Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Κομμάτια πετρελαιοκηλίδας έφτασαν κοντά στις ακτές της Φρεαττύδας

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση κομματιών πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα μετά τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό και φέρεται κάποια από αυτά να παρασύρθηκαν το απόγευμα από τους ανέμους στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πειραϊκής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το απόγευμα, κομμάτια πετρελαιοκηλίδας παρουσιάστηκαν κοντά στις ακτές της Φρεαττύδας όπου η δυσοσμία είναι έντονη.

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε ότι η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας κατευθύνεται προς την Πειραϊκή, επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη και τον αρχηγό του λιμενικού σώματος, Σταμάτη Ράπτη, προκειμένου να ζητήσει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, καθώς ο δήμος Πειραιά δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του δήμου Πειραιά, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τον δήμαρχο της πόλης, ότι αύριο το πρωί που θα μπορέσει να εκτιμηθεί η κατάσταση, θα είναι σε θέση να τον ενημερώσει τόσο για τον τρόπο, όσο και για το χρονοδιάγραμμα του καθαρισμού της περιοχής της Πειραϊκής.

Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ανώτεροι αξιωματικοί του λιμενικού σώματος, η ρύπανση που έχει προκληθεί από το δεξαμενόπλοιο κατά τη βύθισή του στον Σαρωνικό, θα αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά και σε όλα τα επίπεδα.

Πάντως, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, έχει ζητήσει για το θέμα να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη αύριο στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να υπάρξει πλήρη ενημέρωση για την εξέλιξη της κατάστασης μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου.

pa3

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου, ενώ η ιδιωτική εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης, έχει καταθέσει στη Λιμενική Αρχή Πειραιά σχέδιο απάντλησης καυσίμων, προκειμένου να αξιολογηθεί και στη συνέχεια να εκκινήσουν οι εργασίες απάντλησης του φορτίου του πλοίου.

Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του λιμενικού που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών.

localStorage.clear();


Πηγή