Με την ομοφυλοφιλία ή τη συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων συνδέει η Πανεπιστημιακή Κλινικής της Ναβάρα, στην Ισπανία, που ανήκει και διευθύνεται από την οργάνωση Opus Dei της Καθολικής Εκκλησίας, τη γαστρεντερίτιδα.
Στο φυλλάδιο για τις Πρώτες Βοήθειες, που διανεμήθηκε στο εν λόγω κέντρο – υπάρχουν παραρτήματα στην Παμπλόνα και τη Μαδρίτη- διατυπώνεται ένας «κώδικας ηθικής και προσωπικής συμπεριφοράς του προσωπικού, που θα πρέπει να συμφωνεί με τα ηθικά διδάγματα της Καθολικής Εκκλησίας».
Σε αυτόν των κώδικα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, προβλέπεται «πως όλες οι δραστηριότητες της κλινικής—νοσηλείας και έρευνας κλπ—θα πρέπει να σέβονται αυστηρά την ζωή των ανθρώπων από την απαρχή της γονιμοποίησής τους έως την φυσιολογικό τέλος τους, αλλά επίσης και τις αρχές της καθολικής ηθικής για τις εκφάνσεις της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και τεκνοποίησης».
Στο εδάφιο περί γαστρεντερίτιδας, που υπογράφουν η πανεπιστημιακή ερευνήτρια Λάουρα Γκαρθία Αλβαράν και ο ειδικός γαστρεντερολόγος Ραμόν Ανγός, περιγράφονται τα συμπτώματα της νόσου και αφού επισημαίνει πως είναι πλείστες οι αιτίες που την προκαλούν, μεταξύ αυτών και την πρόσληψη του μικροβίου στη διάρκεια ταξιδιών σε χώρες του Τρίτου Κόσμου και συνεχίζει σε μία απαρίθμηση των «επιδημιολογικών στοιχείων που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητα για την αιτιολόγησή της».
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι «σεξουαλικές συνήθειες», επισημαίνοντας ιδιαίτερα την «εναλλαγή συντρόφων και την ομοφυλοφιλία», που μπορεί να δικαιολογεί την πιθανή εμφάνιση «πρωκτίτιδας, και μολύνσεις Σινγκέλα, σαλμονέλα, καμπυλοβακτηριδίων, γονόρροιας» στον ασθενή.
Παράλληλα, συμβουλεύει το νοσοκομειακό προσωπικό να καταγράφει τα στοιχεία για «πιθανά πρόσφατα ταξίδια», ή «το επάγγελμα του ασθενούς» (ιδίως εάν πρόκειται για προσωπικό που απασχολείται σε νηπιαγωγεία, σφαγεία, υπηρεσίες ιατρικής βοήθειας),την καταγραφή της κατανάλωσης μολυσμένων προϊόντων, ή την έκθεση σε τοξικά εντομοκτόνα.
Η συμπερίληψη της σεξουαλικότητας/ομοφυλοφιλίας στους πιθανούς παράγοντες εμφάνισης της γαστρεντερίτιδας προκάλεσε έκπληξη σε ειδικούς και σε γιατρούς που απευθύνθηκε η ισπανική εφημερίδα El Publico, επισημαίνοντας πως τα συμπεράσματα αυτά δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Επίσης δεν περιλαμβάνεται και σε κανέναν οδηγό διαχείρισης περιστατικών και συμπεριφοράς προσωπικού σε καμία άλλη κλινική και κρατικό νοσοκομείο. Ούτε επίσης περιγράφεται σε κάποιο πρωτόκολλο για τις πρώτες βοήθειες του τμήματος υγείας στις αυτόνομες περιφέρειες της χώρας, ούτε καν στην περιφέρεια της ίδιας της Ναβάρας, όπου έχει την έδρα της η κλινική της Opus Dei.
Πηγή