Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε στη συζήτηση στη Βουλή πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι άδικο.
Συγκεκριμένα είπε: «Δεν μπορεί να είναι και δίκαιο ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θέλει να στηρίξει την ανάπτυξη. Γίνεται πιο άδικο. Όσο το φορολογικό νομοσχέδιο μπλέκεται στο φορολογικό ανταγωνισμό, είναι και πιο άδικο».
«Πώς μπορεί να είναι πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα, όταν η συμμετοχή των επιχειρήσεων, των πλουσίων αυτού του τόπου συμμετέχει με όλο και λιγότερο ποσοστό στο σύνολο των φόρων, ενώ ο λαός, τα λαϊκά στρώματα, αυτοί που είναι πιο αδύναμοι συμμετέχουν με όλο και μεγαλύτερο ποσοστό, όλο και μεγαλύτερο κομμάτι στα φορολογικά έσοδα;», επέμεινε ο κ. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Kάνετε αναδιανομή, τα παίρνετε από τους πολλούς για να τα δώσετε στους λίγους, γιατί ο δημοσιονομικός χώρος του 1,2 δισ. ευρώ που λέτε ότι δημιουργείτε είναι από τη φορολογία που πληρώνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο δημοσιονομικό χώρο, για τον οποίο κάνει λόγο η κυβέρνηση. «Τι κάνετε αυτό το 1,2 δισ.; Πώς το μοιράζετε; Δίνετε 615 εκατομμύρια, πάνω από το 50%, μόνο με δύο μέτρα στις επιχειρήσεις, δηλαδή στους λίγους, αυτούς που δεν συμμετέχουν. Για τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, μόνο 281 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή. Είναι ή δεν είναι αναδιανομή προς όφελος των λίγων, προς όφελος των πλουσίων;», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ.
Η κυβέρνηση μονιμοποιεί φόρους που ήταν έκτακτοι, όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης, είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και αναφέρθηκε και στη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις: «Μειώνεται από το 28% στο 24% και λένε για όλες τις επιχειρήσεις. Να το δούμε με απόλυτα μεγέθη. Μια επιχείρηση που το φορολογητέο εισόδημα της είναι 1 δισ. ευρώ, θα γλιτώσει 40 εκατ. ευρώ. Μια, της οποίας το φορολογητέο εισόδημα είναι 1 εκατ. ευρώ θα γλιτώσει 40.000 ευρώ και κάποια επιχείρηση μικρή που έχει 10.000 φορολογητέο εισόδημα, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων, θα γλιτώσει 400 ευρώ. Αν έχουν την ίδια βαρύτητα τα 40 εκατ. ευρώ με τα 400 ευρώ, τότε πραγματικά είναι να απορεί κανείς ποιον ευνοείτε».
Πηγή