ήταν μικρομεσαίες και επισήμανε ότι βρίσκονται στη στοχοθεσία ως προς τη στήριξή τους και μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και μέσω του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτίμησε πως οι πόροι του θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στα δύο κύματα της πανδημίας και επισήμανε πως θα πρέπει να είναι ένα πολύ ευέλικτο εργαλείο που θα έχει άμεσες και θετικές επιπτώσεις στην ενιαία αγορά. Τόνισε ακόμα πως με την πολύ σωστή αξιοποίηση αυτών των πόρων μπορεί να τεθεί η χώρα σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

Άλλη μια πτυχή που ανέδειξε από το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ότι συνδυάζονται για πρώτη φορά οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις, σημειώνοντας πως ένας βασικός πυλώνας για την απορρόφηση των πόρων θα είναι οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Επικεντρώνοντας στις μεταρρυθμίσεις, είπε πως σχεδιάζονται εξήντα που θα καταστήσουν αποτελεσματικές τις επενδύσεις οι οποίες προβλέπονται στο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε τη σημασία του ΕΣΠΑ 2021-2027, που είναι 32 δισ. ευρώ, για τις Περιφέρειες. Σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης και με όλους τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, συνέχισε, «αισιοδοξούμε ότι θα βρεθούμε σε ένα μετασχηματισμό και σε μια δυναμική της οικονομίας που θα στηρίζεται στις επενδύσεις, στη στήριξη της Περιφέρειας και θα δώσει έναν άλλο δρόμο στην ελληνική οικονομία».

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση πως θα δούμε μια δυναμική ανάπτυξη στις Περιφέρειες, καθώς θα κατευθυνθούν πολλοί σημαντικοί πόροι και επομένως και το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Τζιτζικώστας: Τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε πτώση των κρουσμάτων αρκετά σημαντική την επόμενη εβδομάδα

«Είμαστε σήμερα σε μια σχετική ύφεση, όχι εκεί που θα θέλαμε» ανέφερε για την υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στο 3ο Digital Dialogue, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Regional Growth Conference από την εφημερίδα Πελοπόννησος. Τα λύματα όμως που αναλύονται καθημερινά από το ΑΠΘ μάς δείχνουν ότι θα έχουμε πτώση των κρουσμάτων αρκετά σημαντική την επόμενη εβδομάδα και άρα, με καθυστέρηση 10 ημερών, αυτή η αποκλιμάκωση θα είναι φανερή και στα νοσοκομεία μας, με αποσυμφόρηση των ΜΕΘ, ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως ότι «χάρη στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση θα μπορέσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα να δούμε μια πολύ καλύτερη εικόνα στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα».

Περαιτέρω ο κ. Τζιτζικώστας ανέδειξε τη σημασία του τρίπτυχου στήριξης του συστήματος υγείας, θέσεων εργασίας και ρευστότητας μέσα από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Προέταξε πως η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη με την πανδημία και οι Περιφέρειες της χώρας βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των Περιφερειών, είπε πως έχουν αποδείξει ότι είναι φορείς αποτελεσματικότητας και σταθερότητας και ταυτόχρονα ότι αποτελούν τις πιο ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης για τη χώρα. Οι Περιφέρειες έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους και είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το ταχύτερο και με τον πιο σωστό τρόπο όλους τους διαθέσιμους πόρους για την υλοποίηση έργων χρήσιμων και αναγκαίων για τις τοπικές οικονομίες, κυρίως στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του πρασίνου, των ψηφιακών υποδομών, τη βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής, την εκπαίδευση, την επιχειρηματική κατάρτιση. Θεώρησε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε ως χώρα στους χρόνους του νέου ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης είναι η αλλαγή του νόμου 4412.

Τέλος, ειδική αναφορά, έκανε στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης, χαρακτηρίζοντας ως το εμβόλιο γα την οικονομία.

Ντε Μικέλις: 9 δισ. ευρώ από την παρούσα προγραμματική περίοδο δεν έχουν απορροφηθεί ακόμα

Παίρνοντας τον λόγο, o Νικολά Nτε Μικέλις (Nicola De Michelis), διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Έξυπνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη και για την υλοποίηση προγραμμάτων σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία, καθώς και γενικός διευθυντής για την περιφερειακή και αστική πολιτική, είπε πως με την πάροδο των ετών και την υποστήριξη της ΕΕ, η Ελλάδα έχει καταφέρει να ολοκληρώσει πολλά μεγάλα έργα, όπως στις μεταφορές, το περιβάλλον, επέκταση οδικού και ηλεκτρικού δικτύου.

