Τρίτη , 21 Ιανουάριος 2025

Κατρούγκαλος: Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για τις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις

«Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα με την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σε συνέδριο για τις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις, το οποίο οργανώθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Όπως πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αυτό σημαίνει ότι «οι ξένες επενδύσεις -συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών- μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη σημαντικών ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια».

«Οι ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο αγροτοδιατροφικός και η ενέργεια», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδος-Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του έτους στη Ρωσία.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, συμφωνήθηκε με τη Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών να πραγματοποιηθεί μέσα στο φθινόπωρο 2018 μεγάλη επιχειρηματική και επενδυτική αποστολή στην Αθήνα.

Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας, Γιόργκι Καλαμάνοφ, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, Αλεξάντρ Μουρίτσεφ, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Νικήτα Βαντσένκιν, ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μπακόλας, καθώς και ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης παραγωγών σιτηρών, Πάβελ Σουρίκιν. Τη συζήτηση συντόνισε ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Δημήτρης Βελάνης.

Η τοπική κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης και το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, υπέγραψαν συμφωνία για την προώθηση τουριστικών και εμπορικών συναλλαγών. Επίσης, οι είκοσι και πλέον ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο φόρουμ υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς, όπως ο ναυτιλιακός, ο αγροτοδιατροφικός και ο τουρισμός.

Στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την υπουργό, αρμόδια για την Ολοκλήρωση και Μακροοικονομία της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής, Τατιάνα Βαλοβάγια.

Στη ρωσική πόλη του Βορρά συγκλίνει το τριήμερο αυτό το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου. Αυτή είναι η 21η φορά που διοργανώνεται το  διεθνές αυτού φόρουμ, το οποίο από πολλούς λέγεται και «Νταβός του Βορρά».

«Αναπτύσσουμε μια εξωστρέφεια που δεν είχε το παλιό οικονομικό μας μοντέλο»

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για καινούργια ημέρα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία και στον οικονομικό τομέα, σημειώνοντας πως η ελληνική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει πολλούς και σημαντικούς Έλληνες επιχειρηματίες και ότι ήδη έχουν υπογραφεί κάποιες συμφωνίες.

«Είμαστε ξανά σε ρυθμούς ανάπτυξης και κυρίως αναπτύσσουμε μια εξωστρέφεια που δεν είχε το παλιό οικονομικό μας μοντέλο», επισήμανε ο υπουργός, που πρόσθεσε: «Πρέπει σε χώρες όπως η Ρωσία, με την οποία έχουμε πατροπαράδοτες σχέσεις, να δούμε και τα οικονομικά μας. Λόγω των κυρώσεων και της κρίσης το διμερές εμπόριο ήταν σε πτώση τα τελευταία χρόνια. Ήρθαμε λοιπόν εδώ, στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, με πολλούς και σημαντικούς Έλληνες επιχειρηματίες, ήδη έχουν υπογραφεί κάποιες συμφωνίες και μπορούμε να ελπίζουμε ότι ξεκινά πλέον μια καινούργια μέρα για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, μαζί και στον οικονομικό τομέα».

Δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πραγματοποίησε και ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Δημήτρης Βελάνης, ο οποίος είπε πως η ελληνική συμμετοχή ανέρχεται στους 20 αντιπροσώπους και περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα τομέων της οικονομίας, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η παραγωγή τροφίμων συσκευασμένων και μη, η ξυλεία και η επεξεργασία ξύλου, οι υψηλές τεχνολογίες και τα μηχανήματα.

«Το φόρουμ, πέρα από τη διεθνή απήχηση που έχει, παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο για την ίδια τη Ρωσία, διότι σε αυτό σκιαγραφούνται οι στρατηγικές τής οικονομικής πολιτικής της Ρωσίας για το επόμενο διάστημα. Ειδικά φέτος, που μόλις πριν δέκα μέρες ορίστηκε η νέα κυβέρνηση, με στόχο να βγάλει τη χώρα σε ένα δρόμο σταθερής οικονομικής πορείας, όπου θα κυριαρχούν οι νέες τεχνολογίες και η εμβάθυνση των σχέσεων με τις άλλες χώρες», ανέφερε ο κ. Βελάνης.

Ο ίδιος θύμισε ότι το 2015 στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα και ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ομιλητής μετά τον οικοδεσπότη του φόρουμ το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο φετινό φόρουμ οι υψηλοί προσκεκλημένοι του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίντζο Άμπε, ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Μα Κάι, αλλά και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το έντονο ενδιαφέρον των Ελλήνων που συμμετέχουν στο διεθνές φόρουμ της Πετρούπολης, επισημαίνει πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Αναστάσης Τζήκας, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη φετινή οργάνωση.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να λείπει από ένα τόσο μεγάλο γεγονός, διότι το φόρουμ αποτελεί πλατφόρμα επικοινωνίας όχι μόνο για τη ρωσική αλλά για την παγκόσμια αγορά αφού η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Η ΔΕΘ- HELLEXPO έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το ρωσικό φορέα Roscongress , οργανωτή του φόρουμ τον οποίο εκπροσωπούμε στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Τζήκας.

Και συμπλήρωσε ότι η ρωσική οικονομία και το δίκτυο που υπάρχει γύρω από αυτή μέσω του φόρουμ, δίνει τη δυνατότητα να υπογράφουν συμφωνίες, να δικτυωθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις. «Αυτό είναι και το μεγάλο ζητούμενο, η διεθνής δικτύωση των ελληνικής επιχειρήσεων», τόνισε.

«Υπάρχει ένα σοβαρό δυναμικό στις ελληνορωσικές σχέσεις»

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους επενδυτές, γιατί η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα υψηλού ρίσκου», ανέφερε στην ομιλία του στο ελληνορωσικό στρογγυλό τραπέζι ο διευθυντής της Οικονομικής Διεύθυνσης του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας «Υπάρχει ένα σοβαρό δυναμικό στις ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά ενώ από το 2015 υπήρχαν οι προοπτικές και οι δυνατότητες μεγαλύτερης ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων αυτές ακόμα βρίσκονται πίσω σε σχέση με το πολύ καλό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες», τόνισε.

Ο διευθυντής της Οικονομικής Διεύθυνσης του πρωθυπουργού εξήγησε ότι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα γίνονται, ίσως κάποιες να μην φαίνονται λόγω του ότι κεφάλαια έρχονται μέσω τρίτων χωρών, όπως είναι η Κύπρος, «αλλά σίγουρα παραμένει ένα σοβαρό δυναμικό που μπορεί και πρέπει να ξεδιπλωθεί γιατί το θέλουν και οι δυο πλευρές».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «ένα από τα παράδοξα στην παγκόσμια οικονομία είναι ότι παρότι οι περιφερειακές ολοκληρώσεις αναπτύσσονται συνεχώς και στην αμερικανική ήπειρο και στην Ευρώπη και στην Ασία, η ίδια η Ρωσία που πριν τις κυρώσεις είχε πολύ ισχυρές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα προχωρά τις οικονομίες σχέσεις με την Ανατολή…».

localStorage.clear();


Πηγή