Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

Κοντονής: Αν κάνουμε εξαιρέσεις στα πόθεν έσχες καλύτερα να τα καταργήσουμε

«Εάν στον νόμο δήλωσης του πόθεν έσχες εμφιλοχωρήσουν εξαιρέσεις, τότε νόμος δεν υπάρχει» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, για το πόθεν έσχες των δικαστών. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα, έπειτα από επικρίσεις που δέχθηκε από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο ίδιος αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για όσα είπε για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των δικαστών, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ3.

«Ας είμαστε πιο ειλικρινείς. Αν θέλουμε εξαιρέσεις στον νόμο, καλύτερα να καταργήσουμε το νόμο. Διότι, ένας νόμος που θα λέει, ότι ο βουλευτής, ο υπουργός, ο δικαστής, οι άντρες και οι γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας, οι δημοσιογράφοι που υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες, δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν μετρητά που έχουν σε θυρίδα τράπεζας και υποχρεούνται να δηλώνουν μόνον αυτά που έχουν στις τραπεζικές καταθέσεις, τότε νόμος δεν υπάρχει και καλύτερα να τον καταργήσουμε» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Σταύρος Κοντονής επισήμανε ότι στην Επιτροπή που ελέγχει το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, προΐσταται ανώτατος δικαστικός λειτουργός. Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «το πολιτικό προσωπικό ουδέποτε διανοήθηκε μέχρι σήμερα να ζητήσει εξαιρέσεις για τον εαυτό του ή να πει, ότι θα κρίνει την κάθε υπόθεση μια κυβερνητική πλειοψηφία κάθε φορά».

«Η απαίτηση ορισμένων στις Επιτροπές ελέγχου του πόθεν έσχες, να περιλαμβάνονται μόνο για την περίπτωση των δικαστών, δικαστές και να προΐσταται και δικαστής, αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πολίτης που να μην συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι στο δημόσιο βίο και κυρίως αυτοί που παίρνουν αποφάσεις, όλοι θα πρέπει να καταθέτουν πλήρη δήλωση πόθεν έσχες για όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Γιατί, μόνον έτσι και μόνον τότε, ο νόμος, μπορεί να λειτουργήσει, διαφορετικά, θα έχουμε ένα θέατρο σκιών».

Το ζήτημα τέθηκε στο πλαίσιο της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις».

Είχε προηγηθεί ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος είπε ότι «έγινε αυτό που ποτέ άλλοτε δεν έχει συμβεί στην Μεταπολίτευση, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας να κατηγορεί ευθέως και δημόσια τον υπουργό Δικαιοσύνης, ότι παρεμβαίνει με ωμό τρόπο στη δικαιοσύνη». Ο βουλευτής της ΝΔ έβαλε στο στόχαστρο και τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ «σιγοντάρισε» τον κ. Κοντονή και «εξέφρασε άποψη για το τι πόθεν έσχες δικαστών θα ήθελε».

«Στην Ελλάδα η ανεξάρτητη δικαιοσύνη βγάζει αποφάσεις, αρέσουν δεν αρέσουν και πρέπει, θεσμικά αλλά και συνταγματικά, να γίνονται σεβαστές, είτε αφορά τις τηλεοπτικές άδειες είτε αφορά την Ηριάννα είτε τοποθετήσεις των δικαστών είτε οποιαδήποτε άλλη απόφαση» δήλωσε ο κ. Καραγκούνης.

Αλλά και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κατήγγειλε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία διαπόμπευσης, εκφοβισμού των δικαστών» και ότι «υπάρχει μια πολιτική απαξίωση των δικαστών, που σήμερα γίνεται πόλεμος με το άλλοθι, ότι και οι κρίνοντες κρίνονται».

Ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ακόμη οι πάντες, όλοι οι πολίτες μπορούν να κρίνουν τις δικαστικές αποφάσεις, ανάλογα με το αν συμφωνούν ή διαφωνούν, εκείνος που δεν μπορεί να τις κρίνει, πέραν του πρωθυπουργού, είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης.

localStorage.clear();


Πηγή