Αναφερόμενος στην πανδημία, επισήμανε πως η Ευρώπη έδωσε ευελιξία στα κράτη-μέλη της προκειμένου να την αντιμετωπίσουν και επισήμανε πως η Ελλάδα ενήργησε πολύ γρήγορα.

Στην κατεύθυνση αυτή, χαρακτήρισε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα σημαντικούς και σημείωσε: Υπάρχουν 9 δισ. ευρώ από την παρούσα προγραμματική περίοδο που δεν έχουν απορροφηθεί ακόμα. Μιλάμε για περίπου 50 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πρόβλημα δεν είναι τα λεφτά, αλλά οι ιδέες, τα έργα, οι επενδύσεις, που μπορούν να τα απορροφήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε γνωστό ότι «τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουμε μια πολύ συνεκτική προσέγγιση μιλώντας με την κυβέρνηση, με τις τοπικές αρχές και όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους για να αναπτύξουμε ιδέες». Ένα από τα βασικά προβλήματα, συμπλήρωσε, είναι να καταλήξουμε με ώριμα έργα τα οποία να είναι χρηματοδοτήσιμα για αρκετό καιρό και υπογράμμισε την ανάγκη απλοποίησης διαδικασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία των έργων, αποφυγή της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων.

Αποτυπώνοντας το πλαίσιο που επικεντρώνεται η Κομισιόν, είπε πως εστιάζει στην πράσινη ατζέντα και στην ψηφιοποίηση. «Η πανδημία έδειξε ότι απαιτούνται επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς. Αυτά τα δύο στοιχεία θέλουμε να δούμε και στο σχέδιο Ανάκαμψης και στο ταμείο Συνοχής» είπε και προέταξε παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης του υγειονομικού τομέα λόγω της πανδημίας.

Σπυρίδων: Πολύ σημαντικός ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην αυτοδιοίκηση

«Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και οι Περιφέρειες έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτό, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια ισόρροπη ανάπτυξη και να επέλθει και στη χώρα μας η εδαφική, οικονομική, κοινωνική συνοχή» ανέφερε ο Σπύρος Σπυρίδων, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Μιλώντας στο 3ο Digital Dialogue, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Regional Growth Conference, ο κ. Σπυρίδων αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι είναι ο τεχνικός και επιστημονικός σύμβουλος κυρίως των δήμων, αλλά και των Περιφερειών.

Επίσης, ανακοίνωσε πως η ΕΕΤΑΑ θα συγκροτήσει μια μεγάλη τεχνική υπηρεσία και δύο μητρώα μηχανικών για να στηρίξει τους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες.

Εν συνεχεία υπογράμμισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζοντας τον πολύ σημαντικό. Σε σχέση με τον βηματισμό που είχε η χώρα μας στο παρελθόν, σήμερα έχει κάνει άλματα και αυτό ενθαρρύνει όλους μας, ανέφερε και τόνισε πως μετασχηματίζοντας ψηφιακά τις διάφορες δράσεις σε επίπεδο αυτοδιοίκησης υπάρχει μείωση γραφειοκρατίας και επιτάχυνση της αποτελεσματικότητας. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που στο κράτος είναι ορατός, έχει ξεκινήσει να γίνεται ορατός και στην αυτοδιοίκηση και σε λίγο θα είναι εμφανής στις διαδικασίες των ίδιων δομές των Περιφερειών και δήμων και της συναλλαγής του πολίτη με τον δήμο και την Περιφέρεια» υπογράμμισε.

Digital Dialogues από το Regional Growth Conference

Οι ψηφιακοί διάλογοι Digital Dialogues διοργανώνεται από το Regional Growth Conference (Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης), που πραγματοποιείται από το 2013 και αποτελεί μια δημόσια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ κυβερνητικών, περιφερειακών, πανεπιστημιακών και επιχειρηματικών εκπροσώπων, που πρέπει να συνεργαστούν ώστε να ενσωματώσουν ταχύτατα τις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης που προωθούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και να μάθουν από τις καλές πρακτικές που υλοποιούνται στα κράτη-μέλη και σε άλλες Περιφέρειες.

Παράλληλα, φέρνει σε επαφή τους εκπροσώπους των παραπάνω χώρων, ώστε να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές, και να καταλήξουν σε συνεργασίες που ωφελούν την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα και την κοινή γνώση.


Πηγή