Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

«Καρφί» Γεραπετρίτη για Σαμαρά: «Η ιστορία θα γράψει ποιος ήταν ο αληθινός πατριώτης»

Απάντηση σε όλους και για όλα που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο το τελευταίο εικοσιτέτραωρο έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από την Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

«Η ιστορία θα γράψει ποιος ήταν ο αληθινός πατριώτης. Δεν είναι εκείνος που δεν τόλμησε να κάνει όσα σήμερα απαιτεί. Είναι εκείνος που θα καθυποτάξει το εγώ του στο πραγματικό συμφέρον της πατρίδας. Γιατί εθνικό είναι το αληθές» ήταν η απάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη στις σφοδρές επικρίσεις του Αντώνη Σάμαρα.

Η εθνική πολιτική δεν προσφέρεται ούτε για λαϊκισμό ή ακινησία

Σημειώνοντας αιχμηρά πώς η εθνική πολιτική δεν προσφέρεται ούτε για λαϊκισμό ή ακινησία πρόσθεσε με νόημα ότι «την ειρήνη και την ασφάλεια δεν την προάγει η δογματική ακινησία, την προάγει η ενίσχυση της ισχύος και ο δομημένος διάλογος αρχών». Χωρίς να κατονομάζει τον πρώην Πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η κατηγορία περί μυστικής διπλωματίας και περί συζήτησης με τη γείτονα πίσω από κλειστές πόρτες είναι «υπερβολή που ερίδεται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες», σημειώνοντας ότι εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα ασκείται από κοινού από την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήνων.

Επιπλέον έδωσε απάντηση και στην κριτική περί Πρεσπών του Αιγαίου, ξεκαθαρίζοντας πως «εμείς δεν πρόκειται να ξυπνήσουμε μια ημέρα για να διαβάσουμε στις εφημερίδες τη συμφωνία των Πρεσπών. Δε θα υπάρξει καμία συμφωνία παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου του πολιτικού προσωπικού. Να σταματήσουμε αυτή την υποκριτική στάση», όπως είπε.

Το μόνο θέμα που μπαίνει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο ο Γιώργος Γεραπετρίτης επέμεινε πως κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητείται ούτε πρόκειται να συζητηθεί και πως το μόνο θέμα που μπαίνει στο τραπέζι του διαλόγου είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Δεν είμαστε εκεί. Δεν πρόκειται να προχωρήσει η συζήτηση, εκτός και εαν η Τουρκία προσχωρήσει στη θέση για τη μόνη διαφορά», όπως τόνισε.

Απαντώντας στη χθεσινή αιχμηρή δημόσια τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε «Είπε χθες ο κύριος Τσίπρας ότι η Ελλάδα είναι αδύνατη και πως ισχυροποιείται η Τουρκία. Διέφυγε στον πρώην πρωθυπουργό το τι συνέβη στον Έβρο το 2020. Η Ελλάδα απέτρεψε μια υβριδική απειλή το 2020 και έκτοτε έχει ενισχυθεί πολλαπλά η εθνική μας άμυνα».

Απευθυνόμενος προς τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σημείωσε «μέμφθηκε χθες ο κύριος Κοτζιάς την παρούσα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, επειδή δεν είναι συναλλακτική, για να μεγιστοποιεί τα ωφελήματα. Η εξωτερική πολιτική ή είναι πολιτική αρχών ή δεν είναι πολιτική. Παραχώρηση δεν πρόκειται να υπάρξει. Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους, είναι μονόδρομος η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο», όπως είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στις ανησυχίες που εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και τους πρόσφυγες, ο υπουργός συνέστησε αυτοσυγκράτηση. «Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ, του αυταρχισμού ήταν αναγκαία. Βεβαίας διατυπώνουμε τις επιφυλάξεις μας σε σχέση με τους θρησκευτικούς πληθυσμούς κυρίως με τη νέα διακυβέρνηση που οφείλει να είναι συμπεριληπτική και δεν μπορεί η κουρδική κοινότητα να είναι εκτός» απάντησε ο κ. Γερπαετρίτης σημειώνοντας ότι υπάρχει ανησυχία, μήπως υπάρξει και στη Συρία εξέλιξη, όπως στη Λιβύη και το Αφγανιστάν. Για τις μεταναστευτικές ροές, ανέφερε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται και να επεξεργάζεται αιτήσεις ασύλου, δεδομένης όμως της ρευστής κατάστασης, αναμένει να δει εάν η Συρία θα καταστεί ασφαλής χώρα.

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από το ΚΚΕ για δύο μέτρα και δύο σταθμά σχετικά με τη στάση μας στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών αντέταξε το μεγάλο κεφάλαιο αξιοπιστίας που έχει η χώρα μας στον αραβικό κόσμο και αυτό θα αποτυπωθεί και στην πράξη. Όπως είπε «η Ελλάδα αποτελεί τον πυλώνα συνέπειας και σταθερότητας. Ο αραβικός κόσμος αισθάνεται ευγνωμοσύνη. Τη Δευτέρα θα βρεθούμε με τον Πρωθυπουργό στο Λίβανο. Θα υπάρξει συνέργεια».

Στο αίτημα του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας για επιπλέον χρηματοδότηση του υπουργείου από τον προϋπολογισμό, ο υφυπουργός Οικονομικών με ένα νεύμα φαίνεται να συμφώνησε σε περαιτέρω ενίσχυσή του με 30 εκατομμύρια ευρώ.


Πηγή